(N. LAZAREVIĆ)
Turistička zajednica Općine Fažane ove nedjelje vraća starogradsku jezgru u vrijeme "belle epoque" i dočarava kako je u tom vremenu, početkom 20. stoljeća, izgledala istarska kuhinja, odnosno kužina. Riječ je, naravno, o 17. po redu manifestaciji Fešta od kužine, kojom se promovira tradicija istarskih jela, uz prikaz starih zanata i običaja vezanih uz istarsko ognjišće.
Tradicionalno jelo, maneštra, ovdje ima počasno mjesto. Tako će fažanski ugostitelji skuhati 10 raznih vrsta maneštre, od jote, do istrijanske maneštre s farom i kukuruzom. Fažanske penzionerke pokazat će svoje znanje i umijeće izrade raznih vrsta domaće pašte, a uz to, na fažanskom trgu održavat će se sajam istarskih gastro proizvoda i autohtonih suvenira. Na rivi, uz samo more, posjetitelji će od lokalnih majstora moći naučiti kako se nekad tkalo, izrađivalo lonce na lončarskom kolu, kako se peglao i prao veš po starinski, kako od sirove kave u zrnu napraviti dobru kavu ili pripremiti čaj od samoniklog bilja. Bit će tu i mljekarica na bičikleti, soboslikar, krojačica, štramacera i mnogih drugih. Djeca će se pritom moći zabaviti i u jednoj od kreativnih radionica, u pravljenju nakita od pašte i oslikavanju kuhača od gline. Za zabavni program zaduženi su Trio Magnolija, Duo Sunrise, Emanon
i KUD Ulika.