ZA GLAS ISTRE DONOSI I DVA RECEPTA

Matei Negovetić, gastro bloger i vegan koji često trči i hajka po istarskim obroncima: VEGANSKA PREHRANA DAJE OSJEĆAJ SITOSTI BEZ POTREBE ZA ODMOROM NAKON JELA

Prvo uvedite nekoliko dana bez mesnih obroka pa na kraju tjedna razmislite postoji li razlika u osjećaju u tijelu, u osjećaju gladi, pa čak i mislima koje ste imali tih dana. Postupnim uvođenjem plant-based jela dajemo poruku sebi da i dalje imamo izbor želimo li preći na takvu prehranu ili ne. Takvim pristupom si ništa ne branimo i to nam pruža osjećaj lakoće, uživanja, što hrana i treba pružati, kaže Matei Negovetić

| Autor: Ružica KORACA


S Mateijem Negovetićem, gastro blogerom iz Zagreba kojeg često možemo vidjeti kako trči i hajka po istarskim obroncima, a otrčao je i "1.000 milja Istre", poznatim i po brzom odlasku iz popularnog kulinarskog TV showa nakon što je odbio pripremati meso, razgovaramo upravo o toj odluci - prebaciti se na veganski način prehrane.

Nove kombinacije jela

- Odluka da prestanem jesti meso došla je prilično spontano, prije nešto više od dvije godine. Prvotna ideja je bila da ne jedem meso samo preko radnog tjedna, da vikendom, kad bih išao kod obitelji na ručak, ne bih bio "onaj čudni" koji neće jesti meso i traži da se za njega nešto posebno sprema. No, ta odluka se pretvorila u cijeli mjesec, pa u godinu, pa sve dosad. Ono što je meni bio motiv bilo je zasićenje mesnom prehranom, odnosno imao sam veliku želju kuhati i jesti nešto novo, nešto drugačije. Upravo zato bila je to jednostavna, lagana odluka, bez ikakvih zabrana. Prvo što sam vidio u veganskoj prehrani bile su prednosti - raznolikost, zanimljivost okusa, različite strukture namirnica, kombinacije jela koje dotad nisam nikad probao, priča nam Matei.

Veganska ponuda u restoranima može i treba biti zanimljivija, zaigranija i kreativnija - Matei Negovetić

Ubrzo se odlučio da to sve što jede, sva jela koje priprema ali i prednosti ove prehrane podijeli s drugima, pokaže im da i oni mogu u tome uživati i gledati na plant-based prehranu kao na nešto što će im samo otvoriti nove mogućnosti. Tako su nastali profili na društvenim mrežama, web stranica, a nakon toga i radionice kuhanja, pa i Masterchef.

- Danas je cilj nadograđivanje ponude veganskim jelima u restoranima kroz savjetovanje voditelja restorana i drugih ugostiteljskih objekata. Smatram da veganska ponuda može i treba biti zanimljivija, zaigranija i kreativnija te da se svima onima koji žele probati ta jela, to može osigurati kroz vegansku ponudu na mjestima gdje vole jesti. Ovaj smjer smatram korakom pomoću kojeg se uvelike može utjecati na svijest ljudi i na promjenu perspektive oko prehrane te uviđanje koliko je plant-based prehrana potpuna i koliko može biti svestrana, kazao je Matei.

Zanimalo nas je kako se možemo prilagoditi ovoj vrsti prehrane.

Svatko svojim tempom

- Ono što preporučam svakome tko krene je da krene svojim tempom, odnosno da sluša sebe. Zvuči kao floskula, no ljudi često žele promijeniti svoj život preko noći, a da pritom ne uzimaju u obzir kako se zaista osjećaju u tome, samo misle da bi na neki određeni način trebali živjeti, hraniti se, provoditi vrijeme i slično. Prehrana nije samo hrana, nego je to način života koji uzima u obzir i naše navike, naše misli o tome što bismo trebali jesti, naš osjećaj pripadnosti nekoj zajednici. Primjerice, izvjesna količina obroka jede se samo zato što su tradicionalni, odnosno primjereni nekakvim okupljanjima, tako da se uz određena jela vežu i naše emocije. Sve to je utkano u prehranu i iz tih razloga nema potrebe presjeći sve u trenutku i onda se prekoravati jer smo donijeli odluku koja nije u skladu s nama, ispričao je Matei.

Preporučuje da se prvo uvede nekoliko dana bez mesnih obroka pa se na kraju tjedna razmisli postoji li razlika u osjećaju u tijelu, u osjećaju gladi, pa čak i mislima koje ste imali tih dana.

- Postupnim uvođenjem plant-based jela dajemo poruku sami sebi da i dalje imamo izbor, da sami možemo izabrati želimo li preći na takvu prehranu ili ne. Takvim pristupom si ništa ne branimo, ne dovodimo se u stanje da nešto smijemo a nešto ne smijemo. I takav pristup nam pruža osjećaj lakoće, uživanja, a to je osjećaj koji nam prehrana treba i pružati, kazao je Matei.

Veganska prehrana podržava sve napore, daje usmjereniju energiju - Matei na trailu

Ono što najčešće ljudi uvide jest novi osjećaj sitosti, koji zadovoljava njihovu potrebu za hranom, a ne stvara potrebu za odmorom nakon jela. To je ta velika razlika u odnosu na prehranu koja uključuje meso, da nakon konzumiranja plant-based jela ne postoji velika želja za spavanjem, odmorom ili osjećaj da ne možete disati.

Lakoća i poletnost

- Naravno, nije nemoguće osjetiti pretrpanost hranom i nakon plant-based jela, ali tu se opet vraćamo na početak i na razmišljanje o tome što je za nas sitost, odnosno kada možemo reći da smo siti. Koji je to osjećaj koji je nama poznat otprije, ili moramo li još malo pojesti u nekom društvu, to su sve odrednice naše prehrane na koje se može utjecati kako bi se dosegla održivost prehrane, kazao je Matei.

Velika mu je strast trail, trčanje po planinama, pa kroz vlastito iskustvo potvrđuje da ova prehrana ne samo da podržava sve napore, nego daje i jedan oblik usmjerenije energije, osjećaj lakoće te je tijelu puno manje vremena potrebno za oporavak nakon fizičkih napora. "Upravo sam se počeo pripremati za utrku u Istri od 68 kilometara, tako da je to moj novi test za prehranu, ali smatram da će mi donijeti samo lakoću i poletnost", kaže Matei Negovetić.

Juha od graška s hrskavim tofuom i gljivama

SASTOJCI (za 3 osobe)

  • 400 g smrznutog graška
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 200 g svježeg tofua
  • 200 g portobello gljiva
  • 50 g klica rotkvice
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 50 g krušnih mrvica
  • 75 g glatkog brašna
  • 3 šnite kruha
  • začini: sol, papar, crvena paprika, curry, chilli, aceto balsamico, soja sos, sezam
  • Juha od graška s hrskavim tofuom i gljivama

PRIPREMA

Tofu izvadite iz pakiranja te ga zamotajte u papirnati ručnik. Pritisnite ga nečim teškim kako bi izašao višak vode i ostavite da stoji 10-ak minuta. Nakon toga narežite ga na 6 jednakih ploški i marinirajte u mješavini maslinovog ulja, soja sosa, crvene paprike, soli i chillija. Ostavite da stoji 15-ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Portobello gljive narežite na što tanje ploške i marinirajte ih u mješavini maslinovog ulja, soja sosa, crvene paprike i sezama. Ostavite da stoje 10-ak minuta. Nakon toga poslažite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici 15 minuta, dok ne postanu hrskave.

Za juhu - nasjeckajte luk na sitne kockice i pržite ga na malo maslinovog ulja u dublju tavu/lonac. Nakon nekoliko minuta začinite ga sa soli, crvenom paprikom i malo curryja. Podlijte s malo vode i dodajte pola količine graška. Promiješajte te pržite na laganoj vatri nekoliko minuta. Dodajte ostatak graška i pržite još 7-8 minuta uz povremeno miješanje.

U tu posudu ulijte kokosovo mlijeko i istu količinu vode. Začinite s malo soli i žlicom aceta balsamica. Na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta, uz povremeno miješanje. Nakon toga juhu usitnite štapnim mikserom i protisnite ju kroz sito, kako bi vam bila što glađa struktura.

Za hrskavi tofu - u jednu posudu stavite 25 g brašna, u drugu pomiješajte 50 g brašna i 100 ml vode, a u treću stavite krušne mrvice. Svaku plošku tofua prvo stavite u brašno, zatim u mješavinu brašna i vode, zatim u krušne mrvice. Zagrijte pećnicu na 220°C. U tavi zagrijte ulja, da pokrije dno tave, te stavite pržiti ploške tofua. Pržite 2-3 minute sa svake strane, dok ne dobije koricu. Ocijedite svaku plošku tofua od viška ulja na papirnatom ručniku te ih prebacite na papir za pečenje. Pecite ih u pećnici još 15 minuta, s tim da na pola vremena okrenete svaku plošku.

Kruh narežite na kockice i pržite ih na tavi nekoliko minuta dok ne postanu hrskave.

Veganska babka od bundeve

SASTOJCI

Za tijesto

  • 1 manja bundeva
  • 600 g glatkog brašna
  • 50 g margarina
  • 40 g šećera
  • vrećica suhog kvasca
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • pola žličice soli

Za punjenje

  • 100 g margarina
  • 20 g kakao praha
  • 40 g šećera
  • 3 žličice cimeta

Za premaz

  • 20 g šećera
  • 50 ml vode

Veganska babka od bundeve

PRIPREMA

Zagrijte pećnicu na 220°C. Bundevu prerežite na pola te ju okrenite s unutrašnjosti prema protvanu. Pecite ju u pećnici 40-45 minuta dok ne bude mekana. Kad je gotova, izvadite unutrašnjost bundeve i ostavite sa strane.

Tijesto

Na laganoj vatri zagrijte mlijeko dok ne bude mlako. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, kvasac i sol. Pomiješajte sve sastojke i dodajte mlako mlijeko, margarin narezan na listiće i pire od bundeve. Umijesite i mijesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je preljepljivo, dodajte malo brašna da se ne bi lijepilo za ruke.

Premjestite tijesto u posudu, prekrijte ga krpom, stavite na toplo mjesto i ostavite da se diže minimalno 45 minuta. Ako želite, stavite tijesto u zagrijanu pećnicu na 50°C i ostavite da se diže 20-ak minuta.

Punjenje

U manjoj posudi pomiješajte margarin, kakao prah, šećer i cimet. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete homogenu smjesu. Ostavite sa strane kratko vrijeme da se ohladi.

Izrada babke

Tijesto izvadite iz posude i na pobrašnjenoj podlozi ga kratko premijesite i razvaljajte na što veći pravokutnik. Premažite cijelo tijesto punjenjem i pospite ravnomjerno narezanim komadićima čokolade.

Zarolajte tijesto i prepolovite ga po dužini. Te dvije polovice zarolajte na način da dobijete pletenicu. Stavite pletenicu (babku) u manji protvan na papir za pečenje. Prekrijte ju krpom i ostavite da se diže još minimalno pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pecite babku 35-40 minuta dok ne bude zlatnosmeđa.

Premaz

1. U manjoj posudici pomiješajte šećer i vodu. Na laganoj vatri uz konstantno miješanje zagrijavajte smjesu dok se šećer ne otopi. Ovom smjesom premažite babku kad bude pečena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini