NOVA HRVATSKA KUHARSKA NADA

PATRIK PRNJAK SPORTSKE USPJEHE ZAMIJENIO KULINARSKIM: Bolnički jelovnik pulskog kuhara je za prste polizati

Prije desetak dana na Danima hrvatskog kulinarstva održanim, naravno, u online izdanju Patrik Prnjak je osvojio čak tri prva mjesta u tri kulinarske kategorije - makrobiotičko glavno jelo, bolnički jelovnik i mistery box * Dio nagrade koju dobije preusmjerit će u dobrotvorne svrhe područjima pogođenim potresom

| Autor: Lara BAGAR


Patrik Prnjak mladi je pulski kuhar koji je prije desetak dana na Danima hrvatskog kulinarstva održanom, naravno, u online izdanju osvojio čak tri prva mjesta u tri kulinarske kategorije - makrobiotičko glavno jelo, bolnički jelovnik i mistery box.

Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija. Imali su mjesec dana vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mejlove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.

Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela - miris i okus - suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali da bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali odnosno napredovali.

Patriku je ovo druga pobjeda u 2020. godini. Na prvom takvom natjecanju, koje je nakon zatvaranja restorana zbog korona pandemije na Facebooku organizirao Hrvatski kuharski savez, proljetos je osvojio prvo mjesto s tanjurom na kojem je prezentirao glavno jelo od oslića u obliku Uljanikove dizalice. Ispada da je protekla godina, koja je većini iz opravdanih razloga bila najgora ikada, Patriku bila za pamćenje. No, ne radi se o sreći, već o velikom radu, predanosti i sportskom duhu. Izgleda da čega god se Patrik dohvati pretvara u zlato. To ne govori on, već njegove medalje i priznanja. On se ne hvali, dapače, kaže da ga nagrade samo trenutno zadovolje i potiču da krene dalje.

Patrik Prnjak vrsni sportaš i talentirani kuhar (Snimio Duško Marušić Čiči)

Razgovaramo u Gortanovoj, gdje se Patrik prisjeća se da je prvi članak o njemu bio kada se još kao dijete bavio modeliranjem brodova. I tu je bio među boljima. On kaže solidan. Kao malo dijete razbolio se od astme i, kako bi razvijao pluća, krenuo na veslanje, postao vrhunski sportaš i zasjeo među najbolje. Stoga je godinama njegovo ime krasilo sportske rubrike pa je mnogima sigurno poznat i kao bivši hrvatski reprezentativac.

Samozatajan i skroman, otkriva da je o kuhanju počeo razmišljati još kada je kao klinac trenirao veslanje kod tadašnjeg trenera i vrsnog kuhara Sandra Frančule. Trener u sportu postao mu je trener i u kuhinji. Patrik je završio pulsku Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu - smjer kuhar.

Mistery box

Sa sportskom karijerom veslača prekinuo je 2017., kada se nakon punih 14 godina pozdravio od veslanja kao viceprvak Hrvatske u četvercu bez kormilara za seniore. Kulinarstvo, ono pravo, otkrio je radeći jedno vrijeme u restoranu Stare užance u Premanturi koji su vodili njegov, možemo kazati, sportski i kulinarski mentor Sandro Frančula i njegova supruga Sanja.

- Tamo sam upijao svaki potez, tehniku, pripremu i obradu namirnica. U Premanturi su se kuhala nevjerojatna jela, s puno ljubavi i strasti. Na meniju su recimo bili teleći obrazi u crnom vinu s krafima. Spremala se sezonska hrana s uvijek svježim i najkvalitetnijim namirnicama, prisjeća se Patrik.

Već nekoliko godina radi u restoranu Lesnina XXXL..Istovremeno je prošao i na ekstremno zahtjevnom natjecanju Ironman gdje je preklani preplivao 3,8 kilometara,180 kilometara je vozio bicikl i istrčao maraton od 42 kilometara te cijelu utrku završio za 13 sati. Jednom riječju, iza smirene vanjštine stoji nevjerojatna snaga i želja za pomicanjem vlastitih granica.

U ovoj je godini trebao nastupiti za veterane, medaljama zaokružiti svoju veslačku karijeru. U prvom je mjesecu na suhom veslanju bio prvak Istarske županije i prvak Hrvatske za veterane. Onda je došla korona i sve je, naravno, palo u vodu. To je vrijeme iskoristio za svoju novu strast - domaće ljute umake. Ljetos je otvorio OPG, na jugu Istre planira saditi papričice. Njegovi umaci su ljuti i duhoviti - Šinjorina, Habarelica, Trubilo, Vražji agrum, Classic, Smoked class, Porka Majka i Zelena Višnja.

Ljutiti umaci Ljutistre

Umake pasterizira pa mogu neotvoreni trajati i do godinu dana. Ne bježi od ludih kombinacijama pa se u njegovim umacima nerijetko sljubljuju marelica, đumbir, višnje, menta, citrusi, vino, a ima i tartufa. I tu je već osvojio nagrade. Ne voli se reklamirati, a možda i nema potrebe jer su umaci, koje predstavlja preko svoje Facebook stranice Ljutistra, planuli za blagdane. Želio bi napisati i ljutu kuharicu koja bi sadržavala istarske recepte.

Neki će pomislili da je Patrik perfekcionist, no on se ne zadovoljava osrednjim. Svemu pristupa vrlo studiozno. Proljetos je rekao da više ne želi sudjelovati u online kulinarskim natjecanjima jer smatra da se ne mogu uspoređivati s onima uživo. I u pravu je. Ali kako u korona vrijeme živimo imitaciju života, tako moramo pristati i na imitacije svega što nosi normalni život. Osvojene nagrade na virtualnim natjecanjima daje u humanitarne svrhe. Tako je za vrijeme korone na jednom online natjecanju osvojio tisuću kuna i donirao ženi s bolesnim djetetom, a na još jednom osvojeni je poklon-bon odnio obitelji kojoj je bio izgorio stan na S krivini u Puli. Dio nagrade koju bude dobio na Danima hrvatskog kulinarstva preusmjerit će u dobrotvorne svrhe područjima pogođenim potresom.

Iako veli da virtualna natjecanja ne voli, natjecateljski duh u njemu ne miruje. Bilo je tako i na posljednjem koje je organizirao Hrvatski kuharski savez. Ističe da nije uopće znao o kakvoj je manifestaciji riječ, a radi se o respektabilnom natjecanju kuhara na nacionalnoj razini. Birao je teme koje su mu bile izazovne, nije se zadovoljavao klasičnim poput ribe i mesa. Zainteresirao ga je naizgled nezanimljivi bolnički jelovnik.

"Bilo mi je izazovno jer je s budžetom od 15-16 kuna trebalo osmisliti potpuni obrok. Budući da sam astmatičar, izabrao sam bolnički jelovnik za astmatičara koji ima teške napade te je u bolničkoj fazi oporavka. Naime, kada su teški napadi, bolesnik se iscrpljuje, ne može jesti, ne može gutati i sve mora biti kašasto", objašnjava Patrik koji je vodio računa o svakom nutritivnom segmentu. Stoga je osmislio krem juhu od mrkve koja širi dišne puteve, lan pak, veli, ima masnoću koja hrani kanale. "Kako bi bilo kašasto, piletinu sam zamiksao pa sam je uvaljao u roladu tako da se topi u ustima. Povrće je bilo kuhano al dente da bi zadržalo vitamine. Jabuka je najbitnija kod astmatičara jer pospješuje rad pluća i nju sam stavio kao desert tako da sam je izdinstao, stavio koricu limuna i iželirao agar agarom. Kremu sam napravio tako da sam istukao vrhnje za šlag, jer ipak mora imati mrvicu masnoće, stavio malo cimeta i sok od limuna, ukrasio je čipsom od jabuke te prelio s medom. Nije bilo ni soli, ni šećera, ni glutena", opisuje ovu bolničku delikatesu te time pobija tvrdnje da bolnička hrana mora biti bezukusna.

Još jedno jelo Patrika Prnjaka

Mistery box je napravio u zadnji tren. Mejl za natjecanje vidio je u jedan popodne, a istoga je dana jelo trebalo poslati do ponoći. "Bila je nedjelja. Po cijelom sam gradu tražio lungić i jedva ga našao. Lungić je bio naglo pečen sa kremom od šljiva i jednom okruglicom od lungića uvaljanom u kurkumu. Sve sam to napravio iz glave. Moralo je zbog fotografije biti gotovo u toku dana jer se sve mora fotografirati pod dnevnim svjetlom", objašnjava.

Makrobiotički jelovnik ga je zaintrigirao jer nitko nije bio zainteresiran za vegetarijansku kategoriju. A njemu je baš to bio najveći izazov. "Napravio sam bulgoarotto s bundevom koji sam stavio u kalupić. On ima puno škroba te je zahvalan za igru. Stavio sam ga u tubicu, izvadio van i okolo dekorirao glaziranom mrkvom. Ispod sam ispržio batat, kremu od mrkve i servirao uz grčki jogurt s malo limuna i soli", kaže.

Kako sada stvari stoje, Patrik svoju sportsku karijeru pomalo zamjenjuje kulinarskom. Ne žali jer upravo u kuharstvu vidi svoju budućnost. Kako je bio kraj godine kada smo razgovarali, zanimalo nas je što želi u idućoj. Kaže da si uvijek zacrta da ostvari nešto što je teško dostupno. "Kada sam bio mali i došao na trening veslanja, rekli su mi da s mojim mogućnostima nikada neću veslati. Kada sam došao u kuhinju, rekli su mi da nikada od mene kuhara. Ispalo je drugačije." Pravi Ironman - u svemu.

Makrobiotički jelovnik

Makrobiotički menu

Sastojci: 400 g bulgura, 200 g bundeve, 80 g mrkve, 150 g crvenog luka, 20 g češnjaka, 100 ml malvazije, 50 g maslaca, 20 g grana padana, sol, papar, šećer

Priprema: Na tavi rastopimo maslac te pirjamo sitno sjeckani luk i češnjak, kasnije dodajemo sitno sjeckanu očišćenu bundevu. Kada su luk i češnjak poprimili karameliziranu boju, dodajemo bulgur koji smo prethodno malo tostirali. Zatim sve polijevamo vinom i miješamo dok alkohol od vina ne ispari. Kada je alkohol ispario, postepeno dodajemo topli temeljac od povrća ili vodu i pirjamo bulgur do al dente. Kada je bulgur pri kraju, dodajemo naribani grana padano i maslac kako bismo dobili kremastu strukturu bulgurota. Na kraju ga začinimo soli i paprom. Zbog velikog udjela škroba bulguroto možemo oblikovati po želji. A kao dekoraciju koristimo glaziranu mrkvu koju smo prethodno stavili u vrelu vodu (3dl) i dodali 5 g soli i šećera te pola glavice očišćenog luka. Kada voda zakipi, stavimo narezanu mrkvu na trakice i pustimo je 30-ak sekundi dok ne omekša, zatim je iscijedimo i stavimo u tavu u kojem rastopimo 20 g maslaca i lagano popirjamo. Glaziranu mrkvu stavljamo na bulguroto od bundeve kao dekoraciju, a možemo još i staviti listove komorača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter