ENOTEKA

Frankovka IBY

Vinarija IBY danas obrađuje 40 hektara vinograda, nositelji su oznake ekološke proizvodnje te su na tržištu prisutni s 15 etiketa vina, a ja bih danas s vama podijelio moje viđenje jako fine frankovke s položaja Hochäcker iz berbe 2019. Kao i većina vinara u ovome kraju, i u vinariji Iby naglasak je na frankovki jer, kako ističu, upravo ova sorta grožđa na najbolji način ocrtava karakter terroira srednjeg Burgenladna

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vrijeme brzo prolazi pa smo tako već zakoračili u veljaču, mjesec maškara i karnevala. Dan se malo produžio, a i brzo će se početi osjećati proljeće u zraku. Covid mjere polako popuštaju u svim zemljama, tako i kod nas. Nadam se da će se dolaskom proljeća utjecaj virusa smanjiti te da ćemo početi normalnije živjeti. Mi još možemo i biti zadovoljni našim mjerama jer nisu bile previše restriktivne, poput onih u Austriji. No, kako vidim, i Austrijanci su polako počeli popuštati jer zbog strogih ograničenja i njihov turizam trpi gubitke.

Ekološka proizvodnja

Austrija je zemlja koja ima cjelogodišnji turizam, a jako im je razvijen i vinski turizam. Tim povodom sam krajem studenog prošle godine posjetio središnji Burgenland ili Gradišće i još sam se jednom u to uvjerio. Naši dragi domaćini Andrea i Oswald nakon posjete Deutschkreutzu odvukli su nas malo zapadnije, u mjesto Horitschon ili Haračun koji spada u kotar Oberpullendorf ili Gornja Pulja.

U ovome lijepome mjestu s oko 2.000 stanovnika, jedna od najznačajnijih vinarija je ona obitelji Iby. Ovu vinariju je prije više od stotinu godina osnovao Anton Iby koji je rođen 1884. godine. Njega je u poslu naslijedio sin Anton I, a do današnji dana se barem jedan muški nasljednik u obitelji zove Anton. Danas je još u punoj snazi Anton Iby IV koji spada u krug najzaslužnijih vinara u ovome kraju. No, 2017. godine su on i supruga Johanna koja kontrolira vinograde polako vinariju prepustili sinu Antonu V i njegovoj supruzi Evi Marie. Upravo su nas oni primili u elegantno uređenoj kušaonici, u sklopu moderne vinarije nedaleko od centra Horitschona. Eva Marie je na sebe preuzela prodaju i marketing i to radi izvrsno. Sa suprugom se odlično nadopunjava u vođenju vinarije, a oboje su nam prezentirali svoju kompletnu liniju vina. Anton V je prije preuzimanja vinarije dio svog školovanja odradio u eminentnim vinarijama u španjolskoj regiji Priorat te u Kaliforniji.

Vinarija IBY danas obrađuje 40 hektara vinograda, nositelji su oznake ekološke proizvodnje te su na tržištu prisutni s 15 etiketa vina, a ja bih danas s vama podijelio moje viđenje jako fine frankovke s položaja Hochäcker iz berbe 2019. Kao i većina vinara u ovome kraju, i u vinariji Iby naglasak je na frankovki jer, kako ističu, upravo ova sorta grožđa na najbolji način ocrtava karakter terroira srednjeg Burgenladna.

Položaj Horitschon nalazi se nedaleko od vinarije, smješten je na blagoj padini, na 200-240 metara nadmorske visine, a vinogradi su stari oko 20 godina. Berba je bila ručna u prvoj polovici listopada, nakon prerade maceracija se odvija na vlastitim kvascima i traje deset dana. Nakon toga vino dio vremena provede na finom talogu, a potom se školuje 16 mjeseci u kombinaciji malih i velikih rabljenih hrastovih bačvi.

Rubin crveno

Vino krasi lijepa elegantna i živahna rubin crvena boja s ljubičastim refleksijama, bistro je i gusto. Pred kušanje vino sam natočio u veću Riedel čašu za shiraz i pustio ga da se polako otvori i pokaže u najboljem svjetlu. Vino se relativno brzo počelo otvarati, a miris je fin i ugodan te se na prvo mirisanje javlja fina nota borovnice koju prate nota zrele kupine te dima i čokolade. Na drugo mirisanje javlja se nota dima i klinčića, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima odličnu svježinu, tanini su fini i zreli, vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo. U dobroj je ravnoteži, intenzivnost okusa je izražena, a vino u ustima traje dosta dugo, fine je kakvoće. Vino je lijepo pije, harmonično je, na aftertasteu se javlja nota borovnice.

U dobrim uvjetima čuvanja ova frankovka može trajati još šest, sedam godina, a enogastronomski sljubio sam je uz zimski istarski specijalitet - pljukance s domaćima kobasicama s rukolom.

Foto

Ime vina: Blaufränkisch Reserve "Ried Hochäcker"

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: weingut IBY

Lokacija: Horitschon / Mittelburgenland

Temperatura serviranja: 14-16°C

Gastro preporuka: Pljukanci s domaćim kobasicama

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Shiraz Glass

Cijena (mpc): 12 € (www.iby.at)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of