VEGANSKA I VEGETARIJANSKA HRANA

SURYA FOOD TEMPLE: HRAM ZA DUŠU I TIJELO, UZ NAJBOLJI ČAJ - Zdravo, organski, sirovo i fino

| Autor: Lara BAGAR


Ime mjesta opisuje ono što se u njemu dešava – najkvalitetnije namirnice za najbolja, najzdravija jela. Prava riznica neobičnih zdravih okusa koje je moguće pronaći u Surya Food Templeu - novootvorenom hramu zdravog života nedaleko Foruma

Namaste, pozdrav je koji ćete vjerojatno čuti pri ulasku u Suryja Food Temple. Baš kao i zvuk gonga za uvod u novi dan i zamjenu hitoidnih radijskih pjesmuljaka koji vrište iz barova. A onda kreće pravi ritual u kojem sva čula uživaju - sirovi veganski cheescake sa svježom mentom u kombinaciji s neobičnim i aromatičnim masala čajem. Za energiju s kojom se može izgurati cijeli dan tu je jedan u nizu super smoothija s dodacima super hrane - spirulina, acai bobica i svih mogućih iznimno hranjivih bobica koji se stavljaju u hladno prešane sokove od voća i povrća.

Surya Food Temple

A tek ručak. Sirovi rezanci od tikvica ili crna leća s povrćem. Tu je i bezbroj izdašnih salata i variva. Zdravo, organski, sirovo i fino. Jedino je to mjesto u gradu gdje se može kušati chapati kruh, beskvasni, svježe pečen tanak kruh vrlo omiljen u ayurvedskoj kuhinji koje peče već iskusni chef zdrave hrane Darko Dragaš. Vrijedi probati sendviče sa chapatijem. Odabir je između toplog chapatijia sa salatom, krastavcima, dimljenim tofuom, breskvom i garam maslom ili pak mediteranski chapati s pesto genoveseom, umakom od svježeg bosiljka, salatom, rokulom, rajčicama, ovčjim sirom i bosiljkom. U ponudi su i sve moguće vrste zelenih, bijelih, crnih i ayurvedskih čajeva. To je cafe zdrave veganske i vegetarijanske hrane, zdravih napitaka i čarobnih slastica i sirovih torti pripremljenih po principima drevne Ayurvedske medicine. Ime mjesta opisuje ono što se u njemu dešava – najkvalitetnije namirnice za najbolja, najzdravija jela. Prava riznica neobičnih zdravih okusa koje je moguće pronaći u Surya Food Templeu - novootvorenom hramu zdravog života iza Foruma, preko puta Uljanika, pored hotela Pipištrelo ili za stariju populaciju mjesto nekadašnjeg autosalona na potezu gdje je nekad bio Čapalija.

Ono smo što jedemo

Ulazak u ovaj neobični bar, kao da je ulazak u neku novu dimenziju odvojenu od bučnog i užurbanog svijeta. Ugodan veliki ambijent ispunjen mirom poziva na opuštanje. Rijetko je to mjesto gdje možete doći sami i u miru zavaljeni na niskim jastucima ili u kožnoj Chesterfield sofi ili fotelji piti kavu, čaj, ručati ili pak u dodatnom djelu meditirati na podu. Nikome nećete smetati i nitko vas neće ometati. Mjesto je to za dušu i tijelo. Mjesto gdje svatko može biti ono što je. Upravo je to željela vlasnica Alida Del Bianco, duhovni učitelj, ayurveda terapeut, yoga učiteljica, theta healing iscjeliteljica i osnivačica Surya centra. Njezin yoga i terapeutski centar koji je otvorila prije četiri godine kao da je tražio još nešto. U tom je prostoru održavala meditacije, gong kupke, tibetanske zdjele, koncerte. No, nešto je nedostajalo, nije imala mjesto gdje može pojesti nešto zdravo, nešto što odgovara njezinom organizmu.

Surya Food Temple

- Budući da se ja i moja obitelj volimo izražavati kroz kuhanje, potreba da napravim, odnosno skuham nešto po mom guštu i guštu moje obitelji probudila se u meni. Kako sam talijanskog porijekla kuhinja je središte zbivanja. U mojoj se obitelji uvijek radila domaća pašta i sve je do detalja bilo razrađeno da sve to bude što svježije i zdravije. Zdrava je hrana oduvijek bila dio mog života. Uostalom majka sam troje djece i već baka i volim se brinuti o svojoj obitelji. Uživam ljudima koje volim pružiti nešto - bilo to kroz hranu, yogu ili iscjeljenje, objašnjava Alida u estetski vrlo ugodnom i harmoničnom prostoru koje je uredila po svom ukusu.

Surya Food Temple

Na ulazu pult sa hranom i srdačnim mladim konobaricama. U velikom prostoru razna sjedeća mjesta, tepih za meditaciju u pozadini, kristali na polici preko cijelog zida. Bogata biblioteka knjiga među kojima je i Alidina prva knjiga koja je nedavno upravo u ovom centru, daleko od očiju javnosti promovirana. U pripremi je i promocija druge knjige krajem srpnja. Na zidu pregršt Alidinih diploma duhovnih škola i tečajeva koje je diljem svijeta pohađala i nakon povratka iz Njemačke u Puli poželjela to znanje prenijeti i podijeliti s Puljanima. Kaže da ljude voli hraniti na raznim razinama.

Surya Food Temple

- Hrana je važan aspekt. Mi smo ono što jedemo. S ljudima koji me okružuju i koji mi dolaze na yogu u razgovoru sam primijetila da je i njima potrebna promjena u ishrani. Kroz yogu se čistiš, otpuštaš neke stvari, dolaziš u taj neki centar, postaješ senzibilniji na stvari oko tebe. Jednostavno, hrana ti postaje ili pomoć kroz koju napreduješ ili ti postaje teret. Ako primjerice dođeš na yoga sat, a prije toga si pojeo nešto teško osjetiš razliku i osvijestiš tu potrebu za zdravom hranom. Eto, tako se dogodio jedan proces koji je osvijestio mene i ljude koji gravitiraju oko mene i mislim da je to ovo mjesto potrebno ovome gradu, priča ona.

Hrana i yoga

Alida sve priprema.

- Važno mi je da hrana bude pripremljena sa svime što je potrebno - od biranja hrane do načina pripreme. Sve je energija. Sve što vidimo, čujemo, osjećamo na bilo kojem nivou ulazi u nas. Hrana je tu da hrani naše tijelo, da nam daje hranjive sastojke i hrani naše stanice. Mi s tom hranom unosimo hranjive sastojke koji su, naravno kod domaće organske hrane puno koncentriraniji od industrijski pripremljene hrane koja je puna otrova i nužno zlo", smatra ona uz komentar da smo u užurbanom tempu zaboravili na domaću hranu sa sela i način kako se nekada hranilo. Globalizacija nam je, veli, s brzim tempom života donijela i pekare. "Sve je brzo - život i hrana", komentiramo. Polako ispijamo čaj u lijepim velikim šalicama. Pazi na svaki detalj. Logično kada je Vaga u horoskopu. Veliki esteta."

Surya Food Temple

Ovo je mjesto gdje možete pročitati knjigu ili pak meditirati. Poslije posla članovi ovdje dođu na yogu, izmeditiraju si, uzmu hranu i odvoje si vremena da se resetiraju, napune energijom, popiju sokić ili uzmu nešto sa sobom doma", objašnjava. Ulaze gosti, stranci. Bojažljivo, skidaju cipele, nekako spontano iako to nije običaj, ali ljudi to često rade - kao da ulaze u hram, u ovom slučaju - duše i tijela. Holističi hram, udaljen od svakodnevice, Uljanika preko puta. Prava oaza mira. Surya je otvorena svaki dan od 9 do 14 sati i od 18 do 23 sati. Prije toga ima svoje uobičajene radionice   - satove hatha yoge ponedjeljkom, srijedom i petkom u 7.30 sati, utorkom i četvrtom u 16.30 sati. Dok je subotom u 8 sati - yoga za djecu. U Suryji za svakoga po nešto.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum