Vinarija Valenta iz Kaldira prvu je berbu imala 2017. godine i s prvom svojom malvazijom već osvojila zlatnu medalju na
ovogodišnjoj Vinistri
Najmlađa vinarija u Istri zasigurno je ona obitelji Valenta u Kaldiru. Prvu berbu imala je lani, a za malvaziju iz te 2017. godine već je stiglo i prvo priznanje: zlatna medalja na ovogodišnjoj Vinistri.
Vinariju vode Valter Valenta i njegovi sinovi Stiven i Ivica. Budući da je Valter niz godina radio u porečkoj Agrolaguni, iako ne u proizvodnji već u prodaji, svijet vina vrlo mu je dobro poznat, međutim zanimanja njegovih sinova Stivena i Ivice sasvim su nevezana uz vino, ili uz poljoprivredu općenito. Ipak, inicijativa za pokretanje obiteljske vinarije bila je njihova, najmlađi izdanci obitelji Valenta smatrali su da će čuvanju obiteljske tradicije najbolje pridonijeti usavrše li ono po čemu je ta familija, a i čitaj ovaj kraj, već stoljećima najpoznatija.
Valter Valenta prenosi sjećanja svojih starijih o tome da su Slovenci kočijama dolazili po vino njegovih djedova. Najviše su, kaže, voljeli teran, a zatim malvaziju. Obrada vinograda i proizvodnja vina tradicija je koja nikad nije prekidana, sve donedavno proizvodili su po tisuću-dvije litara vina isključivo za vlastite potrebe. I za to svoje kućno vino dobivali su priznanja na Vinistri: njihova crna kupaža terana i borgonje prije pet godina je nagrađena zlatnom medaljom, a za malvaziju su dobivali srebrne medalje.
Korak naprijed
Moderna obiteljska vinarija koja je proradila lani veliki je korak naprijed u povijesti obiteljskog vinarstva. Zajednička ljubav prema zemlji, vinogradu, podrumu i vinu sada iz hobija ima šanse izrasti do profesionalne razine, a prvi rezultati takvu viziju svakako ohrabruju.
"Ljubav je na prvom mjestu, jer iako od proizvodnje vina obitelj može živjeti, bez da to ne volite ne biste to mogli ni raditi. Ipak, ako želite napraviti nešto više, sama ljubav nije dovoljna, treba poslu pristupiti profesionalno, uložiti dosta i vremena i novaca", suglasni su otac Valter i sinovi Stiven i Ivica. Evo, ističu kao primjer, noć uoči našeg susreta morali su u dva sata iza ponoći pretakati vino, jer poslovi u podrumu ne mogu čekati slobodno vrijeme.
Vinarija Valenta opskrbljuje se grožđem iz pet hektara vlastitih vinograda smještenih u okolici Kaldira, a ponešto grožđa i kupuju. Najviše se ponose povećim, tri i pol hektara velikim vinogradom na lokaciji Raj na brdu Šubijent, gdje na bijeloj zemlji rastu teran i malvazija. U starim kartama ta je lokacija upisana pod nazivom Paradiso, vjerojatno su i starije generacije tu na nadmorskoj visini od 260 metara prepoznavale najbolju poziciju za teran i malvaziju. Uz ove dvije za svaku istarsku vinariju skoro obavezne sorte uzgajaju još muškat bijeli i sauvignon blanc, i to je za sada sve, prvih nekoliko godina namjeravaju se posvetiti baš tim sortama. Iz svoje prve berbe 2017. godine napravili su već spomenutu nagrađenu malvaziju, te teran koji je još na odležavanju i pojavit će se na tržištu dogodine u svibnju, dok će se iz ovogodišnje berbe paleta vina vinarije Valenta udvostručiti: uz svježu malvaziju i odležani teran, u boce s njihovom etiketom napunit će se još svježi sauvignon blanc i poluslatki muškat bijeli.
Red je da kažemo nešto više o prvoj malvaziji najmlađe istarske vinarije. Grožđe za malvaziju Valenta iz berbe 2017. godine pobrano je sredinom rujna, na maceraciji je provelo 24 sata, uslijedila je kontrolirana fermentacija, a nakon prešanja ova je malvazija spremljena u inox bačve u kojima je odležavala do punjenja. Rezultat je vino s 13 posto alkohola, lijepe svjetložute boje sa zelenim i zlatnim nijansama, mirisa na bagrem, jabuke i vaniliju. U okusu ovoj malvaziji dominira mineralnost, a nakon što se u ustima arome citrusa malo ublaže, javljaju se okusi pečenog tijesta, primjerice boculaja. Malvazija Valenta odiše svježinom, a nakon što gutljaj ode niz grlo, u ustima još dugo ostaju odjeci njezine punoće i zrelosti. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)