BRENDIRANJE

SVETI PETAR U ŠUMI KAO GASTRO DESTINACIJA Prva hrvatska kuća od kobasica širi turističku ponudu središnje Istre

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Do Malenice, buduće Kuće od kobasica, stara je zgrada natkrivenog boćališta. Dio ove zgrade će se srušiti i na tom će se prostoru izgraditi istarska lišjera, štala i istarska konoba. To će biti muzejski prostor posvećen ekološkim proizvodima, kaže općinski načelnik Mario Bratulić

Sveti Petar u Šumi snažnim koracima kroči prema brendiranju cijelog kraja kao gastro destinacije, poznate ponajprije po kobasicama, ali i ostalim proizvodima od svinjskog mesa. Ondje se od 2013. godine održava sajam "S klobasicom u Europu" pokrenut sa željom i vizijom da se Europi predstavi ono najbolje što ovaj kraj ima, a to su domaći proizvodi koji odišu drevnom tradicijom, vrhunskom kvalitetom i umijećem prenošenim s koljena na koljeno.

Kobasice su dio ovdašnjeg naslijeđa i načina života. To je proizvod kojim se diče mnogi krajevi, ali svaki ima vlastiti recept i oblik tradicijskih kobasica. Sveti Petar u Šumi prihvatio se zadaće da zaštiti i afirmira istarsku kobasicu. Zahvaljujući tomu istarska je kobasica ovdje postala proizvod za uspostavu gospodarske suradnje, prijateljstva, ali je i dio turističke ponude.

140 kvadrata

Cilj supetarskog sajma "S klobasicom u Europu" je promocija, ali i poticaj proizvodnje i prodaje kobasica te ostalih tradicijskih suhomesnatih proizvoda koji predstavljaju potencijal originalne gastronomske ponude. Na tom je tragu osmišljen projekt "Prva hrvatska kuća od kobasica" koja se upravo uređuje na površini od 140 četvornih metara u nekadašnjoj supetarskoj Malenici. Kuća će imati središnji polivalentan prostor, izložbenu galeriju s muzejom hrvatskih kobasica, senzorni laboratorij i kuhinju, prezentacijski pult i pomoćne prostorije.

Kuća će biti opremljena modernom tehnološkom opremom za pripremu i degustaciju kobasičarskih proizvoda i jela koja se mogu pripremati od kobasica, a moderna digitalna audio i video oprema omogućit će razne prezentacije, predavanja, snimanja, ocjenjivanja tradicionalnih proizvoda i druga događanja vezana uz temu kobasičarske i druge tradicije proizvodnje suhomesnatih proizvoda. Prostor će obuhvaćati stalni muzejski postav s kobasičarskim temama iz cijele Hrvatske, a u izložbeno-galerijskom dijelu uredit će se muzej.

- Prva hrvatska kuća od kobasica djelovat će i kao društveni dom za sve žitelje Svetog Petra u Šumi, kaže općinski načelnik Mario Bratulić. Ispred kuće uredit će se parkiralište, izgraditi potporni zid i pristup za pješake. Pristup za vozila uredit će se sa stražnje strane, a na prostoru otvorenog boćališta uredit će se parkiralište. Do Malenice, buduće Prve hrvatske kuće od kobasica, stara je zgrada natkrivenog boćališta. Dio ove zgrade će se srušiti i na tom će se prostoru izgraditi istarska lišjera, štala i istarska konoba. To će biti muzejski prostor posvećen ekološkim proizvodima, kaže Bratulić.

Zahvaljujući suvremenim muzejskim načinima postavljanja izložbi i modernoj opremi, ovaj će prostor zacijelo privlačiti pozornost posjetitelja, stručnjaka koji će u Kući moći održavati konferencije, djecu koja će ovdje moći učiti o tradiciji i turiste željne upoznavanja i kušanja istarske tradicijske gastronomije.

Tri milijuna kuna

- Glavninu potrebnog novca osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo poljoprivrede, kaže Bratulić, očekujući i potporu Istarske županije. Ministarstva će kroz svoje programe osigurati oko 80 posto sredstava, a za 20 posto će se pobrinuti supetarska općina.

Prva hrvatska kuća od kobasica, vrijedna oko tri milijuna kuna, gradit će se u dvije faze. Prva faza radova, vrijednih oko 1,58 milijuna kuna, obuhvaća rješavanje konstrukcije objekta, obnovu krovišta, pročelja, postavljanje izolacije i podnog grijanja, postavljanje stropa, uređenje kuhinje, sanitarija, postavljanje pločica i slične opreme. U drugoj fazi radova, vrijednih oko 1,2 milijuna kuna, rješavat će se okoliš, pristupni put, parkiralište, uređaj za grijanje te kompletna oprema zgrade, audio-vizualna oprema i sve što je potrebno da se Prva hrvatska kuća od kobasica stavi u funkciju.

U ruralnoj Istri nekoć je svaka obitelj uzgajala svinju, a one bogatije i po nekoliko njih. Od njihovog se mesa proizvodilo više prerađevina kojima se seoska obitelj prehranjivala cijele godine. Najcjenjeniji je pršut, a uz plećku, zarebnjak, pancetu, špeh, ladvenicu, ocvirke, sušena rebra i kosti, kobasica je jedan od najtraženijih proizvoda od svinjskog mesa. Uz sol i papar važan začinski dodatak istarskoj kobasici je vino malvazija u kojemu je prokuhan češnjak, a ponekad i drugo začinsko bilje, primjerice lovor ili ružmarin. Začinjena i vinom natopljena mesna smjesa puni se u tanko svinjsko crijevo, na dva tradicijska načina: "na murelić", što je niz malih kobasica duljine 10-15 centimetara, ili "na dugo", odnosno "na kambu", ili u "beskonačno" crijevo koje se radi sušenja na drvenim kolcima presavije na poseban način.

U gastronomiji se istarske kobasice koriste na dva načina. Polusuhe, tjedan do dva sušene kobasice peku se, kuhaju u vinu, ili dodaju toplim jelima poput kiselog kupusa ili gulaša šuga. Na drugi način služe se suhe, sušene od 30 do 60 dana, režu se i konzumiraju sirove kao hladni narezak. Istarske kobasice imaju važnu ulogu u zimskim narodnim običajima diljem Istre. Obavezno se daruju kolejanima, maškarama u doba karnevala. Na dulje vrijeme čuvaju se u svinjskoj masti, napola prepržene, pa se mogu konzumirati sve do ljeta.

Film o prašćini

Kobasice su prehrambeni proizvod, dakle kvarljiva roba, stoga je zanimljivo čuti kako se opće mogu izlagati.

- Kobasice će se predstaviti pomoću razne video i audio opreme, ali izradit će se i eksponati. No, bit će tu i pravih kobasica koje će posjetitelji moći degustirati, kaže Bratulić. U Prvoj hrvatskoj kući od kobasica kroz razna će se događanja popularizirati kobasice i drugi suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa. Upravo se priprema snimanje filma o istarskoj prašćini, kolinju, kaže Bratulić, očekujući premijeru početkom prosinca ove godine. Film će se baviti svim detaljima, od klanja svinje, sječenja mesa, spravljanja kobasica, ombola, čvaraka, pršuta i drugih proizvoda. Osim proljetnog i ljetnog festivala kobasica, Supetarci planiraju i zimski festival, prvi u siječnju 2021. godine. Do tada će, kaže općinski načelnik, Prva hrvatska kuća od kobasica biti posve opremljena i otvorena za posjetitelje.

Kako se Kuća od kobasica može uklopiti u turističku ponudu? Sajam "S klobasicom u Europu" utro je put ideji o prvoj kući od kobasica u Hrvatskoj, ali i afirmirao Sveti Petar u Šumi kao mjesto u kojem se proizvode odlične istarske kobasice. Povezanost istarske kobasice i Svetog Petra već je toliko srasla da i strani gosti to prepoznaju.

- Neke turističke agencije traže mogućnost posjeta Svetom Petru u Šumi, naravno uz kušanje kobasica. Da imamo uvjete, već bismo sada u pred i posezoni mogli primiti nekoliko tisuća turista, kaže Bratulić. Uskoro će, nastavlja, u Svetom Petru biti šest registriranih proizvođača suhomesnatih proizvoda. Uz to, postoji zanimanje za otvaranje agroturizama, a to je također dobar put za približavanje tržištu i plasman kobasica. Ideja je da do konca 2021. godine Sveti Petar u Šumi postane mikrodestinacija interesantna ne samo turistima iz Hrvatske, Slovenije i Italije, već i onima iz šire regije koji će ovamo dolaziti da bi uživali u tradicionalnim proizvodima. Kuća od kobasica tomu će dati svoj doprinos: već u prva tri mjeseca, prema iskazanom zanimanju agencija, mogla bi ugostiti barem tisuću ljudi.

Društveni dom

Prva hrvatska kuća od kobasica bit će samo dio buduće sveobuhvatne turističke ponude Svetog Petra u Šumi jer gosti tijekom boravka na ovom području mogu razgledati pavlinski samostan, zanimljivu baroknu crkvu te posjetiti proizvođače tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Supetarci su zadovoljni što će Kuća po nekima najneugledniji dio naselja pretvoriti u vrijedan društveni sadržaj, u društveni dom, ali i turističko odredište koje će promicati lokalnu tradiciju i proizvodnju kobasica u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater