AMATERI UKRSTILI KUHAČE

FOTO/O šalši svi nešto znaju i svatko ima svoj recept. Lucijan Dušić kuha je NAJBOLJE!

| Autor: Lara BAGAR


Pobjednička šalša osvojila je maksimalan broj bodova. Čak dva ocjenjivača dala su 25 bodova. Više nije moglo. Da su mogli dali bi više. Šalša je to osebujnog, punog mirisa u kojoj se osim pomidora osjećaju i začini. Ima zanimljivu neujednačenu konzistenciju i okus je dugo prisutan

Kraj ljeta znači vrijeme za šalšu. Pomidora, rajčice, paradajza, ima svugdje po povoljnim cijenama, a korona nam je možda više nego prije ostavila dobru naviku kuhanja i pripremanja hrane, pa i zimnice za tko za kakvu zimu.

O šalši svi nešto znaju i svatko ima svoj recept. Znaju to u pulskoj novoj tržnici Lokalitet na Verudi koja je proteklog tjedna za svoje kupce priredila natjecanje u pripremi najbolje šalše od pomidora. Sedam ih se prijavilo, a šalše je u posudicama ne znajući čija je, ocjenjivao stručni žiri sastavljen od - Branke Sinčić Pulić, direktorice Lokaliteta, Damjana Bistričića, chefa kuhinje u hotelu Amfiteatar, i Mateja Salaja,mladog istarskog poljoprivrednika, nositelja OPG Sanvincenti iz Boškari.

Ocjenjivao se izgled, miris, okus, konzistencija i opći dojam. Od prijavljenih sedam, pobjedu je odnio Lucijan Dušić, s osvojena 74 boda, od mogućih 75. Druga je bila Noemi Benussi sa 72 boda, a treći Bruno Brzić.

Tijesno je bilo do samog kraja. Ipak pobijedila je šalša čiji se miris osjetio već samim vađenjem iz teglice. "Hmmm, osjeća se luk, origano, češnjak…", otkrivali su. "Ova je za pet", rekao je nakon drugog kušanja Damjan, Matej se složio, a Branka je konstatirala da bi bila odlična na pizzi i pašti. Pobjednička šalša osvojila je maksimalan broj bodova. Čak dva ocjenjivača dala su 25 bodova. Više nije moglo. Da su mogli dali bi više. Šalša je to osebujnog, punog mirisa u kojoj se osim pomidora osjećaju i začini. Bosiljak se osjeti. Ima zanimljivu neujednačenu konzistenciju i   okus je dugo prisutan.

I drugoplasirana šalša bila je opaki igrač. Šalša zanimljive konzistencije kojoj je to bio plus i minus. Falilo je bosiljka, primijetili su kao i to da je jedina kuhana na kockice kako neke kuhinje to nalažu.

Neke su bile pikantne, jedna je svima bacala na šampon, a jedna je mladom istarskom poljoprivredniku Mateju evocirala uspomene na tatu, koji uvijek kuha šalšu.

Kakogod bilo, Lokalitet je svojim kupcima priredio zanimljivo natjecanje u sezoni šalša, a pobjednik je osvojio i 150 kuna koje može potrošiti u ovoj zanimljivoj tržnici koja promovira povratak domaćim okusima i kuhinji. "Lokalitet želi promovirati lokalnu proizvodnju, a ono što zaboravljamo ili nemamo dovoljno vremena je kuhati. Šalša je nešto što koristimo, ali zbog nedostatka vremena radije je kupimo. Nadam se da smo građane potaknuli da kupnjom domaćih pomidora naprave i domaću šalšu, zaključila je direktorica Lokaliteta.

Recept za šalšu

Chef Damjan Bistričić dao je osnovni recept za šalšu u koji svatko može ubaciti malo svog toucha. "Uzmemo rajčicu i razrežemo je na četvrtine. Odvojimo mekani dio, pulpu od kožice i dinstamo je na maslinovom ulju s malo krupne soli na laganoj vatri. Nakon dinstanja mekanog djela od nekih pet-šest minuta ubacimo i kožicu nasjeckanu na sitno. U toj se kožici nalazi pigment crvene boje, a kada je ona na sitno narezana doprinijet će bogatijoj boji i boljem okusu. Kada se to sve zajedno skuha gotova je osnova za šalšu. Svatko po želji može dodati bosiljak, origano, bijelo vino…", poručuje chef.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini