BROJNI POSJETITELJI

FEŠTA SMOKVI I SMOKVENJAKA: Tko se smokvi još nije najeo, morao je danas biti u Barbanu

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Pred kraj je bilo jakih vrućina pa je nešto i spržilo, ali inače je za smokvu bila dobra godina. Ovo je prvi put da ćemo blažanku brati i nakon fešte, kaže nam Anton Zustović koji sa suprugom Zdenkom za dobrih godina napravi i do 80 kila suhih smokvi i smokvenjaka

Tko se ovog ljeta smokava nije najeo, morao je danas pohoditi Barban gdje se održavala 14. fešta smokvi i smokvenjaka. Na placi je smokve i njihove proizvode izložilo 13 uzgajivača te više od 20 proizvođača suvenira i gastronomskih proizvoda. Po izboru žirija, najbolji smokvenjak je onaj Elvisa Bilette iz Biletići.

A svi koji su u Barban potegnuli iz južnijih krajeva Istre, gdje su smokve zbog loših vremenskih uvjeta padale i prije nego su sazrele, čudili su se zadovoljnim licima uzgajivača.

Odlične smokve

- Ove su godine smokve odlične, samo su rodile kasnije nego lani, rekao nam je Zlatko Pačić iz Pačići kod Savičente. Kaže da smokvenjake radi bez ikakvih dodataka, ne stavlja u njih ni lješnjak, ni grožđice, ni rakiju.

- Za kilu smokvenjaka treba tri kilograma friških plodova. Poberem i sve ih otvorim, stavim na dasku da se suše tri dana i sameljem. To je čista smokva, poručuje Pačić.

Mada ljeto već i jenjava, među posjetiteljima dominiraju stranci, pretežno s njemačkog govornog područja, koji se ne mogu zasititi smokvenjaka i kolača, smokvi u rakiji, flambiranih smokvi, pa i friških - za kontinentalce to je prava egzotična poslastica.

Na jednom štandu nalazimo smokvenjake u obliku prstenca, barbanske ptice, bukalete… Djelo je to umješnih ruku Ljubomira Bulića iz Prnjani.

- Bila je dobra sezona. Da, di je bilo suše pa je pa daž, bilo je problema, ma ovdje je bilo dobro. Imamo desetak smokav, to je ostalo od starine, to su užance od babe, kaže Bulić.

Marmelade i kolači

Na sve strane nude se marmelade, sve više smokve nalaze mjesto i u kolačima - mogućnosti su neograničene. U ovim krajevima, objašnjavaju nam domaći, najčešća je sorta zvana blažanka, a najpogodnija za sušenje ćipulica.

Dok folkloraši KUD-a Barban predstavljaju tradicionalne plesove i pjesme, posjetitelji kušaju razne proizvode na bazi ove stare voćke koja je od davnina obogaćivala i siromašku i bogatašku trpezu. Među najčudnijim proizvodima zasigurno je novi iz ponude Mirjane Valić iz Raklja - ocat od smokvi!

Otkriva nam da je napravila vino od smokvi, a potom ga pustila da se "zljuti". Inače je rodom iz Barbana, pa kaže da su njeni proizvodi rezultat "smokvi iz Raklja i barbanskih ruku". A i jedna je od rijetkih na fešti koja potvrđuje da su ovog ljeta lošije prošle smokve bliže moru.

- Jako su kratko trajale ove godine. Bilo je dosta vlage, teško su se sušile, a sada kad je doša daž naglo su finile i ni hi bilo čuda. Ali nešto smo uspjeli napraviti, priča nam Mirjana Valić, svojedobno pobjednica ove fešte za najbolji smokvenjak i više puta nagrađivana, dok suprug Mauro nadgleda štand i delicije.

Urodom je pak u potpunosti zadovoljan Anton Zustović iz Melnice kraj Barbana.

- Pred kraj je bilo jakih vrućina pa je nešto i spržilo, ali inače je za smokvu bila dobra godina. Mada, sve je kasnilo i ovo je prvi put da ćemo blažanku brati i nakon ove fešte, kaže Zustović koji sa suprugom Zdenkom za dobrih godina napravi i do 80 kila suhih smokvi i smokvenjaka.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater