CHEF AT HOME

MARKO LUKEŽ, ŠEF U KUĆI…I KUHINJI, TUĐOJ: Kuhar je kao DJ. Svi imaju isti cilj, da usreće one koji plešu

| Autor: Lara BAGAR


Kao i svaki milenijalac svjestan je moći društvenih mreža i weba, koju je korona samo potvrdila i ojačala te je nedavno pokrenuo svoju web stranicu "Chef at home". Princip je vrlo jednostavan, sličan booking.comu. Njegov bi mogao biti cooking.com. Na stranici se sve može odabrati - tip obroka, odnosno ručak ili večera. Vrsta hrane - meso, riba, mediteranska i menu iznenađenja. Samo treba kliknuti. Broj sljedova se nudi u dvije varijante - standardni je sa pet sljedova, a degustacijski sa devet sljedova

Kada imaš strast onda to moraš njegovati. Jednostavno je to jače od tebe. Kad-tad ona izađe na vidjelo. Takav je slučaj sa kuharom Marko Lukežom. Većini je poznat kao vlasnik street fooda Piantina i kuhar koji je osmislio među najboljim burgerima u okolici te urbanu kulturu burgera donio u najveći istarski grad. Piantinini burgeri su neodoljivi, preporučaju ih i na TripAdvisoru te u toku sezone, mali prostor vrvi gostima. I ne samo u sezoni. Piantina je radila, odnosno, dostavljala i za vrijeme korone. Kada biste ga naručili dostavom, bilo je to više od hrane, miris i okus vremena kada se uživalo u društvu, a bio je to i način da svoje zaposlenike zadrži na poslu. Vremena su se ipak pomalo smirila i Piantina radi, ali Marko ne miruje, jednostavno odlučio je njegovati neke svoje strasti koje su, očekivano, kulinarske.

Zasićen burgerima

Ovaj zaljubljenik u kuhanje shvatio je da voli pravu, visoku kuhinju, gastronomiju. Budući da je znanje "kuhao i peko" u vrhunskim restoranima poput kultnog Valsabiona u Pješčanoj Uvali i Meneghettija u Balama, a mukotrpnu praksu odrađivao kod velikog kuhara u Italiji, godinama se educirao, kupovao knjige, a s time lonce i noževe, Marko zna što je vrhunska kuhinja. Svjestan tegobne činjenice da   u ovim nesigurnim vremenima vrhunska kuhinja i nema prostora ( i NOMA, najbolji restoran na svijetu krenuo je raditi burgere), on je to odlučio nekako personalizirati.

(Đani CELIJA / ALCOR Visual)

Zasićen od burgera koji su, veli, njegov posao od kojeg živi, počeo je sve više eksperimentirati i vraćati se vrhunskoj kuhinji. Takvu je kuhinju u više navrata pripremao po narudžbi na nekim privatnim događajima u vilama ili kućama. Svidjelo mu se, te je poželio biti - Rent a chef. Vrhunski kuhar koji na poziv dolazi u vašu kuhinju i priprema sve što poželite. "Nema veće sreće kada kuhaš cijeli dan i gosti budu oduševljeni", priča.

Web odabir

Kao i svaki milenijalac svjestan je moći društvenih mreža i weba, koju je korona samo potvrdila i ojačala te je nedavno pokrenuo svoju web stranicu "Chef at home". Princip je vrlo jednostavan, sličan booking. comu. Njegov bi mogao biti cooking. com. Na stranici se sve može odabrati - tip obroka, odnosno ručak ili večera. Vrsta hrane - meso, riba, mediteranska i menu iznenađenja. Samo treba kliknuti.

(Đani CELIJA / ALCOR Visual)

Broj sljedova se nudi u dvije varijante - standardni je sa pet sljedova, a degustacijski sa devet sljedova. Klijent mora specificirati rent a kuharu kakvu ploču ima, je li ona električna, indukcijska ili plinska. Sve sam to precizirao jer je drugačiji način kuhanja na određenim kuhalima", objašnjava Marko koji kao da je pogodio trenutak i jedini u Istri profesionalno kuha po kućama. Korona je nametnula odvojenost od mase, stoga ljudi u doba korone traže osamu i ekskluzivitet, a mnogi i vrhunski okus Istre, jer to nije obična večera - to je gourmet u vašoj kuhinji i po vašoj volji.

Istarske namirnice

- To je igranje s okusima, bojama i teksturom hrane koja se nalazi na tanjuru. Da bude ugodno oku, ali i nepcu. Ako nam, primjerice, neka termički obrađena namirnica daje kremoznost, druga nam mora dati hrskavost, sve se na tanjuru mora savršeno slagati, detaljno objašnjava kuhar pun tetovaža, koje po tijelu pomno slaže kao i okuse.

(Đani CELIJA / ALCOR Visual)

Svoju kuhinju bazira na istarskim namirnicama. "Isključivo koristim namirnice našeg podneblja. Gledam da mogu nabaviti mlijeko iz Loborike, meso od boškarina… U svakom meniju koristim mediteranske biljke koje su ubrane u prirodi kao što je koromač, ružmarin, lovor, timjan, menta, kadulja, vlasac ili motar. To su začini koji se mogu koristiti i uz meso i uz ribu. Stvarno možemo reći da smo u   Istri blagoslovljeni što se tiče namirnica koje možemo koristiti u kulinarstvu i na kojima nam zavide mnogi poznati svjetski kuhari. Žalosno je što nekada ne znamo iskoristi sve što nam Istra pruža. Imamo svega, od plave i bijele ribe do mesa od boškarina i tartufa", smatra Marko.

(Đani CELIJA / ALCOR Visual)

Za sedam, osam ljudi kuha sam iznad toga ima pomoć jer je vremenski nemoguće sve to sam odraditi. Degustacijski meni traje oko tri-četiri sata. A priprema za to traje od sedam ujutro do pola noći. " Veseli me kada mogu biti kreativan i imam slobodu. A zadovoljni gosti, brišu umor", dodaje i kaže da uživa u tome jer mu je to kao neki hobi, svako toliko izlet u gastronomiju.

Cilj - sretan gost

"Uvijek me interesirala gastronomija. No, nikad ne bih mogao raditi u restoranu gdje je jedan menu, odnosno 20 godina uvijek ista karta - njoki, divljač, fuži, šugo od kokoši, ravioli, pljukanci, ramstek, biftek u papru…Kako nije vrijeme za otvaranje restorana, ovako si dajem oduška. I svi smo zadovolji - ja i gosti.", veli Marko. Iako nema očekivane turističke sezone, interesa ima, a i rezervacija od djevojačkih večeri do večera za više ljudi. Dovoljno ga je naručiti unaprijed da si može isplanirati jer Piantina je ipak njegov pravi posao. On dolazi na vrata, kuha i vodi vas kroz priču svakog pojedinog jela. Rent a luksuz, zar ne? Jedinstveno iskustvo privatnog ručka ili večere u udobnosti vlastitog doma. No, nije sam. Tu je i konobar koji to sve lijepo prezentira i dekorira stol.

"Kuhinja i fine dining je izazov. Stalno te vuče dalje i tjera na edukaciju", priča Marko i veli da se često konzultira s prijateljima gdje na večeri uz čašu vinu obavezno ide i bilježnica gdje razrađuju jela. Cooking storming! "Tužno mi je gledati kada se u kuharstvu ne podržavaju. Kuhar je kao DJ. Svi imaju isti cilj, da usreće one koji plešu. Hrana je radost i veselje. Ako je između nas ego i antagonizam, priča nestaje jer to nije natjecanje. Krajnji cilj je da gost bude sretan". mišljenja je Marko. I u pravu je, a sreća, baš kao i ljubav ide kroz želudac. A ovu možete naručiti. Sve danas stiže na vrata - i fast food i gourmet !

Mesni menu Rent a Chefa

1.Šareni tartar od sezonskog povrća sa čipsom od celera na toploj kremi od patlidžana

2. Pate od istarskog goveda, istarska skuta i ljubičasti kupus na tostiranoj ciabatti

3.Krem juha od slanutka, ulje od peršina sa pečenim suncokretovim sjemenkama

4. Zapečeni istarski biftek sa lardom, prahom od pancete i majonezom od maslinovog ulja i mediteranskog bilja

5. Velutata od crnog tartufa

6. Njoki od špinata sa gljivama, istarskim pršutom, pinjolima i rukolom

7. Goveđi obraz kuhan šest sat, poslužen na kremi od graška s ukiseljenom rotkvicom i dehidriranom ciklom

8. Cheescake od mladog sira sa šumskim jagodama i reduciranim teranom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini