PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Vesele zdjelice za maštovite deserte

| Autor: Larisa RADIN

Sladoled od vanilije preliven bučinim uljem i posipan prženim bučinim košticana imala sam prilike prvi put kušati u Austriji i od tada ga vrlo rado poslužujem svojim gostima. Oduševila me ova isprva neobična, ali vrlo ukusna kombinacija, pod uvjetom da volite bučino ulje. Mora biti najbolje kvalitete.

Kvalitetno ulje i fine koštice kupujem obično u Štajerskoj, točnije u Gamlitzu, u jednom izvrsno opremljenom dućanu s autohtonim lokalnim namirnicama. Sladoled od vanilije nastojim napraviti sama od najboljih dostupnih sastojaka no ukoliko nisam u prilici tada kupujem premium brand renomiranih proizvođača.

Kako nisam vješta slastičarka nastojim uvijek pripremiti jednostavne deserte poput krokanta sa skutom i jagodama, smokve s kremom od mascarponea i Marsale, zamrznutu kremu od jogurta i pikantnog sira sa meringue, gratinirane smokve s bademima, kremu od gustog kozjeg jogurta s listićima verbene, koricom limete malinama i jagodama ili pak osvježavajuću voćnu salatu s nekim finim preljevom. Svi ti jednostavni, ali jako fini deserti imaju jednu poveznicu – serviram ih u zdjelicama.

Dugo sam vremena tražila lijepe zdjelice. Isto tako i moja prijateljica Vesna godinama je tražila zdjelice za deserte, zgodne i praktične, nešto što bi se svidjelo noj i gostima koje često prima. Vesna je poznata po bogatim, opulentnim ručkovima i večerama o kojima se kasnije u gurmanskim krugovima mjesecima raspredaju hvalospjevi.

U predivnoj kolekciji Zafferanovih proizvoda iz Venecije pronašla sam idealne zdjelice za baš takve deserte kakve volim pripremati. Zdjelice „Perle“ dostupne su u deset različitih boja: akvamarin plavoj, tamnoplavoj, ametist, crvenoj, jantar, zelenoj, crnoj, narančastoj, svjetlo zelenoj i prozirnoj varijanti. Promjera dvanaest i dubine šest centimetara optimalnih su proporcija tako da su odlične i za posluživanje individualnih poslastica poput tiramisua, pannacotte ili pudinga.

Zdjelice se daju zgodno kombinirati u raznim bojama, često neki znaju odabrati svaku različite boje kako bi razveselili goste, a ja sam se ipak odlučila za odmjerenu, ali elegantnu kombinaciju prozirne i ametista dok je prijateljica Vesna od dragog prijatelja na dar dobila prelijepu kombinaciju svjetlozelenih i prozirnih koje ljeti odlično znaju poslužiti za hladni gazpacho ili ledenu juhu od krastavaca i jogurta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter