MOTOVUN: FESTIVAL TERANA I TARTUFA

SEDAM TISUĆA POSJETITELJA: Veliki interes za salame, čokolade, sir, voće i razne slastice s teranom i tartufima

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Ministar Gari Capelli s Markom Fakinom pobjednikom 10. Festivala terana i tartufa (Mirjan RIMANIĆ)

Ove su godine najteži tartuf u Motovun donijeli "Zigante tartufi" čiji je primjerak težio 427 grama, drugi je bio tartuf od 413 grama kojeg je donio "Neture" d.o.o., a treći Udruge tartufara Istra iz Motovuna težio je 193 grama. Prema ocjeni publike najbolji teran ponudila su Vina Fakin, Vina Tomaz i vinarija Roxanich

U Motovunu je održan jubilarni 10. Festival terana i tartufa na kojem se predstavilo 30 izlagača, od toga 16 vinara i četiri koji se bave lovom i prodajom tartufa. Uz njih izlagali su proizvođači voća, meda i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Najteži tartuf i najbolji teran

Svake se godine u sklopu festivala nagrađuju najteži tartuf i najbolji teran, po ocjeni publike. Ove su godine najteži tartuf u Motovun donijeli "Zigante tartufi", a njihov je primjerak bio težak 427 grama. Drugi je po težini bio tartuf "Neture" d.o.o., težak 413 grama, tartuf Udruge tartufara Istra iz Motovuna težio je 193 grama, a onaj kojeg su donijeli "Miro - tartufi" 143 grama.

Na kraju večeri prema ocjeni publike najbolji teran ponudila su "Vina Fakin", zatim "Vina Tomaz" i vinarija "Roxanich". Prema mišljenju Elija Fakina, oca Marka Fakina čiji je teran bio najbolji, i ovogodišnji će teran biti dobar. Na pitanje na temelju čega to određuje, odgovara kako je okolica Bataji, prema Brkaču, najbolji teren za uzgoj terana, a za razliku od sreće koja je potrebna za najbolji, zapravo za najveći tartuf, za najbolji je teran, osim pogodnog terena, potrebno mnogo znanja, rada i iskustva. Kada se sve to poklopi dobije se teran "Vina Fakin".

Osim dobrih, odličnih i vrhunskih terana, posjetitelji, a bilo ih je gotovo sedam tisuća, mogli su nabaviti svježe tartufe i prerađevine ove skupocjene gljive, a na festivalu i kušati jela od tartufa. Uz teran i tartufe nudilo se maslinovo ulje, suhomesnati proizvodi, čokolade, sir, voće i razne slastice s teranom i tartufima.

Tako se radi turizam

Festival je otvorio Gari Capelli, ministar u Vladi Republike Hrvatske, a otvaranje su pratili i brojni ljubitelji terana i tartufa zbog čega su se svi i uspeli na motovunsko brdo, jedno od najslikovitijih u Istri. U šatoru kojim su se širili ugodni omamljujući mirisi tartufa i terana, ministar Capelli naglasio je kao je ovo dokaz što može Istra i što može Motovun.

- Tako se radi turizam. Ovaj predivan festival vina i tartufa, uz festival pršuta u Tinjanu, događaji su koje će obići tisuće ljudi. Istra pokazuje cijeloj Hrvatskoj kako se u turizmu može raditi i u unutrašnjosti, a ne smo na obali i moru. Turisti dolaze ako imaju za što doći, a ovo je dokaz za to, poručio je ministar Capelli.

Uvodeći u program otvaranja festivala, općinski načelnik Tomislav Pahović naglasio je kako se turizam u unutrašnjosti Istre ne događa sam po sebi, a tomu je dokaz i ova manifestacija koja ima za cilj kvalitetno produženje turističke sezone. Za to je, rekao je Pahović, potreban veliki i kvalitetan napor, te naglaskio kako obalni i kontinentalni turizam moraju zajednički djelovati, a to najbolje pridonosi demografskom opstanku.

- Ovaj festival afirmira djelovanje stanovnika Motovuna, njenih vinogradara i vinara, poljoprivrednika i voćara, ali i tartufara, a sve to svjedoči očuvanosti okoliša u kojem raste tartuf. To je, smatra Pahović, optimalan ambijent za život čovjeka i za razvoj turizma. Naglasio je kako je Motovun finalist izbora Europske putničke komisije u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, a to su dvije francuske vinske pokrajine Pays d´Armagnac i dolina Loire.

Ministar Capelli obećao obnovu trga

Ministar Capelli zahvalio se cijeloj ekipi koja je organizirala ovaj festival, čestitao je Motovunu i Motovuncima na kvalitetnom radu i dobroj prezentaciji onoga što rade te poručio općinskom načelniku Tomislavu Pahoviću da će i ubuduće imati potporu Ministarstva turizma.

- Mislim da je došlo vrijeme i sad se ovaj trg sredi i da se poploči, rekao je Capelli, a njegova je izjava izazvala aplauz nazočnih. "Već slijedeće godine ćemo to napraviti", dodao je Capelli i zaključio obraćanje čestitkama Motovunu na ulasku u finale natjecanja za najbolju europsku destinaciju vinskog turizma uz poruku "koliko ste vi jači, toliko je jači istarski i hrvatski turizam".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater