Enoteka

ISTARSKI DESTILATI: Grappa Đani

Danas u Istri imamo solidan broj finih komovica ili grappa, a jedan od proizvođača je vinarija Anđelo Brčić iz porečke Nove Vasi. Oni su na tržištu prisutni s dvije fine grappe koje je Anđelo posvetio pokojnim roditeljima Đani i Đaniju. Na ovogodišnjoj Vinistri obje komovice su postigle izvrstan rezultat, no očito se Đana više svidjela žiriju pa je odnijela zlatnu medalju u kategoriji komovica, dok je Đani je za pola boda ostao bez zlata. Kušao sam ih obje i jednako su mi dobre

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Destilati su sastavni dio enogastronomije. U zapadnim eno-gastro kulturama preporučuju se kao digestiv na kraju obroka, često u pratnji espressa, a na istoku često kao aperitiv ili prate i cijeli obrok. Ovo bi bio jedan mali uvod u veliki svijet destilata koji se proteže diljem svijeta jer je gotovo svaka zemlja na svijetu usvojila praksu destiliranja i ima neki svoj specifičan proizvod.

Umijeće destiliranja nastalo je na Bliskom istoku još u osmom stoljeću te se odatle proširilo u Italiju gdje su ga usvojili benediktinci u samostanu u Salernu i koristili ga u zdravstvene svrhe. Danas su planetarno popularni destilati oni koji se troše diljem svijeta poput vodke, viskija, gina, tekile i ruma. Primjena destilata je vrlo široka, a najviše ih se popije u miješanim pićima ili koktelima.

Zaštićeno ime

Na našim prostorima tradicija proizvodnje komovice stara je više od 500 godina, a do nas je došla kad je vladala "La Serenissima" ili Republika Venecija, a popularno se zove grappa. Grappa je zaštićeno ime u Europskoj uniji. Da bi se destilat zvao grappa, moraju biti zadovoljeni sljedeći kriteriji: prvo, mora biti proizveden u Italiji ili San Marinu ili u talijanskom dijelu Švicarske; drugo, mora biti proizveden od komine; i treće, fermentacija i destilacija moraju se dogoditi na komu, bez dodavanja vode. Kao što je pizza bila jelo siromašnih, tako je i destilat dropa bio piće siromašnih seljaka. Na ovaj način uspjelo se iskoristiti svaku kap fermentiranog šećera iz dropa.

Grappa je stoljećima pomagala siromašnom seljaku da prevlada težak rad i egzistenciju na selu. Grappa ih je grijala kad im je bilo hladno, pomagala im kod bolesti, ali ispijena u većim količinama izazivala je i nevolje.

Danas u Istri imamo solidan broj finih komovica ili grappa, a jedan od proizvođača je vinarija Anđelo Brčić iz porečke Nove Vasi. Oni su na tržištu prisutni s dvije fine grappe koje je Anđelo posvetio pokojnim roditeljima Đani i Đaniju Brčić. Na ovogodišnjoj Vinistri obje komovice su postigle izvrstan rezultat, no očito se Đana više svidjela žiriju pa je odnijela zlatnu medalju u kategoriji komovica, dok je Đani je za pola boda ostao bez zlata. Kušao sam ih obje i jednako su mi dobre. Đana je bijela, nježna, odležana u inoxu, dok je Đani odležana grappa pa je on malo ozbiljnija kategorija.

Odležana komovica Đani je dobivena destilacijom koma muškata žutog iz bebe 2014. Nakon tradicionalne destilacije, rakija je stavljena na odležavanje u novu barrique bačvu zapremine 225 litara u kojoj je provela tri godine. Nakon toga, punjena je u boce gdje je provela još tri godine pred puštanje na tržište lani u proljeće.

Izvrstan digestiv

Grappa Đani ističe se lijepom, elegantnom bojom karamela, kristalno je bistra. Kad se zavrti u čaši, do izražaja dolazi gustoća koja je tipična za ovakav destilat koji ima visoki volumni postotak alkohola. Nakon točenja u degustacijsku čašu, grappi Đani treba malo vremena, no vrlo brzo se otvara i pokazuje svu svoju raskoš. Na prvo mirisanje javlja se ugodna alkoholna nota uz pratnju note suhih badema, zrele kruške te suhih smokava i rogača. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog meda od bagrema te pečenih kestena, malo vanilije i dima, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Đani je suh, veoma topao, moćan, no ipak veoma ugodan za piće. Ovu grappu treba servirati ugodno ohlađenu na šest do osam stupnjeva, nikako dodavati led koji bi je razvodnio i uništio njen kompletan identitet.

Destilat je harmoničan ima solidnu ravnotežu okusa, što nam govori da je dovoljno proveo u bačvi te kasnije u boci. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra uz finu kakvoću okusa. Na aftertasteu javlja se ušećerena narančina kora uz gorčinu badema i notu marcipana. Grappa Đani izvrstan je digestiv nakon finog obroka, a ovakve destilate uvijek preporučujem uz finu cigaru.

Foto

Ime pića: Grappa Đani

Proizvođač: vina Brčić

Lokacija: Nova Vas/ZOI hrvatska Istra

Način serviranja: kao digestiv

Temperatura serviranja: 6 - 8 stupnjeva Celzija

Uparivanje: cigara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel performance spirit glass

Cijena (mpc): 200,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater