DVODNEVNI FESTIVAL SIRA

Ovog vikenda ljubitelji sira okupit će se u Savičenti.  Izlažu najbolji istarski sirari, a bit će još mnoštvo događanja

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Foto Cropix)

Ilustracija (Foto Cropix)


Ovoga vikenda Svetvinčenat će postati središte za ljubitelje vrhunskog sira. Tako će se tijekom subote i nedjelje u srcu Istre okupiti najbolji istarski sirari, ali i zaljubljenici u njihove proizvode na jubilarnom, 10. Festivalu sira. Organizator ovogodišnje manifestacije je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelji su Općina Svetvinčenat i Istarska županija.

Na ovom osebujnom gastronomskom događanju svoje će proizvode izlagati Sirana Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, OPG Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, OPG Macan, OPG Peršić, OPG Maliki i Sapori Istra.

Specifičnost ove manifestacije leži u činjenici da će za stručno ocjenjivanje najboljih sireva i drugih mliječnih proizvoda u festivalskoj ponudi biti zadužen Agronomski fakultet. Diplome nagrađenim sirarima bit će uručene na otvorenju Festivala kada će nastupiti i KUD Mate Balota iz Raklja.

Dašak prošlosti unijet će stari zanati i autohtoni suveniri na Placi, ispred Kaštela, u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Među festivalskom ponudom svoje će mjesto naći i kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva, ali i drugi lokalni gastro proizvodi poput meda i maslinovog ulja.

Zbog nepovoljne vremenske prognoze za subotu,  izbor za naj kozu održat će se u nedjelju s početkom u 17,00 sati! Sajam sira na Placi bit će otvoren tijekom subote i nedjelje od 11 do 19 sati, a ostali dio programa u nedjelju održava se prema planu! 

Među glavnim dijelovima programa je onaj nedjeljni, kada slijedi 5. Smotra istarske ovce te natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u Žlinji.

U kaštelu Morosini Grimani organizirat će se vođena degustacija u suradnji s udrugom Vinistra. Radionicu će voditi poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, koji će prezentirati šest kombinacija nagrađenih domaćih sireva s istarskim vinima. Prijava i plaćanje kotizacije za sudjelovanje u iznosu od 150 kuna mogući su putem službene internet stranice kaštela Morosini Grimani www.grimanicastle.com.

Posjetitelji će tijekom Festivala moći uživati u vrhunskom siru, oba dana na Placi u Svetvinčentu. Za gastronomski dio pobrinut će se Kampanjola s gastro i pivskom ponudom iz vlastite proizvodnje, OPG Franjul sa suhomesnatim proizvodima te Villa Soši s kolačima i slasticama, a za glazbeni dio programa zaduženi su Irena i Mauro Giorgi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of