PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Globalova pomagala za obradu voća i povrća

| Autor: Larisa RADIN

Ljeto je vrijeme kada se tržnice bogato šarene od zrelog povrća i voća, nezaobilaznih namirnica na meniju u vrijeme ljetnih vrućina. Kod pripreme, idejama nema granica, bilo da je riječ o salatama od onih najobičnijih kombinacija od rajčice i krastavaca s paprikom.

Ili možda ona jednostavna ali prefina od pomidora sorte volovsko srce s mozzarellom i bosiljkom, zatim zelene lisnate ili one rafinirane, poput salate od rokule i vrganja s limunovim dressingom, zatim salata od rokule, breskve i requeforta, mlake salate od mahuna s pestom od pistacija, mladog špinata sa trešnjama, gorgonzolom i orasima, od lubenice sa feta sirom, mentom, maslinovim uljem i bijelim balsamicom, koje idealno pašu uz dobro rashlađene mineralne malvazije.

Ili pak rustikalna bogata panzanella pojačana slanim sardonima i kaparima uz čašu nekog dobro ukroćenog terana ili refoška.

Osim salata volimo i bogati ratatuille od pomidora, patlidžana, tikvica, a fina je i verzija sicilijanske caponate s dodatkom sultanina i finog octa od bijelog grožđa. Zatim svakako pečeni cvjetovi tikvica ili carpaccio od mladog krumpira s mladim kozjim sirom potočarkom i pinjolima ili možda tempura od duguljastih pomidora šljivara , mlade artičoke u korici od sira, bruschetta s bobom, kremom od malancana i češnjaka ili namazom od skute, rokule i sušenih pomidora sve dobro začinjeno najboljim maslinovim uljem. Dakle ponekad može i bez mesa, zar ne?

Kod priprave jela od povrća potrebna je dobra priprema, pažljivo sjeckanje i nadasve podosta strpljenja. Od rekvizita su potrebni mali oštri nožić za čišćenje, još oštriji santoku, veći nož za rezanje i sjeckanje, dobra daska kao podloga po mogućnosti ona od bambusovog drva koja se da fino oprati i u perilici te cjediljka za ispiranje. Međutim, inventivnosti nema granica kako bi olakšali ili pojednostavnili pojedine radnje rekao bi ingeniozni Mino Tschucida vlasnik vrlo popularnog branda Global.

Svake godine na tržište izbaci nekoliko novih vrlo praktičnih kuhinjskih gadgeta. Za povrtno kuhinjsko veselje osmislio je zgodne škare za rezanje zelene salate, «mezzalunu» za sjeckanje začinskog bilja, vrlo praktičnu i oštru mandolinu za rezanje na ploške ili julienne, cjedilo za limun, limetu, naranču, rezalicu za mahune, napravicu za spretno otkoštavanje trešanja ili maslina, piquer za vađenje peteljke iz jagode, cestere za agrume i četkicu za nježno čišćenje mladog povrća.

Ukoliko ste ikada bili u prilici listati katalog namijenjen profesionalcima, restoranima i hotelima, između ostalog sigurno ste naišli na slične rekvizite iste namjene, ali u ozbiljnom izdanju za visoko kapacitetnu gastronomiju. Ista pomagala osmislio je za profesionalnu i za amatersku kuhinju tako da je odabrao one koji su u prosjeku najpotrebniji, pojednostavio rukovanje i ponudio po popularnim cijenama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama