KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: S divljim šparugama možete pripremiti pravu rapsodiju na tanjuru. RIŽOT OD KOZICA I ŠPARUGA JE PREFINA KOMBINACIJA!

| Autor: Vesna MEDVEDEC

U ovo nebogo vrijeme Corone proljeće je dobrodošla i sretna blagodat. Šumarci i šikare naprosto mame na šparoge, a rižot s njima, dodate li mu još koji blušć i leprinu na koje ćete svakako naići u berbi, bit će pravi melem svakoj boljci, pa i ovom opasnom virusu. Poznata su ljekovita svojstva ovih biljaka od davnina.

Jedan savjet k tomu – ako pripremate šparuge na salatu, nemojte baciti vodu u kojima su se kuhale. Njome možete podlijevati rižoto. Ili pripremiti juhu. Ako je imate previše, stavite je u bočice ili najlon vrećice pa zamrznte, dobro će doći kod pripreme nekog drugog proljetnog rižota ili variva-juhe. Odlomite vrhove šparoga pa ih pospite po rižotu kad je gotov, tako će jelo biti ukusnije.

Sastojci:

40 g kozica

1 manji mac šparuga

1 manja kapula

2 češnja češnjaka

1 šalica bijele kave riže za rižot

pola iste šalice bijelog vina

oko 3 takve šalice bijelog ili povrtnog temeljca

grudica maslaca,

1 žlica naribanog parmezana,

sol

maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite kratko repove kozica koje ste izvadili iz ljušture i nekoliko cijelih. Na ulju sada zažutite naribanu kapulu, dodajte nasjeckani češnjak, zatim rižu. Kratko je popržite dok ne postane staklasta i podlijte vinom. Temeljac kojim ćete podlijevati rižot mora biti topao. Nemojte odjednom uliti svu tekućinu nego šalicu po šalicu. Miješajte. Nakon desetak minuta dodajte šparuge, podlijte, miješajte još pet minuta. Maknite sa štednjaka, ubacite maslac i naribani sir te energično promiješajte. Dodajte repiće kozica, poklopite i pustite pet minuta da se okusi prožmu. Rasporedite na tanjure i svaki ukrasite pečenim cijelim kozicama. Savjet: od ljuštura i "par ribica" skuhajte temeljac. Drvenasti dio šparoga skuhajte pa možete koristiti za juhu od šparuga.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini