ČITAJTE ETIKETE

Je li smrznuto povrće jednako hranjivo kao svježe?

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Smrznuto povrće često se smatra prikladnom alternativom svježem povrću, ne samo u smislu jednostavnosti upotrebe, već i često niske cijene (ponekad više od svježeg), dugog roka trajanja i činjenice da se može kupiti tijekom cijele godine, što omogućuje da jedete svoje omiljeno povrće čak i izvan sezone.

Međutim, u vezi s ovim proizvodima javljaju se sumnje u pogledu njihove prehrambene vrijednosti.

Neka istraživanja daju nam zanimljive uvide u sadržaj vitamina, mineralnih soli i antioksidansa prisutnih u smrznutom povrću u usporedbi sa svježim varijantama.

Istraživanje iz 2015. pokazalo je, primjerice, kako je smrznuta brokula bogatija riboflavinom od svježe brokule, dok je smrznuti grašak, naprotiv, siromašniji tim vitaminom.

Analizirajući smrznuti grašak, mrkvu i špinat, isto je istraživanje zatim primijetilo kako ovo povrće ima niži udio beta karotena, dok nije uočena značajna razlika između smrznutih i svježih zelenih mahuna i špinata.

Drugo istraživanje pokazalo je da smrznuti, sirovi kupus sadrži više antioksidansa od svježeg kupusa, što sugerira da zamrzavanje može čak povećati sadržaj antioksidansa u nekom povrću.

S druge strane, tretmani kojima je podvrgnuto smrznuto povrće mogu dovesti do značajnog smanjenja hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, uključujući vitamin C i tiamin.

Prema izvješću koje je objavio Journal of Science of Food and Agriculture, sadržaj vitamina C u nekom povrću može se smanjiti za 10 do 80 posto tijekom procesa blanširanja i zamrzavanja, s prosječnim gubitkom hranjivih tvari od oko 50 posto.

Očito i druge metode kuhanja, poput prženja u tavi i mikrovalne pećnice, također mogu dovesti do gubitka hranjivih tvari, čak i ako počnete od svježeg povrća.

Obratite pozornost na oznake

Odlučite li se kupiti smrznuto povrće, morate paziti da pažljivo čitate etiketu, izbjegavajući proizvode koji mogu sadržavati aditive ili konzervanse.

Mogu sadržavati dodani šećer ili sol, važne stvari kojih morate biti svjesni.

Neko smrznuto povrće može se kombinirati s umacima ili mješavinama začina, a u tom slučaju će se povećati količina natrija, masti ili kalorija u konačnom proizvodu (još jedna stvar koju treba uzeti u obzir).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini