VINO ZA NEDILJU

JEDINA HRVATSKA CRNA MALVAZIJA Tomazova malvazija Nera

| Autor: Emil PERDEC

Prve nasade crne malvazije Tomaz je podignuo 2010. godine na samim počecima svoje vinarske karijere. Zapravo je želio revitalizirati sortu grožđa koju je uzgajao još njegov nono Piero

 

U ovo božićno i novogodišnje vrijeme na stolovima će se naći razne delicije koje će trebati sljubiti s dobrim vinima. Među tim delicijama u zimsko vrijeme nekako više prevladavaju one mesne pa sam htio s Vama podijeliti moje viđenje jednog neobičnog crvenog vina. Zapravo sam se htio odmaknuti od uobičajenih crnjaka koji se u svečanim prilikama preporučuju poput terana, merlota, plavca ili bordoških kupaža te sam se ovaj put odlučio za crnu malvaziju istarsku.

Talijanska sorta

Lijepo zvuči kad je krstimo kao istarsku, no prirodno ova sorta grožđa dolazi s juga Italije, a najčešće se naziva: Malvasia Nera di Lecce, Malvasia nera di Brindisi. Nemam puno iskustva u kušanju crnih malvazija osim s VinItalyja. Prije par godina s Vama sam podijelio moje viđenje fine crne malvazije di Brindisi iz podruma kooperative San Marzano koju na hrvatskom tržištu distribuira Vivat fina vina. Ova sorta grožđa nastala je križanjem sorti malvasia bianca lunga x negroamaro, kasnije dozrijeva, a u povijesti se najčešće miješala kao uvaggio upravo s tipičnom južnotalijanskom sortom grožđa negroamarom. Ukupno je u Italiji zasađeno oko 2.000 hektara gdje je u nekim vinogorjima nositelj DOC statusa, a u nekima IGT statusa. Osim na jugu, ima je malo i u Toskani.

No, danas bih s Vama podijelio moje viđenje jedine hrvatske crne malvazije koja dolazi iz vinarije Tomaz i nosi naziv Nera. Prve nasade crne malvazije Tomaz je podignuo 2010. godine na samim počecima svoje vinarske karijere. Zapravo je želio revitalizirati sortu grožđa koju je uzgajao još njegov nono Piero. Prvi grozdovi su ubrani u nesretnoj i kišnoj 2014., a prva prava berba je bila 2015 godine. Ručna berba grožđa odrađena je sredinom listopada i treba istaknuti da se više od polovice grozdova suši na trsu te se potom sve zajedno pobere i preradi. Nakon prerade odradi se 30 dana maceracije te se potom vino stavlja na školovanje u rabljene i nove barrique bačvice u omjeru pola-pola na razdoblje od dvije godine, a potom se kupažira u inoxu u trajanju od tri mjeseca. Potom još provede u boci nekoliko mjeseci pred puštanje na tržište. Iz berbe 2015. je punjeno samo 1.800 boca, a ostale berbe su u porastu te se uskoro očekuje oko 5.000 butelja crne malvazije.

Treba istaknuti da je vinarija Tomaz u deset godina svoga postojanja došla do današnjih osam etiketa vina. Sljedeće godine dolazi i deveta, a radi se o jednom zanimljivom pjenušcu. Vinarija obrađuje ukupno 23 hektara vinograda, a godišnja proizvodnja je oko 130.000 butelja.

Karakteristike

Vino pred kušanje nisam dekantirao već samo ostavio u većoj bordoškoj čaši da se polako otvara. Vino krasi lijepa, srednje obojena rubin crvena boja sa svjetlijim rubovima, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota bobičastog voća gdje dominira nota tamne divlje kupine i borovnice, praćeno s notom suhe šljive i potom malo rogača. Na drugo mirisanje javlja se nota prašine te cedrovine i dima, a na kraju i malo čokolade, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane djelomično je svježe tanično s finim taninima koji imaju sitnu granulaciju, te je vino ukusno i krasi ga puno tijelo koje ide prema robusnom. Vino je uravnoteženo jer, iako su alkoholi viši, jako su dobro ukomponirani u tijelo vina, nedostatak svježina na desnoj tvrdoj strani nadoknađuju jako dobri tanini. Intenzivnost okusa je izražena, trajnost okusa je poprilično trajna, a kakvoća okusa je fina. Na aftertasteu se javlja nota borovnice, vino je harmonično i lijepo se pije, ima dobar potencijal starenja te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem do 2025. godine. Enogastronomski, bila bi pogreška ovakav tip vina sljubljivati samo s jednim jelom, jer kako sam rekao na početku teksta, izvrsno paše uz više božićno-novogodišnjih delicija. Ako moram birati, onda bih odabrao teleće pečenje s krumpirima.

***************************

Ime vina: Malvazija Nera

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: vina Tomaz

Lokacija: Motovun / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Gastro preporuka: Božićno teleće pečenje s krumpirićima.

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Vinum Bordeaux Riedel glass

Cijena (mpc): 160 kn ( Cicibela Rovinj )

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater