ENOTEKA

DALMATINSKA VINA: Pjenušavi Babić

Jure Sladić i njegov tim rade odličan posao te su se u nekoliko godina istaknuli kvalitetom svojih vina od čega se dio izvozi u više od 20 zemalja. Vinarija danas kontrolira 50 hektara vinograda i 25 hektara maslinika, sve u certificiranoj ekološkoj proizvodnji. Od sortimenta grožđa dominira babić, slijede pošip, plavac mali, tribidrag, lasina te malo debita i maraštine

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Početak ove godine nam je dosta dobro krenuo, posjetili smo nekoliko vinarija, a među njima i neke u okolici Šibenika. Imali smo sreću da su nam u Krešimirovom gradu domaćini bili dragi prijatelji iz restorana Pelegrini, vlasnik i chef Rudi Štefan i sommelier Branimir Vukšić. Dečki su se potrudili te su nam, osim vinarija, pokazali još pregršt zanimljivosti u Šibeniku i okolici.

Između ostalog posjetili smo i vinogradarski položaj Jadrtovac koji je zemljopisno smješten između Šibenika i Primoštena.

Vinogradi na Jadrtovcu

Šibenik je u zadnjih stotinjak godina imao sličnu povijest kao i Pula, bio je vojno-industrijski grad sa škverom i mnogo vojnih objekata koji su danas prenamijenjeni. Jadrtovac je nekad bila vojna streljana, koja je 2004. doživjela prenamjenu u poljoprivredno zemljište koje se davalo u koncesiju na dugi niz godina. Tih godina je Sanaderova Vlada počela davati snažne poticaje za sadnju vinograda i maslina te su tada, uz Jadrtovac, počeli radovi na Korlatu, Komarni i Makarskoj, sve dobrim lokacijama na kojima su danas vinogradi i maslinici.

Na Jadrtovcu ima 350 hektara plodne zemlje i za sada je oko 170 hektara pod vinovom lozom i 60 hektara pod maslinama. Prve vinograde su zasadila braća Kursan, a poslije njih i poznata vinarska obitelj Plenković s Hvara, u partnerstvu s obitelji Dunđer. Kursani su posadili vinograde sa željom da budu kooperanti velike šibenske vinarije Vinoplod, ali nakon desetak godina poslovanja odlučili su vinograde prodati Zhoda Investmentsu, švedskom investicijskom fondu koji u vlasništvu ima i PZ Jedinstvo iz Smokvice na Korčuli. Šveđani su vinariju nazvali Testament Winery te je povjeravaju na vođenje domaćem dečku Juri Sladiću.

Jure potiče iz ugledne vinarske obitelji iz Plastova nadomak Skradina te je iskustvo stjecao u Badelovoj vinariji Benkovac s vinima brenda Korlat. Sladić i njegov tim rade odličan posao te su se u nekoliko godina istaknuli kvalitetom svojih vina od čega se dio izvozi u više od 20 zemalja. Vinarija danas kontrolira 50 hektara vinograda i 25 hektara maslinika, sve u certificiranoj ekološkoj proizvodnji. Od sortimenta grožđa dominira babić, slijede pošip, plavac mali, tribidrag, lasina te malo debita i maraštine. Na tržištu su prisutni s deset etiketa, a godišnja proizvodnja je oko 200.000 butelja.

Uskoro kreće i gradnja moderne vinarije koja će imati kapacitet od milijun litara. Proizvodni dio bit će smješten na dvije razine ispod zemlje, a dio za posjetitelje bit će iznad zemlje, s barom, restoranom i kušaonicom. Za sada goste primaju u maloj improviziranoj kušaoni, gdje smo probali dio njihova asortimana, a na mene je dojam ostavio neobičan pjenušac koji je dobiven od sorte babić.

Serija od 2.500 butelja

Vino se zove "Opolo Babić brut" te je jedinstven proizvod u Hrvatskoj jer uz njih se samo još jedna mala vinarija odvažila praviti pjenušac od babića. Grožđe za ovo vino je iz berbe 2019., a proizvedena je manja serija od 2.500 butelja. Nakon rane berbe koja bude krajem rujna, odradi se kratka maceracija od sat vremena. Bazno vino ide na fermentaciju u trajanju od dva mjeseca uz odležavanje na vlastitim kvascima, a potom ide na drugu fermentaciju u bocu te odležava 12 mjeseci u boci na kvascima.

Vino krasi lijepa elegantna rose boja lososa, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlazi solidan broj sitnih i brzih mjehurića. Na prvo mirisanje dominira voćna nota u obliku šumske jagode praćena notom breskve i višnje. Na drugo mirisanje se javlja nota jorgovana te crvene ruže i makovi koji rastu uz vinograde, dok se na kraju javlja nota korice crvene gorke naranče. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Ovaj pjenušac je suh, djelomično topao i djelomično mekan, s druge strane krasi ga ugodna svježina te je ukusno i ima srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak prevladava desna strana sa svježinom, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Kakvoća okusa je fina, vino je djelomično harmonično, a na aftertasteu javlja se nota višnje maraške. Ovaj pjenušac nije za čuvanje, nego ga treba trošiti, a enogastronomski izvrsno paše kao aperitiv uz kanape sendviče.

Foto

Ime vina: Opolo Babić Brut

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Testament winery

Lokacija: Šibenik / ZOI Sjeverna Dalmacija

Temperatura serviranja: 8-10?C

Gastro preporuka: Kao aperitiv

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 155 kuna (www.dalmatiandog.eu)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom