ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Bon Castello

Emil Perdec

Emil Perdec


U ovo blagdansko vrijeme polako se opraštamo od godine na izmaku koja nam neće ostati u nekom sjajnom sjećanju. Pogledat ćemo unatrag i prisjetiti se kakva nam je bila, što jesmo, a što nismo odradili. Na kraju, uglavnom se sve svodi na stari zaključak - moglo je biti bolje, ali i gore. Bez obzira kakva godina bila, lijepo je nazdraviti s dragim ljudima i kolegama uz želju da nam nova bude bolja, a najbolje je to učiniti s čašom pjenušca. 

Danas u Hrvatskoj imamo jako dobar izbor pjenušavih vina, kako domaćih tako i stranih, po sasvim pristojnim cijenama, te ne trebamo kupovati gazirano vino za tri tisuće lira preko granice kao u nekoj bližoj prošlosti. Nedavno sam za potrebe mog novog projekta, YouTube kanala „Tinja Wine by Emil Perdec“, odradio snimanje u vinariji Kalavojna te kušao njihove jako dobre pjenušce koji nose naziv Bon Castello.

Vinariju Kalavojna osnovao je prije dvadeset godina Elio Radeka i tako nastavio dugogodišnju obiteljsku tradiciju vinarstva u obitelji, koja traje više od stotinjak godina. Vinarija Kalavojna obrađuje 20 hektara vlastitih vinograda te je najveća vinarija u jugoistočnoj Istri, s modernim podrumom i elegantnom degustacijskom salom. Smješteni su u zaseoku Radeki Polje nedaleko Loborike, a osim vina rade i jako dobro maslinovo ulje. Glavne sorte grožđa su im malvazija istarska i teran, a na tržište plasiraju osam etiketa vina. No uskoro izlazi i jedna posebna odležana malvazija kojoj je autor Eliov sin Marko, kojeg ponosni otac polako uvodi u posao.

Naziv Bon Castello dolazi od toponima na kojem su zasađeni vinogradi, a koji se nalazi nedaleko od podruma. Kalavojna je svoj prvi Bon Castello pjenušac napravila od grožđa terana iz kišne berbe 2014., a iz sljedeće berbe dolazi i prvi bijeli Bon Castello od grožđa pinota sivoga. Ta prva dva Bon Castella dobivena su tankovskom metodom vrenja koja je odrađena u Italiji. Kasnije prelaze na metodu vrenja u boci pa su tako danas na tržištu prisuti s roseom od terana i blancs de blancsom od chardonnaya. Godišnja proizvodnja od svake etikete je po 4.500 butelja. Kušao sam oba, no nekako mi je zanimljiviji rose od terana koji nosi oznaku extra brut te bih s vama podijelio moje viđenje ovog finog pjenušca.

Zanimljivost koja se veže uz Kalavojnine pjenušce je upravo mjesto njihova odležavanja na kvascima. Elio Radeka je odradio izvrstan tehnološki, ali i marketinški potez te u dogovoru s Gradom Pula pjenušce odležava u Zerostrasse, kompleksu podzemnih tunela u centru grada koje je počela graditi još K.u.K monarhija, a završila Italija. Izvrsna ideja koja ujedno jako podsjeća na čuvanje šampanjaca u hladnim srednjovjekovnim kamenolomima krede koji se nazivaju Crayères.

Pjenušci ovdje odležavaju minimalno 24 mjeseca na kvascima, zatim se odvoze na degožiranje u vinariju i nakon toga se puštaju na tržište. Vino krasi lijepa rose boja, nešto između note lososa i trešnje, po točenju u čašu iz nje izlazi mnogo brzih i sitnih mjehurića. Na prvo mirisanje javlja se voćna nota trešnje i višnje, a onda slijedi mala nota ružinih latica. Na drugo mirisanje javlja se nota s malo jagode i notom kroasana, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga jako dobra svježina, ukusan je te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu iako ipak malo prevladava desna strana s dobrim teranovim svježinama, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa trajna. Vino je harmonično, vrlo ugodno za pijenje, na aftertasteu se javlja nota jagode. Ne treba ga čuvati, već trošiti, pogotovo u dobrom društvu kao aperitiv uz fine kanape sendviče. Ako ga želite sljubiti uz hranu, preporučujem hladno predjelo kao što je carpaccio od sirove jadranske tune. 

Ime vina: Bon Castello

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Kalavojna

Lokacija: Loborika/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Carpaccio od sirove jadranske tune

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Riedel Restaurant Extreme rose Champagne glass

Cijena (mpc): 75,00 kn (trgovina Kalavojna)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini