STARIJI SE SJEĆAJU oKUSA

Namirnica na kojoj su se othranili djedovi i bake dolazi opet u modu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Svinjska mast othranila je naše bake i djedove, majke i očeve. Premazanu preko "fete" mirisnog kruha, doživljavali su je kao vrhunsku poslasticu nakon cjelodnevne igre izvan kuće, piše Slobodna Dalmacija. Kad pričaju o djetinjstvu, kažu da im ništa što se danas nudi na policama supermarketa, čak lijepo upakirano, ne sliči tome doživljaju. Mast je bila nešto ko luksuz u doba skromnog i jednostavnog života kakvog su vodili, a poslije ostade kao neki domaći oblik literarnog "kolačića madeleine umočenog u čaj". Svi se sjećaju njenog okusa.

A onda je odjednom stigla stigma na tu nesretnu mast i liječnici su je optužili za debljanje, visoke masnoće u krvi, začepljene žile, srčane i moždane udare i svakakve druge tegobe. Izbačena je iz kuhinje, zamijenjena biljnim uljima, trebala su desetljeća da joj se vrati dostojanstvo jer u zadnje vrijeme vratila se na velika vrata - uselila se u hrvatsku, ali i svjetsku gastronomiju.

Tako je svinjska mast, uz naravno, ekstradjevičansko maslinovo ulje, ponovo dobila status, a većina stručnjaka se slaže kako je zdravija od maslaca, a pogotovo od raznih industrijskih ulja. Koristi se za prženje, za pripremu dizanog tijesta, ustalila se na meniju restorana s probranom ponudom. Naravno, tu se ne misli na industrijski proizvedenu svinjsku mast, jako je važno čime se svinja hranila, odakle je porijeklom, a još ako se radi o crnoj - e tu već imamo gastronomski hit.

Oduševljenje svinjskom mašću komentirala je i splitska nutricionistica Dragana Olujić koja kaže da je ona dobila na popularnosti zahvaljujući Keto dijeti, jer se njome proširio izbor namirnica za ljude koji smanjuju težinu uz taj režim prehrane.

- Ona se vratila u modu, ali više zbog trenda vraćanja izvorne hrane na tanjure i odustajanja od industrijski proizvedenih namirnica, punih konzervansa i aditiva.

To ne znači da se svinjska mast može konzumirati u prekomjernim količinama, ne može se koristiti više puta na dnevnoj bazi, već na tjednoj. Ona nije medij u kojoj se preporučuje pečenje, ali može se dodati jedna petina svinjske masti ukupnoj količini masnoće, radi arome i dobrog okusa hrane. Prije se preporučivalo korištenje isključivo ulja da bi se smanjio unos zasićenih masnih kiselina što vodi do začepljivanja krvnih žila, no kasnije je utvrđeno da viši kolesterol uzrokuje i niz drugih razloga.

Znači, dobro je i jedno i drugo, svinjska mast i hladno prešana ulja, ali svega po malo i ničeg previše - kaže između ostalog nutricionistica za Slobodnu Dalmaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini