PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Cuvée Karanika

Emil Perdec

Emil Perdec


Grčka je jedna od najstarijih zemalja u proizvodnji vina u svijetu i među prvim proizvođačima vina u Europi. Pronađeni su dokazi stari preko 6.500 godina o proizvodnji vina u ovoj lijepoj zemlji, a koliko znam, stariji dokazi nalaze se još samo u Gruziji. Grčka vina imala su veliki ugled još u Rimskome carstvu, a u srednjovjekovnom razdoblju vina koja su se izvozila s Krete i Monemvazije te drugih grčkih luka, postizala su visoke cijene u cijeloj Europi. Grčka je zaslužna i za razvoj vinarstva duž čitave jadranske obale. Dokazano je da je iz Grčke donijeta i danas jedna od najznačajnijih hrvatskih bijelih sorti - malvazija istarska.

Danas grčka vinska scena nema prevelik utjecaj u Europi, ali Grci i dalje rade sjajna vina. Najznačajnije grčke vinske regije su: Egejski otoci, Makedonija, Jonski otoci, Kreta, Epir, Srednja Grčka, Peloponez i Tesalija. Dugi niz godina Grci su se sporili sa svojim susjedima sa sjevera zbog imena bivše jugoslavenske republike Makedonije, no danas je taj problem riješen.

Sjeverna Makedonija, kako se danas zove ona "naša" Makedonija ima bogatu vinsku povijest, ali ni grčka pokrajina Makedonija ne zaostaje. Ova prostrana vinska regija na sjeveru Grčke s gornje strane graniči s Republikom Sjevernom Makedonijom, Albanijom i Bugarskom, dok na jugu dodiruje Egejsko more.

Moram priznati da nisam puno znao o grčkim vinima dok nisam u centru Štajerske u Grazu upoznao gospođu Evi Papanagiotou. Evi u Grazu vodi restoran Bakaliko i ima odličnu internetsku trgovinu vinima. Ujedno je i veliki promotor grčkih vina u Austriji, s naglaskom na prirodna vina. Evi voli otkrivati nova vina pa smo nedavno odradili robnu razmjenu. Poslao sam joj paket biranih hrvatskih vina, a zauzvrat sam dobio grčka vina, s naglaskom na ona iz pokrajine Makedonija. Kao što sam već rekao, Evi ima distribuciju vina pa sam u njezinoj ponudi naletio na malu obiteljsku vinariju Domaine Karanika koja ima zanimljivu povijest. Vinariju su osnovali supružnici Laurens i Annete Hartman, Nizozemci koji su se vratili živjeti u rodni kraj Laurensove majke i pokrenuli vinariju s naglaskom na proizvodnju pjenušaca.

foto

Iz ove vinarije odabrao sam njihov najbolji pjenušac "Brut Cuvée Speciale" iz berbe 2018. Ovaj zanimljivi pjenušac dobiva se od sorti grožđa Xinomavro (90 posto) i Assyrtiko (10 posto). Grožđe raste u vinogradima starim preko 40 godina, uzgajanim biološkim i biodinamičkim metodama u blizini jezera Vegoritida. Temeljna sorta ovoga vina je Xinomavro, sorta koja ima sve potrebne karakteristike za proizvodnju velikih pjenušavih vina. Nije slučajno što ga mnogi uspoređuju s crnim pinotom, jednom od glavnih sorti za proizvodnju šampanjca. Dodano mu je malo stare grčke sorte grožđa Assyritiko koja je tipična za otok Santorini i ima aromatski profil sličan sauvignonu bijelome.

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu krasi ga mnoštvo brzih i sitnih mjehurića, a pjena koja se stvara na vrhu čaše je vrlo postojana. Vino se na nosu vrlo brzo otvara, miris mu je fin i veoma ugodan, elegantan i razigran. Na prvo mirisanje dominira mi nota kvasca potom nota citrusa u obliku korice grejpfruta i onda nota kroasana.

Na drugo mirisanje javlja se nota prženih lješnjaka, tosta i marelice, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna svježina i fina mineralnost te srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa dosta dugačka. Na aftertasteu koji traje poprilično dugo, javlja se nota breskve i kroasana. Pjenušac je u izvrsnoj kondiciji i spreman je na trošenje, iako ne treba žuriti.

Enogastronomski, sljubio sam ga uz oštrige iz Limskog kanala.

Cuvée speciale Karanika

Ime vina: Cuvée speciale Karanika

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Domaine Karanika

Lokacija: Levea/Makedonija/Grčka

Temperatura serviranja: 6-8 °C

Gastro preporuka: Oštrige iz Limskog kanala

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 18,00 € (shop.bakaliko.at)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater