oBITELJSKA VINARIJA DOBRILOVIĆ IZ UMAGA

Crni biser od merlota s duboke crvenice


Merlot je upravo u ovim toplim ljetnim danima čest odabir gostiju diljem svijeta kada si požele čašu laganog pitkog crvenog vina. Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda južnije od Umaga, iz okolice Petrovije

 

U zadnje vrijeme u Hrvatskoj su jako popularni pub kvizovi koji mogu sadržavati pitanja s različitom tematikom, a ponekad se na njima znaju pojaviti i pitanja o vinu i vinogradarstvu. Nedavno mi je draga prijateljica Iva rekla da je bila na jednom takvom kvizu na kojem je bilo pitanje: Koja francuska sorta grožđa dijeli ime s francuskim nazivom za pticu kos? Točan odgovor je merlot jer je deminutiv od merle u francuskom jeziku naziv za pticu kos.

Ovaj me je razgovor ponukao da se malo pozabavim ovom izvrsnom sortom grožđa koja je zapravo po zasađenosti u svijetu druga s 266.000 hektara, odmah poslije svog brata, cabernet sauvignona koji se rasprostire na 340.000 hektara. Merlot se već godinama vrlo uspješno uzgaja diljem svijeta, u južnim i sjevernim vinorodnim područjima. Merlot je sorta grožđa koja originalno dolazi iz Bordeauxa. Nastala je spontanim križanjem cabernet franca i sauvignona bijelog. Merlot je uz već spomenuti cabernet sauvignon te cabernet franc, malbec, carménère i petit verdot, jedno od primarnih grožđa koje se koristi za dobivanje nadaleko poznatih Bordoških kupaža. U Bordeauxu postoji osnovna podjela na lijevu obalu u kojoj dominira cabernet sauvignon u vinogorjima Médoc i Haut Médoc te na desnu obalu gdje u vinogorjima Pomerol i Saint Emilion dominira merlot.

Vinarija

Merlot je upravo u ovim toplim ljetnim danima čest odabir gostiju diljem svijeta kada si požele čašu laganog pitkog crvenog vina koji nije opterećen nabildanim tijelom, taninima i visokim alkoholima. Nedavno sam kušao i danas bih s Vama podijelio moje viđenje upravo takvog – finog, laganog i pitkog merlota kojeg je na tržište plasirala mala obiteljska vinarija Dobrilović iz Umaga. U ovoj vinariji koja se polako na tržištu probija s vinima, ali i jako dobrim destilatima, trenutačno nalazimo čak tri generacije Dobrilovića. Obiteljska vinarija Dobrilović danas obrađuje četiri vlastita hektara vinograda te uspješno surađuje s još tri dugogodišnja kooperanta. Ova se obitelj dugi niz godina bavi vinarstvom i vinogradarstvom te poljoprivredom, no moderna povijest počela je s Mladenom Dobrilovićem koji gospodarstvo preuzima prije 15 godina, a danas je uz njega u poslu cijela obitelj. Grožđe za ovo vino dolazi iz vinograda južnije od Umaga, iz okolice Petrovije, s duboke istarske crvenice. Treba napomenuti da je merlot s područja Bujštine još u bivšoj državi, uz porečki i rovinjski merlot, bio među prvim zaštićenim sortama u kategoriji vrhunskih ili čuvenih.

Karakteristike

Grožđe je brano krajem rujna s kontroliranim prinosom od maksimalnih 1,5 kg po trsu. Nakon berbe i prerade, odrađena je maceracija od devet dana te je nakon toga vino šest mjeseci odležavalo u inox bačvama te potom još tri mjeseca u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto, vino se polako otvara u čaši te je miris fin i ugodan. Na prvo mirisanje otvara se ugodna nota bobičastog voća, u prvome redu višnje, a potom kupine i maline. Na drugo mirisanje javlja se nota ljubičice, suhog hibiskusa, cimeta, mljevene kave i gumenih bombona te malo crvenog papra. Dakle, mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, fine i mekane tanine te je ukusno i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna te se na aftertasteu javlja nota tamne višnje. Vino je harmonično, lijepo se pije, ukusno je i u dobrim uvjetima može trajati dvije do tri godine. Mislim da bi bio još bolji da mu je dano još šest mjeseci u drvenoj bačvi. Enogastronomski bih ovaj merlot sljubio s tradicionalnim istarskim jelima poput pljukanaca sa šugom od boškarina.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini