GRAČIŠĆE

PUBLIKA I ŽIRI NAJVIŠE VOLE MANEŠTRU Z KOROMAČON: Sve se prodalo za manje od dva sata

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Kuhanje pobjedničke maneštre (M. RIMANIĆ)

Zanimljivost ovogodišnjeg festivala maneštri je što je, uz žiri, i publika najviše glasova dala maneštri z koromačon ekipe Kapelica u sastavu: Franko Putinja, Denis Putinja, Gabrijela Putinja, Sandra Putinja i Sanjin Krivičić

U sklopu gračaške Vidove održan je 17. festival istarskih maneštri na kojem je svoje kulinarsko umijeće, u pripremi ovog tradicijskog jela, prikazalo 11 ekipa. Izletište Pekici kuhalo je maneštru z slancen, DVD Gračišće maneštru s trukinjon, Bistro "Pod lipom" Pazin maneštru z bobići, TZ Čavle maneštru z ripon, LD Union maneštru z sipon, Poljanci su kuhali maneštru z gomoljami, a Župni zbor sv. Vida kuhao je jotu.

Ekipe Kalvarija, Gimi i Usluga kuhale su maneštru z koromačon, a HRT centar Pula s prijateljima pripremio je morsku maneštru. Maneštra se uvijek kuha četiri sata. Tako je na ovom festivalu kuhanje započelo oko 13 sati, a maneštra se počela dijeliti oko 17 sati. U međuvremenu su gosti festivala imali prigode, po prekrasnom vremenu, razgledati Gračišće koje uvijek nudi nova uzbuđenja i potiče ugodna razmišljanja.

Bon za obrok deset kuna

Kada su kuhari podigli poklopce s lonaca na svojim štednjacima koje su grijali na drva, jer maneštra se tradicionalno kuha na štednjacima na drva, brojni ljubitelji maneštri pohrlili su prema velikim loncima iz kojih su se širili mirisi ukusnog jela. Vrijedni kuhari pripremili su gotovo 450 litara maneštre i sve se prodalo za manje od dva sata. Bon za jedan obrok maneštre koštao je 10 kuna, a pet obroka moglo se dobiti za jedinstvenu cijenu od 40 kuna.

Maneštre je ocjenjivao žiri u sastavu Davor Šišović, novinar i eno-gastro promotor, Drago Orlić, novinar, pjesnik i gastro promotor, Drago Jeromela, predstavnik kuhara, Lidija Nikočević, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre i Maksimilijan Ferlin, župnik u Gračišću, maneštre je ocjenjivao kao predstavnik publike. Nakon kušanja žiri je odlučio da je najbolja maneštra ekipe Kapelica iz Gračišća koja je kuhala maneštru z koromačon.

Poklopili se ukusi publike i žirija

Zanimljivost ovogodišnjeg festivala maneštri je što je i publika najviše glasova, na listićima koji su se dijelili uz bonove, dala također maneštri z koromačon ekipe Kapelica u sastavu: Franko Putinja, Denis Putinja, Gabrijela Putinja, Sandra Putinja i Sanjin Krivičić. Rijetko se kada poklapa ukus publike i žirija stoga se može reći kako je Kapelica ove godine pripremila odličnu maneštru, maneštru za svačiji gušt, onaj žirija, ali i posjetitelja. Drugu nagradu žirija osvojila je maneštra z slancen, ekipe Izletište Pekici, a treće jota koju je pripremio Župski zbor župe sv. Vida iz Gračišća.

Na pitanje koja je tajna uspjeha maneštre iz lonca Kapelice Denis Putinja odgovara: "Nabavili smo koromač iz Škopljaka i s Cresa, malo smo ga podinstali i dodali 10 svinjskih jezika sve to smo uz dodatak začina kuhali više od četiri sata i to je to".

Osim užitka u maneštrama posjetitelji su na sajmu domaćih proizvoda koji je također održan na Placu mogli nabaviti gotovo sve namirnice za pripremu maneštre, a uzgojene su na Gračašćini. Stoga, ako su doznali recept od kuhara omiljene im maneštre sada i kod kuće mogu pripremiti neku od maneštri koju su kušali na festivalu u Gračišću. Nakon kušanja meneštre neki su i zaplesali uz glazbu Tria "Lipa", koji je cijelo festivalsko poslijepodne zabavljao brojne posjetitelje Festivala istarskih maneštri u Gračišću.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of