NAJUKUSNIJI DIO RESORTA STELLA MARIS

Fast food i Taste zona na umaškom ATP-u: IMA I ISTARSKIH BURGERA, NE SAMO ČAROBNIH ISTARSKIH VINA

Parkirali su se u svom krugu šareni stari kamiončići, truckovi, kao ugostiteljski objekti, doslovce poredani u nizu kakve karavane sa svojim food-truck kužinama. Food-truck festivali sve su popularniji širom svijeta, na njima se promovira street food hrana, namijenjena prvenstveno mladim ljudima, a s obzirom da broj mlađe publike raste i na ATP-u, odlično je osmišljeno ovo šareno okupljalište

| Autor: Sanja BOSNIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Stadion je krrrrcat, kazivali su posjetitelji 32. ATP Plava Laguna Croatia Open Umaga, u hodu, šećući ležerno oko središnjeg stadiona "Goran Ivanišević" u petak navečer, kada se igralo četvrtfinale između Cecchinata i Agamenonea. Pristizali su posjetitelji u valovima, bivajući sve brojniji, a još jedna je užarena ljetna noć polako tonula u tamni smiraj.

Nije se tražilo mjesto više na stadionu, već se preplanuli i šik odjeveni gosti uputiše u najukusniji dio resorta Stella Marisa - Fast food i taste zonu vrhunskih istarskih delicija i skrivenih čari istarskih vina u pokušaju otkrivanja još jedne bajkovite gastro priče namijenjene istančanim ljubiteljima ića i pića.

Urbana street food scena

Nadaleko je znano da umaški ATP nije samo hrvatsko središte tenisa, već je to i mjesto nezaboravne zabave i gourmet destinacija. Za razliku od prethodnih godina, ove je dio gastro resorta pretvoren u urbanu street food scenu.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Parkirali su se tako u svom krugu šareni stari kamiončići, truckovi, kao ugostiteljski objekti, doslovce poredani u nizu kakve karavane sa svojim food-truck kužinama. Food-truck festivali danas postaju sve popularniji širom svijeta, na njima se promovira street food hrana, namijenjena prvenstveno mladim ljudima, a s obzirom da broj mlađe publike raste i na ATP-u, odlično je osmišljeno ovo šareno okupljalište.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Riječ je o urbanoj gastronomiji, gdje se na suvremen način pripremaju tradicionalna jela, ali po ukusu mladih. Stoga ne čudi da je ova food-truck zona u resortu postala omiljeno mjesto susreta ljubitelja domaćih, umaških jela, pripremljenih u skladu s najnovijim svjetskim trendovima. Pritom valja istaknuti da je u većini slučajeva ove fast-food ponude bazni sastojak burger.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Đir od kamiončića do kamiončića doveo nas je prvo do Pelagiusa iz Novigrada, gdje se može kušati Manjada Pelagius burger, ATP Šlam burger, Istrian chips i Ciabata malvazija. Nastavljamo do kamiončića Poluotok, na kojem zatičemo Umažane Vedrana i Ivana, koji su nudili istarske burgere Veli Jože, Salvore i Nostromo, zatim hot dog Jure Grande, Poluotok i Original. Nekoliko koraka dalje, u samom kutu smjestio se kamiončić INA Fresh Corner na kojem smo ugodno čavrljali sa simpatičnom Amelom i Ilenijom. Posjetiteljima umaškog turnira pripremaju svoj popularni hot dog, a posebnost za ovu prigodu je nova varijanta, ona s istarskom kobasicom (Istarski special).

(Snimio Milivoj Mijošek)

Za ljubitelje roštilja, nude i Premium burger, Fresh burger, Fresh ćevapčiće u somunu. A ponestane li vam u ovim sparnim večerima energije, osjetite li se onako iscijeđeno, preporučamo da se na INA Fresh Corneru okrijepite s najnovijim energetskim napicima JIMI (sa i bez šećera) i povratite poletnost. Provare per credere!

Publika bira najbolja vina

Karavani food-trucka pridružio se i slavni RougeMarin s poznatim chefom Marinom Medakom (s Neretve!) koji priprema pet jela i to sve od namirnica iz cijele Istre. Mogle bi vas oduševiti pizza s istarskom pancetom, Istarski surf & turf burger, Vučeni boškarin, Rougemarin burger, Istarske rolice…

(Snimio Milivoj Mijošek)

I ovdje, nažalost, završava Food-truck kužina iz koje se gastro priča nastavlja u elegantnoj Taste Istria zoni, sada već povijesnoj ATP gourmet destinaciji, u kojoj, bez obzira na sitost, nećete moći odoljeti feti istarskog pršuta i sira s Tomazova štanda ili, nešto podalje, tipičnim specijalitetima od istarskog tartufa, gratanim u kulinarskom laboratoriju najpoznatijeg istarskog tartufara Žigantea.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Ljubiteljima konkretnijih zalogaja predlažemo da naprave đir do štanda Podravke, gdje ih očekuju dobro raspoloženi kuhari Dražen i Dario iz Koprivnice, koji svaku večer imaju dva različita jela na meniju. Jedno predjelo, a drugo glavno jelo. U petak navečer, prilikom našeg đira, vrlo brzo je planula svježa salata od skuše s grahom i celerom te svinjski file u umaku od rajčice sa zelenim rezancima. Slasno se topio u ustima gostiju, podlijevan čašom nekog od vina po izboru. A izbor čuvenih vina u Taste zoni je odista raskošan. Naime, tu su organizirani brojni degustacijski punktovi na kojima se mogu kušati autohtone istarske sorte najnagrađivanijih istarskih vinara te se usput, uz pratnju benda, družiti s prijateljima do sitnih sati u ovoj najljepšoj sportskoj zoni Istre i Hrvatske.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Svake večeri, od ponedjeljka, 25. srpnja, do danas, u 19 sati počinje degustacija i natjecanje vinara pod nazivom "Skrivene čari istarskog vina". Sudjelovalo je 15 vinara sa svojim vinima u pet kategorija pod stručnim vodstvom sommeliera Emila Perdeca. Nakon dvogodišnje pauze, ovo je natjecanje priređeno u suradnji s novim partnerom - Vinistrom. Prilikom našeg đira publika je (prethodno najavljena za kušanje!) uživala u skrivenim čarima istarske odležane malvazije. Kušači su uz organoleptički doživljaj vina i razgovarali s vinarima, da bi kasnije lakše zaokružili svog vinskog favorita.

(Snimio Milivoj Mijošek)

I dok se zona gastro-scene u resortu polako punila, naš istraživački gastro đir se primicao kraju. S obližnjeg je centralnog stadiona u refulima dopirao gromki aplauz i poneki glorificirajući uzvik tenisačima koji su se nadmetali u napetom meču, a koji je u gastro resortu odjekivao kao da je namijenjen i svim sudionicima ATP gastro priče.

"What a wonderful world"

Večeras se gase svjetla pozornice teniskog turnira, svjetski poznatog po svojoj jedinstvenoj organizaciji, atmosferi i šarmu umaških hostesa, i stoga je ovo mnogim ljubiteljima izvrsnog tenisa, zabave, eno-gastro delicija zadnja prigoda đirati po resortu Stella Marisa i darovati sebi ljetni vatromet doživljaja "In colours of Istria" na jednom mjestu pa se uz kapljicu svog omiljenog vina oprostiti od još jednog ATP-a u Umagu do sljedeće godine. Naravno, sve to uz nezaobilazne zvuke Amstrongove neslužbene himne turnira "What a wonderful world" u izvedbi istarskog solista Gorana Griffa.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum