ENOTEKA

ARMENSKA VINA: TUS Classic

Upravo na granici s azerbajdžanskom enklavom Nahičevanom u regiji Vayots Dzor, u malom mjestu Areni, u jednoj od lokalnih špilja otkrivena je drevna vinarija za koju tvrde da datira 4.000 godina prije Krista. Neovisni stručnjaci tvrde da je baš ovo najstarija vinarija na svijetu koja je pronađena do danas. U starim spisima mogu se pronaći zapisi da su se grčke trupe prolazeći kroz armenske zemlje upravo ovdje okrijepile vinom

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Armenija je od davnina poznata po tradiciji proizvodnje vina koja vrlo uspješno traje i dan danas. Armenija je jedna od rijetkih zemalja svijeta čija državnost datira još od Starog vijeka te se još u 6. stoljeću pr. Kr. spominje kao Ahemenidska satrapija. Armenska povijest kroz stoljeća je veoma burna te su zbog svog strateškog položaja između Europe i Azije oduvijek bili zanimljivi mnogim moćnim osvajačima. Sve osvajačke vojske oduvijek su imale jednu zajedničku strast - voljele su vino.

Rakije i armenski konjak

Danas je Armenija neovisna država, nastala 1991. godine od Armenske Sovjetske Socijalističke Republike, sastavljena je od jedanaest pokrajina ili marzera te u njoj obitava oko tri milijuna stanovnika, no imaju brojnu dijasporu diljem svijeta. Sa susjednim zemljama ima povijesne razmirice, pogotovo s Azerbajdžanom te Turskom. Tako je i danas granica s te dvije zemlje zatvorena, a napetosti u Gorskom Karabahu još uvijek zapravo traju, mada je na snazi primirje. No, s ostala dva susjeda, Gruzijom i Iranom odnosi su im ipak puno bolji.

Upravo na granici s azerbajdžanskom enklavom Nahičevanom u regiji Vayots Dzor, u malom mjestu Areni, u jednoj od lokalnih špilja otkrivena je drevna vinarija za koju tvrde da datira 4.000 godina prije Krista. Neovisni stručnjaci tvrde da je baš ovo najstarija vinarija na svijetu koja je pronađena do danas. U starim spisima mogu se pronaći zapisi da su se grčke trupe prolazeći kroz armenske zemlje upravo ovdje okrijepile vinom.

U novije vrijeme armensko vinarstvo i vinogradarstvo svoj je procvat doživjelo u sastavu Sovjetskog Saveza od 1940. do 1985. godine. Tada je osim proizvodnje mirnih i pjenušavih vina, značajnu ulogu imala i proizvodnja rakija, među kojima je najpoznatiji armenski konjak, još danas jako popularno piće u zemljama bivšeg SSSR-a. Kod nas je općenito teško doći do armenskih vina i destilata pa redovito iskoristim priliku da na sajmu ProWine u Düsseldorfu posjetim njihov štand i kušam za nas ipak egzotične proizvode. Tako je bilo i ove godine te sam na armenskom štandu upoznao vrlo ljubaznog kolegu Khachatura Julhakyana koji mi je omogućio razmjenu nešto istarskih vina za armenska.

Danas bih rado s vama podijelio svoje viđenje jednog od tih vina koje se zove TUS Classic. Ovo vino na tržište plasira tvrtka Northern Terroir LLC sa sjedištem u glavnom gradu Erevanu. Vino se dobiva od autohtone armenske sorte grožđa Lalvari, a vinogradi se nalaze u sjevernoj regiji Tavush, na granici s Gruzijom. Vinska regija Tavush se kroz povijest isticala svojom bogatom tradicijom i posebnošću, a vinarstvo i vinogradarstvo su ovdje dio kulturnog identiteta. Ime vina TUS nastalo je prvo kao etnonim, a poslije je postao toponim da bi se u 9. stoljeću promijenio izgovor u Tavush.

Na 900 metara visine

Dakle, danas bih vam predstavio TUS Classic iz berbe 2019., za koji grožđe raste na 900 metara nadmorske visine u vinogorju Noyemberian. Vino krasi elegantna slamnato-žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Vino se na nosu vrlo brzo otvara, a miris je fin i veoma ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota agruma, potom slijedi nota zelene jabuke te bijelog livadnog cvijeća. Na drugo mirisanje javlja se nota ružmarina te suhe narančine korice. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo.

Djelomično je uravnoteženo jer mu desna strana ipak malo prevladava sa svježinom. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa mu je sasvim solidna. Ovaj armenski TUS je harmoničan i ukusan, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja mi se nota korice limete. Vino je u izvrsnoj formi, spremno za trošenje te ga preporučujem uz morske plodove, a ja sam ga kušao uz miješane školjke na buzaru.

Foto

Ime vina: TUS Classic

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Northern Terroir LLC

Lokacija: Tavush / Armenija

Temperatura serviranja: 10 - 12°C

Gastro preporuka: Školjke na buzaru

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel malvazija istarska glass

Cijena (mpc): 17,30 € (www.winesofarmenia.store)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater