vino

OBITELJSKA VINARIJA VALENTA Sauvignon iz Kaldira


Jedan od najzanimljivijih istarskih sauvignona bijelih za mene je onaj iz kaldirske vinarije Valenta, koju čine otac Valter inače iskusni vinski operativac te sinovi Ivica i Stiven. Valenta sauvignon je na zadnjoj Vinistri osvojio visoku srebrnu medalju i bio među prva tri najbolje ocijenjena uzorka

Čudna je psihoza koja ovih dana vlada svijetom zbog koronavirusa ili COVID-19 kako mu glasi medicinsko ime. Ovaj virus nam je još jednom pokazao koliko smo zapravo krhki i koliko brzo jedan ovakav slučaj može paralizirati svijet. Zbog prevencije odgađaju se razne manifestacije poput auto salona, prekidaju se nogometna prvenstva, a odgođena su i dva najveća vinska sajma u Europi, Pro Wine u Düsseldorfu i Vinitaly u Veroni. Nadamo se da će se do naše Vinistre koja je na rasporedu u svibnju, situacija smiriti i da nećemo imati tih problema. Stručnjaci kažu da bi dolaskom toplih dana i sam virus trebao početi slabiti pa se nadamo da se svemu polako bliži kraj.

Šparuge i vina

U Istri su prvi znaci dolaska toplog vremena divlje šparuge, a njih je, kako mogu vidjeti, moguće naći na krševitim tlima diljem Istre. Šparuge se odlično sljubljuju s malvazijom istarskom i sauvignonom bijelim. Oni koji nešto žele znati više o sljubljivanju i vinima mogu se prijaviti na AZRRI-jev „Proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za 2020. godinu, a više podataka o temama možete pronaći na www.azrri.hr . Radionice se odvijaju u jako dobro uređenom edukacijskom centru na Gortanovom brijegu kod Pazina. Lista chefova je impresivna: Robert Perić, David Skoko, Jeffrey Vela, Deni Srdoč, Goran Kočiš, Marina Gaši, Petra Jelenić. Za sljubljivanje vina s jelima Marine Gaši zadužena je moja supruga Karin, dok ću ja sljubljivanje odraditi s maestrom Perićem. Sauvignon bijeli je internacionalna sorta grožđa koja je rasprostranjena diljem svijeta, porijeklo vuče iz Bordeauxa gdje se koristi za bijelu Bordošku kupažu, ali i za dobivanje poznatih slatkih vina sauternesa i barsaca. Malo sjevernije u dolini rijeke Loire, sauvignon bijeli je jako dobar u vinogorjima Pouilly fume i Sancere, a u Novom svijetu izvrsne rezultate daje na Novom Zelandu. U Istri se sramežljivi počeci bilježe tek prije desetak godina s berbom 2010., u vinogradima ga je bilo i prije, ali se najčešće miješao s malvazijom. Iz berbe 2018. jedan od najzanimljivijih istarskih sauvignona bijelih za mene je onaj iz kaldirske vinarije Valenta, koju čine otac Valter inače iskusni vinski operativac te sinovi Ivica i Stiven. Valenta sauvignon je na zadnjoj Vinistri osvojio visoku srebrnu medalju i bio među prva tri najbolje ocijenjena uzorka. Mala obiteljska vinarija Valenta trenutno uz sauvignon bijeli na tržištu ima malvaziju istarsku i teran koji je odležan u drvenim bačvama, muškat je već davno rasprodan te se očekuje nova berba.

Karakteristike

Grožđe za sauvignon bijeli dolazi iz vinograda staroga 15 godina koji se nalazi u neposrednoj blizini sela Kaldir, gdje loza raste na dubokoj istarskoj bijeloj zemlji. Berba je bila ručna početkom rujna te je nakon prerade vino odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. U čaši se Valentin sauvignon bijeli dosta brzo otvara, a na prvo mirisanje dominira mi voćna nota u obliku bijelog voća poput breskve, a potom dolazi i nota ogrozdine te male zelene paprike. Na drugo mirisanje javlja se nota peteljke pomidora, potom nota zelene pokošene trave, mediteranskog bilja i nota šparoga, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, vrlo je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna i na aftertasteu se javlja nota breskve. Vino je fino, harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem dvije godine. Enogastronomski sauvignon bijeli jako dobro ide uz jela sa šparugama te bih ga preporučio uz fritaju s divljim šparugama uz malo špalete giravolta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of