Zapečena carbonara
Za pripremu zapečene carbonare u trebat će vam oko 25 minuta, samo kuhanje traje oko 40 minuta, a dobit ćete najsočnije jelo koje obožavaju i klinci i odrasli, preporuča portal zadovoljna.hr. Priprema se brzo i lagano.
SASTOJCI (ZA ČETIRI OSOBE):
150 grama špageta
1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
200 grama slanine narezane na komadiće
2 tikvice naribane na veće komade
45 grama smrznutog graška
2 zdrobljena češnja češnjaka
5 jaja
65 grama sitno naribanog parmezana
250 grama glatke ricotte
30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršina, plus malo za serviranje
30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
80 grama salate
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva. Nauljite vatrostalni protvan dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane protvana papirom za pečenje.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.
Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite slaninu uz miješanje tri do četiri minute, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskava. Dodajte tikvice, grašak i češnjak. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.
Umutite jaja, sir, peršin i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u pripremljeni protvan. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršinom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.