ŽLAHTNI OKUS MEDITERANA

SESTO SENSO Macerirana MALVAZIJA VINARIJE TOMAZ NAJBOLJE OCIJENJENO VINO na festivalu u Portorožu

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Velikim zlatnim medaljama u kategoriji svježih malvazija okitile su se vinarije Damjanić i Franković, a zlatne medalje dobili su još u kategoriji svježih malvazija vinarije Damjanić, Fakin, Terzolo i Tomaz; u kategoriji zrelih malvazija Degrassi, Franković, Damjanić (dvije), Prelac i Trapan; te u kategoriji maceriranih malvazija Trapan, Fakin, Zigante, Veralda i Prelac

Macerirana malvazija Sesto senso iz berbe 2017. godine motovunske vinarije Tomaz najbolje je ocijenjeno vino 22. festivala "Malvazija, žlahtni okus Mediterana" koji je nedavno održan u Portorožu u organizaciji Društva vinogradnikov slovenske Istre. Rekordnih 91,33 boda malvazija Sesto senso vinarije Tomaz dijeli s malvazijom Kacinski iz vinarije Steras iz Izole, pa su obje ponijele naslov šampiona u kategoriji maceriranih malvazija.

Šest kategorija

Na ocjenjivanju provedenom prije portoroškog festivala komisijski je kušano 120 uzoraka malvazija iz Hrvatske, Slovenije i Italije, koji su vrednovani u šest kategorija: pjenušave malvazije, zatim svježe, zrele, macerirane, slatke i aromatizirane.

I drugi su istarski vinari postigli lijepe uspjehe na ocjenjivanju za portoroški festival: velikim zlatnim medaljama su se u kategoriji svježih malvazija okitile vinarije Damjanić i Franković, dok su zlatne medalje dobili još u kategoriji svježih malvazija vinarije Damjanić, Fakin, Terzolo i Tomaz; u kategoriji zrelih malvazija Degrassi, Franković, Damjanić (dvije), Prelac i Trapan; te u kategoriji maceriranih malvazija Trapan, Fakin, Zigante, Veralda i Prelac. Sveukupno je od 120 ocjenjivanih uzoraka iz tri države proglašeno šest šampiona, dodijeljeno je i devet velikih zlatnih medalja, dok su 62 vina nagrađena "običnim" zlatnim medaljama.

U završnici ovogodišnjeg festivala "Malvazija, žlahtni okus Mediterana" je na degustaciji u hotelu Slovenija u Portorožu predstavljeno čak 180 malvazija iz 75 vinarija iz slovenskih vinskih regija Brda, Kras, Vipavska dolina i Slovenska Istra, zatim iz hrvatske Istre, te iz Italije.

Bolji od "pionira"

"Slovenci su prvi, još prije dvadesetak godina, krenuli s maceriranim malvazijama, pa mi je zato tim veći gušt pobijediti na festivalu malvazija u Sloveniji", rekao nam je Klaudio Tomaz u povodu ovog svog velikog uspjeha u susjedstvu. Na portoroškom festivalu malvazija sudjeluje već godinama, često je osvajao i zlatne medalje, kao i ove godine sa svježom malvazijom Avangarde, ali prvi put je osvojio šampionski naslov.

Njegova pobjednička malvazija Sesto senso iz berbe 2017. imala je prilično složen put nastanka. Izborna berba najkvalitetnijih grozdova obavljena je 6. i 7. rujna u vinogradu pokraj Brkača, a fermentacija na bobicama i vlastitim kvascima potrajala je dvadesetak dana. Zatim se ova malvazija osam dana taložila u inox tanku, da bi potom na dvije godine bila spremljena u drvene bačve, i to polovica količine u velike hrastove bačve, četvrtina u barrique od akacije i četvrtina u tonneau bačve od 500 litara od murvinog drva. Zatim je sadržaj sva tri tipa drvenih spremnika izblendan i, nakon kratke stabilizacije, vino je punjeno u boce.

"Ova malvazija Sesto senso je bijeli ferrari u konkurenciji crvenih, i izuzetna mi je čast s ovim vinom biti u vrhu i pobijediti u Sloveniji", ponosno kazuje Klaudio Tomaz. Uzgred, malvazija Sesto senso je i dosad bila vrlo trofejno vino vinarije Tomaz: četiri godine za redom osvajalo je zlatnu medalju i u Portorožu i na porečkoj Vinistri, a na ocjenjivanju britanskog Decantera dvaput je nagrađeno srebrnom medaljom. Sezona vinskih manifestacija tek je započela, pa je macerirana malvazija Sesto senso 2017. možda tek započela svoj ovogodišnji put slave.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of