OBITELJSKA TVRTKA DELICIA

Inovativan proizvod iz male tvornice zdravih keksa: PRVI DOMAĆI BIO KEKSI BEZ ŠEĆERA U HRVATSKOJ

Možda je pretenciozno za usporediti, ali htjeli smo napraviti nove proizvode koji bi među keksima bili ono su što su Rimac ili Bugatti među automobilima. U Deliciji smo ih razvijali svi radnici zajedno, od ideje do finalnog proizvoda, sve je proizašlo iz naše male polu manufakture, ali smo zato kao degustatore angažirali susjede, nasmijat će se Horvatovi i dodati da su u proteklih mjesec dana otkako je njihova bio linija na tržištu, keksi odlično prihvaćeni

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Nakon gotovo dvije godine isprobavanja, testiranja, degustiranja i certificiranja, na tržište su lansirali novu liniju proizvoda, kekse u kombinaciji kakvih još nema na domaćem tržištu, bez šećera, s bio namirnicama iz ekološkog uzgoja. U tri bio varijante Detox s chlorella algama i koricom naranče, Cacao od pirovog brašna i kakaa te Choko s kapljicama tamne čokolade.

- Prvi su to domaći bio keksi bez šećera u Hrvatskoj, ponosno kažu supružnici Dražen i Dorijana Horvat iz male obiteljske tvrtke Delicia iz Buzeta specijalizirane za proizvodnju domaćih keksa napravljenih od prirodnih namirnica bez GMO-a.

- O bio keksima razmišljamo već godinama, ali smo se tek 2018. godine odlučili upustiti u taj novi poslovni izazov koji bi se nadovezao na našu liniju proizvoda bez šećera. Ne samo u Hrvatskoj već i u okruženju dosta se teško nađe takav proizvod, a kada smo krenuli s proizvodnjom shvatili smo i zašto. Prije svega koriste se sirovine koje se potpuno drugačije ponašaju u odnosu na konvencionalne. Brašno je drugačije, zamjene za šećer, pogotovo ekološke, također su zahtjevne. Početno nas je uplašila i cijena sirovina s eko certifikatom koje su u prosjeku tri do četiri puta skuplje od konvencionalnih. Sve što možemo kupujemo u Hrvatskoj, a ono čega nema u inozemstvu. Ekološko brašno, pšenično i pirovo kupujemo od domaćih proizvođača, a brezin šećer iz ekološkog uzgoja, xylitol, uvozimo iz Njemačke. Eko vaniliju dobavljamo iz Madagaskara. Dolazi nam na kućnu adresu, ali ne pitajte me cijenu. I inače je vanilija skupa, a ova s ekološkim certifikatom još i skuplja, kaže Dražen.

Dražen i Dorijana Horvat - nova linija proizvoda (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Da li je bilo rizično izići na tržište s jednim takvim proizvodom koji spada u viši cjenovni razred, pitamo Dražena, a on odgovara da su bio keksi u njihovoj branši nešto najskuplje što postoji ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

- Svugdje su te ekološke sirovine puno skuplje i naravno da je bio rizik krenuti s linijom bio keksa. Međutim, kada dođeš u dućan zdrave hrane i pogledaš što ima od bio proizvoda, domaćeg nema gotovo ništa i išli smo u tom smjeru pogotovo što smo znali da možemo računati s domaćim brašnom. Privatno i poslovno, mi smo odlučili, kupujemo provjerenu domaću kvalitetu. Ambalaža je također domaća, a dizajn ambalaže za nove proizvode potpisuje buzetska dizajnerica Martina Sirotić. U veljači lani obišli smo međunarodni sajam eko proizvoda Biofach u Nürnbergu vidjeti tko proizvodi bio kekse bez šećera i kakve su cijene. Iznenadilo nas je da na cijelom sajmu od 33 proizvođača bio proizvoda, niti jedan nije nudio bio keks bez šećera, kažu Dražen i Dorijana Horvat.

Godišnje proizvedu oko 65 tona čajnog peciva (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Horvatovi procjenjuju da će njihov bio Detox keks biti favorit, takvog u Europi sigurno nema. Sadrži chlorella alge koje mu daju zelenu boju i ima snažna detoksikacijska svojstva te čisti organizam od toksina. Okus mu daje korica naranče i kokosovo ulje, a ima i cijelu listu dobrih i zdravih svojstava. Sirovine su iz certificiranog ekološkog uzgoja, s njiva po kojima lete bubamare i leptiri. Od hrvatskog je ekološkog brašna, bez šećera. Koristi se zamjena za šećer iz ekološkog uzgoja od kore breze, ekstradjevičansko kokosovo ulje. Nema hidrogeniranih masnoća, bez laktoze je i konzervansa, prikladan za vegane. Isto vrijedi za bio Cacao keks od pirovog brašna i kakaa.

- Možda je pretenciozno za usporediti, ali htjeli smo napraviti nove proizvode koji bi među keksima bili ono su što su Rimac ili Bugatti među automobilima. U Deliciji smo ih razvijali svi radnici zajedno, od ideje do finalnog proizvoda, sve je proizašlo iz naše male polu manufakture, ali smo zato kao degustatore angažirali susjede, nasmijat će se Horvatovi i dodati da su u proteklih mjesec dana otkako je njihova bio linija na tržištu, keksi odlično prihvaćeni. Vrlo su brzo dobili mogućnost da svoje kekse nude u malim dućanima zdrave hrane, ali i u trgovačkim lancima.

Tri bio (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Svoju malu obiteljsku tvrtku Dražen i Dorijana pokrenuli su prije 23 godine. Htjeli su otvoriti obrt, ali nisu imali kvalifikaciju za slastičara. Stoga su ekonomist i učiteljica registrirali d.o.o. za proizvodnju "dvopeka, keksa i ostalih prehrambenih proizvoda". Prizemlje obiteljske kuće iz 1922. godine preuredili su u mali proizvodni pogon. U toj kući su još Dorijanini djed i baka za vrijeme Italije imali dućan hrane i postolarsku radnju Manifatture.

U protekle 23 godine Horvatovi su se pozicionirali kao proizvođači specijalnih keksa, čajnih peciva bez šećera. Rekli bi neki najzdravijeg keksa u Hrvatskoj, jer uz to što nema šećera, ima vlakna, sto posto je biljno, nema niti jedne životinjske namirnice, tako da ga mogu koristiti i vegetarijanci i vegani, nema trans masnih kiselina ni hidrogeniranih masnoća i nema GMO-a.

- Od samih začetaka misija nam je bila proizvesti zdravi keks i na tom tragu razvijamo i nove proizvode. Kada smo definirali recepturu za bio kekse, prijavili smo se za proces certifikacije i lani dobili eko certifikat za sva tri nova proizvoda. Održavamo redovno i jedan dosta jak međunarodni standard za sigurnost proizvodnje hrane, FSSC 22000, jedan od četiri najbolja u svjetskim razmjerima kada je o hrani riječ, i trenutno je u tijeku i najnoviji audit. Prije dvije godine dobili smo nagradu za najbolje kekse bez šećera, oznaku "Odabrale mame", nabrojat će Horvatovi. U kategoriji zdravi keksi, konkurencija su im bili samo inozemni brendovi. U toj kategoriji nemaju naime domaću konkurenciju, jer kada se govori o čajnom pecivu bez šećera, jedini su hrvatski proizvođači.

Danas zapošljavaju deset radnika (Snimio Milivoj Mijošek)

Dražen Horvat s Delicijom je krenuo kao "one man band". Dorijana još radila u školi, a popodne i vikendom pomagala u proizvodnji. Prve kekse ispekli su u ožujku 1998. godine. Zanatu su ih učili tehnolozi iz Italije, Slovenije i Zagreba. U toj prvoj godini proizveli su 500 kilograma keksa. Danas zapošljavaju deset radnika, među njima sina Vlatka, i proizvode oko 65 tona keksa godišnje. U korona razdoblju nisu imali velikih oscilacija, jedino im je pao promet s kafićima. Ukupno im je prošlogodišnji promet par postotak manji nego je bio predlani, ali im je zato porastao izvoz. Najviše izvoze u Sloveniju, potom Italiju i Austriju. Bosna i Hercegovina novo im je tržište.

Predlani su investirali u novi stroj koji tijesto oblikuje u kekse. Prošle godine javili su se na natječaj za proizvodne djelatnosti i od Istarske županije dobili bespovratnu potporu u visini od 50.000 kuna, otprilike petinu vrijednosti stroja što im je dalo mali vjetar u leđa. Odmah su krenuli u novu investiciju, tako da će na proljeće imati potpuno automatiziranu pakirnicu za pakiranje keksa za ugostiteljstvo. Bio kekse također će pakirati u novoj pakirnici i time ubrzati proces.

- Želimo se pozicionirati isključivo u segmentu bio keksa i keksa bez šećera, te se polako mičemo iz proizvodnje keksa sa smeđim šećerom s kojima smo krenuli. Sve se više specijaliziramo. Prisutni smo u jednoj maloj niši i u njoj želimo biti prvi kao što i jesmo, ali bi htjeli zadržati tu poziciju, povjerili su nam Horvatovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater