PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Spice box - najbolji organizator za kuhinjske ladice

| Autor: Larisa RADIN

Pretpostavljam da je većini održavanje reda u kuhinjskim ladicama i policama problem. Hrpa začina, začinskih mješavina, sušenog bilja, sol, papar, sve se to uglavnom neorganizirano slaže u raznoraznim vrećicama, staklenkama i recipijentima.

Meni osobno zbog moje logike taj konstantni latentni nered u mojim dubokim kuhinjskim ladicama, nepregledan i nepraktičan jako smeta. Svakih par mjeseci nanovo preslažem svoje začine, strateški u prvi plan pokušavam pozicionirati one stvari koje svakodnevno koristim, u drugi red one koje koristim vikendima kada ozbiljnije kuham.

Tamo negdje iza posložim mješavine poput Garam Masale, Ras el Hanout, razne mješavine curryja - madras, jaipur, delhi, madrocas. Sušene gljive i aromatizirani papar obično držim negdje na dnu ladice i uvijek je drama kada treba iskopati onaj pravi začin a u ladici obavezno nastane nered i valja sve pomno slagati ispočetka.

U profesionalnim kuhinjama zahvaljujući kvalitetnom planiranju, a osobito ukoliko dobro posloženi chef kuhinje aktivno sudjeluje u projektiranju, velika se pažnja polaže na dio gdje će biti posloženi začini, esencije, ulja, demiglacei i builloni. Doslovce poput pedantne arhive postoje tzv. organizeri za začine koji po sistemu uredskog odlaganja dokumentacije apliciraju na kuhinjske potrebe. Sve mora biti savršeno sistematski posloženo i u svakom trenutku nadohvat ruke tako da osim chefa i sous chefa i onaj mali praktikant u kuhinji u sekundi može pronaći traženi materijal. Prvi sam put ovakvu savršenu organizaciju vidjela u jednom frankfurtskom vrlo visoko rangiranom restoranu.

Mladi chef kuhinje imao je savršeno posloženi dio s oko stoosamdeset raznoraznih začina i mješavina i vrlo praktične police sa staklenkama tekućih baza, a čim se recipijent ispraznio na trećinu od predviđenog standarda obavezno je punjenje, zlu ne trebalo. Nakon toga još dosta vremena muku sam mučila dok nedavno u münchenskom Küstremannu nisam pronašla isti sistem poput profesionalnog koju je jedna njemačka tvrtka kućanskih pomagala konačno osmislila za tržište šire potrošnje. Pod nazivom Spice box modularno složive kutije od prozirnog akrila s poklopcem koji dopušta transpiraciju i isturenim djelom gdje je vidljiva ceduljica koja opisuje sadržaj kutije i da se po potrebi promijeniti. Precizno se slažu jedna do druge u čvrsti okvir u ladice ili police, a kutije se daju izvlačiti zasebno ili grupno. Na taj način začini su savršeno pohranjeni, pregledno arhivirani i što je bitno daju se organizirati da se u jedan modularni sustav pohrane začini koji se koriste svakodnevno, tjedno ili u posebnim prilikama, a ladice su napokon uredne.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of