Turistička manifestacija koja se više ne zaobilazi

ROVINJSKI FESTIVAL VINA: Rovinjski vinari ambasadori dobre kapljice

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Zahvaljujući entuzijazmu Udruge AgroRovinj, dvanaesta edicija Rovinjskog festivala vina postala je brend. Jednom u godini, i to za Dan grada i blagdan svete Eufemije, proizvođački vinske kapljice, sve priznati i višestruko nagrađivani, počaste svoje građane, ali i strane turiste

Dvanaesta edicija Rovinjskog festivala vina, koju organizira Udruga "AgroRovinj", ove je godine, doslovce, bljesnula. Naime, čini se da je trebalo više od desetljeća da festival dobre kapljice uhvati ono pravo, konkretno i čvrsto korijenje pa da ga se ne pohodi stihijski, već s namjerom. Slike i redovi ljudi koji su se naguravali ispred tridesetak štandova poredanih na malom molu, u namjeri da okuse njima one najmilije vinske kapljice, govore više od riječi.

Čaša sa slikom svete Eufemije

Zabava, smijeh i dobro raspoloženje i to u fili, a pritom bez znakova nestrpljenja i ružnih pogleda zbog čekanja, ono je što se preksinoć moglo vidjeti i doživjeti. A   naposljetku i osjetiti jer, ipak, čekalo se i na vinsku čašu uz koju se dobivala i platnena vrećica za oko vrata i za koju je trebalo izdvojiti 70 kuna. Ako se uzme da je čaša s amblemom ranije koštala 40, pa 50, a sada i 70 kuna - skupo je. No, uzevši u obzir da je kvaliteta vina vrhunska, da je iz godinu u godinu sve više odličnih proizvođača koji ne dozvoljavaju da dotok vina nestane (pre)rano i da se može piti koliko ti srce, odnosno želudac dozvoli - malo je. A uz to, čaša sa slikom svete Eufemije ostaje kao suvenir.

Kako nam je pojasnio dogradonačelnik Kristijan Damjanić, ujedno i predsjednik Udruge "AgroRovinj", ove se godine na Festival vina odazvalo čak 28 vinara te prvi put i gosti iz Međimurja, vinarije Hažić i Smrešnjak.

Na Rovinjskom festivalu vina zastupljene su bile sve bijele istarske sorte - malvazija, muškat bijeli, muškat žuti, sauvignon bijeli, chardonnay, a od crnih tu su bili merlot, teran, borgonja i cabernet. Gosti su pak, na kušnju donijeli traminac, sauvignon bijeli, pinot sivi, pušipel, ali i odlično bučino ulje (uljara Križarić).

- Festival vina postao je zaseban događaj u sklopu obilježavanja Dana grada i blagdana sv. Fume, i to upravo zahvaljujući visokoj kvaliteti naših domaćih vinara, rekao nema je Damijanić, koji je također, za brojne okupljene građane, demonstrirao tradicijski način prerade grožđa.

Skoko i "brodska kužina"

"Brodska kužina" s Davidom Skokom, kao glavnim kormilarom morskih delicija, priča je za sebe. Brod, posada, grill, mirisi, pa ako baš hoćete i majice na jarbolima (prihvatljivih cijena) učinili su svoje. Valjalo je, naime, kušati morsku hranu koju priprema vrsni kuhar - ili ti ga ribarev sin - ujedno i mnogima znano TV lice koje je rame uz rame pripremao jela i bio u istom društvu s poznatim chefovima poput Gordona Ramsaya, Jamiea Olivera, Jamesa Martina, Nigelle Lawson, Marthe Stewart, i koji je doplovio u rovinjsku luku te po prvi puta sudjelovao na manifestaciji.

Očito, i slično mom zaključku, razmišljali su brojni posjetitelji restorana na moru da bi potom zaključili da se na Skokove morske zalogaje isplatilo čekati. Iz više razloga. Naime, očito ne znajući ništa o izvanrednim kulinarskim vještinama ribarevog sina, jedna je Austrijanka u redu u kojem su, primijetili smo, ipak dominirale pripadnice nježnijeg spola, rekla kako bi na jelo ovog istarskog Apolona čekala, stoljećima. Srećom, u pitanju nisu bila stoljeća pošto je Skokov tim bio brz, vješt i spretan, a krajnji rezultat - doličan. Uz griljadu s broda, i duž rive moglo se guštati u kulinarskoj ponudi domaćih restorana i kuhinji Kuće o batani - od srdela do mesnih delicija, od pršuta do sira. Tražilo se i puno, puno obične vode…

Točku na "i" subotnjim gradskim događanjima stavili su dobro raspoloženi Gustafi, a potom i neumorni i zabavni članovi Koktelsa.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini