ENOTEKA EMILA PERDECA

Istarska vina: Teran Barbarossa najbolje vino ATP-a

| Autor: Piše Emil Perdec
Ilustracija

Ilustracija


Specifičnost ove degustacije je da pobjednika bira raznovrsna publika koja ima različito znanje i preferencije o vinu pa su na kraju rezultati vrlo zanimljivi. Ove godine smo natjecanje podijelili u pet disciplina: svježe i odležane malvazije istarske, odležani terani, crne kupaže i ljeti jako traženi pjenušci. Svaki smo dan dobili jednog pobjednika te se u subotu njih pet ukrstilo u velikom finalu

Prošlu nedjelju spektakularnim vatrometom završen je ovogodišnji ATP turnir u Umagu. Nakon što je turnir 2020. godine odgođen zbog poznatih nam covid-razloga, a lanjski održan po strogim restriktivnim mjerama, 32. izdanje ATP teniskog turnira u Umagu bilo je u punom sjaju. Plava Laguna Croatia Open, kako se ovaj turnir danas službeno zove, bitan je događaj za cijelu Istru, a posebno za gornju Bujštinu pa čak i dio Slovenije.

Turnir uvijek prate razni dodatni sadržaji koji mu daju poseban štih, od sjajnih koncerata do eno-gastro priče ovog dijela Istre. Organizatori prate promjene i navike posjetitelja pa tako više nema restorana sa sjedećom opcijom, već je na njihovo mjesto postavljena zona s "food truckovima" u kojima su se mogli pronaći slasni burgeri i ostale veoma popularne delicije. U vinskom dijelu zone smjestilo se dvadesetak vinara te punkt s istarskim pršutom i sirom, dakle, za svakog se pronašlo ponešto.

Publika izabrala najbolje

Na kraju zone svoje mjesto je pronašao i Plava laguna lounge uz kojeg je bila pozicija za održavanje vinskih radionica "Skrivene čari istarskih vina". Ove radionice, pokrenute 2012. godine, dobro su prihvaćene od publike. U njima sudjeluju većinom vinari koji se nalaze u Taste Istra zoni, a podijeljeni su u nekoliko kategorija: svježa malvazija, odležana malvazija i odležani teran. Iz godinu u godinu mijenjaju se ostale kategorije, poput rosea, mladog terana, muškata, merlota, sauvignona bijeloga, crnih kupaža i pjenušaca. Od 2015. pripala mi je čast biti izbornikom u slaganju vinara po kategorijama i vođenju dijela prezentacija. Uz mene su dosad prezentacije vodili redom vrsni sommelieri: Lucija Matijević, Sandi Paris, Filip Savić i Krešimir Mikinac.

Specifičnost ove degustacije je da pobjednika bira raznovrsna publika koja ima različito znanje i preferencije o vinu pa su na kraju rezultati vrlo zanimljivi. Ove godine smo natjecanje podijelili u pet disciplina: svježe i odležane malvazije istarske, odležani terani, crne kupaže i ljeti jako traženi pjenušci. Svaki smo dan dobili jednog pobjednika te se u subotu njih pet ukrstilo u velikom finalu.

Vina je u finalu kušalo dvadeset posjetitelja koji su se sami prijavili, a zanimljivo je da ih je bilo iz raznih krajeva, od Njemačke i Slovenije pa do Zagreba i Slavonije. Na kraju je za tri boda odležani teran Barbarossa vinarije Tomaz pobijedio odležanu malvaziju istarsku Dorata, vinarije Veralda. Zanimljivo je da je vinariji Tomaz ovo već treća ATP titula u trećoj kategoriji, jer pobjeđivali su u izboru za najbolji mladi teran i odležanu malvaziju, a sada su najbolji i u odležanom teranu.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje pobjedničkog zrelog terana Barbarossa iz berbe 2018. Ovo vino pratim od njegova nastanka s berbom 2011. i kontinuitet kvalitete iz berbe u berbu je postojan. Kad sam pisao recenziju za berbu 2016., Klaudio mi je u razgovoru spomenuo da ima velika očekivanja od berbe 2018., što se i vidi po rezultatima. Berba je odrađena krajem rujna, a 30 posto grožđa ubrano je kao sušene bobice polovicom listopada. Nakon ručne berbe i prerade odrađena je maceracija od 45 dana u inoxu, a slijedilo je odležavanje u kombiniranim drvenim bačvama, od čega je jedan dio bio barrique, a drugi velike bačve i to je trajalo 18 mjeseci.

Sve mekaniji i baršunastiji

Vino krasi lijepa elegantna živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvi nos dominiraju nota višnje i kupine, slijedi malo čokolade i dima te nota klinčića. Ovaj odležani teran Barbarossa je suh, topao i mekan, a na drugoj strani ima izvrsnu teranovu svježinu, tanini su mekani, ali će stajanjem u boci postati još mekaniji i baršunastiji. Vino je ukusno i punoga tijela. Uravnoteženo je, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Na aftertasteu se osjeća tipična nota višnje i vanilije, vino je harmonično i ukusno, lijepo se pije, a sljubio sam ga uz tagliatu od odležanog ramsteka.

Ime vina: Teran Barbarossa

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: vina Tomaz

Lokacija: Motovun / ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Tagliata od odležanog ramsteka

Ocjena: 9,5/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 125 kuna (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater