Ilustracija (Pixabay)
Od sredine listopada pa sve do početka prosinca u Brtonigli će trajati gastronomska manifestacija "More na stolu" u koju će se uključiti lokalne konobe i restorani (konobe Šantić, Astarea i Silvano, te Food&Wine Primizia), s ciljem da se i građani i gosti potaknu na veću konzumaciju lokalnih vrsta riba te upoznaju s tradicionalnim kulinarskim receptima tog podneblja. Za vrijeme trajanje manifestacije lokalni restorani i konobe nudit će posebno osmišljene menije s tipičnim, tradicionalnim receptima na bazi autohtonih riba. Manifestacija je realizirana u sklopu projekta "Kvalitetna lokalna riblja hrana za jedinstveno gastronomsko iskustvo i zdravo djetinjstvo".
Općina Brtonigla je taj projekt prijavila na FLAG natječaj za provedbu aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama. Osim Općine, u projekt su uključeni još Dječji vrtić "Kalimero" i Turistička zajednica Općine Brtonigla. Ukupna vrijednost projekta je oko 250.000 kuna, a sufinanciran je većim dijelom iz EU fondova te iz hrvatskih fondova.