Chef Mate Janković (Snimio Sandro Sklepić)
U Puli su jučer otvorena vrata drugog po redu Burger Festivala. Nakon prošlogodišnjeg izdanja u Titovom parku, ove se godine »Burger grad« može posjetiti na pulskoj rivi, koja je za tu prigodu oživljena raznim dekoracijama, foto-kutcima i samim štandovima. Tako će ovaj dio Pule sve do 15. kolovoza odisati mješavinom starogradskog, mediteranskog, i tipično američkog podneblja.
Na rivi se sada spajaju prostori za ukrcaj izletnika na brodske ekskurzije, parking zona, utočište od dnevne žege, i naravno, mjesto koje nudi hranu i piće. Može se pogledati, i sjesti oko reklamnog stupa tipičnog za početak 20. stoljeća, oblijepljenog oglasima za stara piva, hladiti se pod šarenom strehom, sjesti ili se nasloniti na šank u najboljem duhu brze prehrane.
Ovaj je »street food« festival, u organizaciji kreativne agencije »Kokoš ili jaje«, imao velik uspjeh i dobru posjećenost prošle godine. Iz organizacije doznajemo da je čak 94.000 ljudi pohodilo festival. Prošle je godine to bio i prvi dolazak ovog festivala u Istru, a ove godine, entuzijastično su prionuli poslu da bi oživjeli i pomalo zabačeni, rijetko korišteni kutak Pule. U odnosu na prošlu godinu udvostručen je i broj festivalskih kućica, te ih je ukupno deset. Sedam štandova nudi gurmanske proizvode dok se ostali posvećuju prodaji i miješanju raznih pića.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Brza se prehrana često među tradicionalistima kulinarstva donedavno poimala kao manje vrijedna od one restoranske. Organizatori i sudionici festivala, s druge strane, željeli bi svojim trudom pokazati da je i ovaj tip prehrane kvalitetan; da zaslužuje svoje mjesto u kulinarskoj baštini. Na tome rade i poznati chefovi koji su ove godine prisutni kao voditelji svojih štandova: Mate Janković vodi »Institute for Burgers«, Ivan Pažanin vodi »Chefs Burger«, a Marko Palfi »Full Circle«. Chef Mate Janković je prošle godine bio zvijezda i zaštitno lice festivala. Sada uz kolege brani čast »street food« kulinarske subkulture. Institut za burgere, pod njegovim vodstvom nudi klasični Smokey burger, Pepper Jack Burger, Bacon jalapeno burger uz senf od meda; svi pojačani prilogom od paprike i ljutkastim umakom.
(Snimio Ian Tataj)
- Svi smo mali dio mozaika. Kada imaš deset izlagača na jednom mjestu, to je velika stvar. Ja sam tu, sve vodim, ali moj partner radi onaj pozadinski posao. Bez njega i onih iz organizacije, ništa ne bi bilo. Podvig je sve ovo dogovoriti. Trideset godina sam u ovom poslu, nema što nisam odradio, od štanda, restorana, street fooda. Izazov je kada bez obzira na format to dobro radiš, kaže Mate Janković.
- Najbitnije nam je da nas šira publika cijeni. Kritike će uvijek biti – čak su i poželjne, jer nam ukazuju kako da se popravimo, i trudimo se, kazao je Ivan Goreta, chef štanda »4 Burgers«.
Tu su i »Beg’s Plant Based« koji ima široku vegansku ponudu, »Picnic Mingle & Fun«, i »Istrianska Manjada«, gdje se miješaju hamburgerske i istarske kulinarske note. Specijalisti za pića su: »Gingle Bells«, »Picnic Craft Bar«, i centralni Bar. Povratnici od prošle godine su ekipe »Institute for Burgers«, »Picnic«, »Chef’s Burger« i »Gingle Bells«.
Štand »Istrijanska manjada« vode domaći ugostitelji Luka Marčeta i Karlo Damjanić. Oni su se poigrali sa kombinacijama hamburgera i tradicionalne istarske kužine. Njihov burger Istrijan se sastoji od pljeskavice, kreme od tartufa i rukole. Terra divina je ljuti hamburger sa pancetom i grana padano sirom.
Marko Palfi na svom štandu ističe burger Dekadent – burger za prave hedoniste, a najavio nam je i stvaranje novog recepta, za Dekadent 2, koji će biti još više posvećen užitku nepca. Marku je ovo 10. festival ove godine, a ove godine prvi je put u Puli.
- Interesantno je biti u srcu turističke sezone. Koliko će gosti biti zainteresirani, ne znam još. U Zagrebu, ljudi dolaze ciljano, kako već PR odradi svoje, a ovdje je sve otvoreno, kaže Palfi.
(Snimio Ian Tataj)
Za ljubitelje vegetarijanske hrane, tu je štand »Beg’s Plant Based«. Nude Beg’s Cheese burger u domaćoj kroštulastoj pogači, Beyond Meat pljeskavice, Bedda Melting Cheese, i razne umake. Oni koji su probali tvrde da mada je hrana bez mesa, zapravo je okus skoro identičan mesnim pljeskavicama – i sirom.
Zadarska ekipa »Picnic&Fun« nudi svoj famozni Blackie burger koji je nekoliko godina za redom proglašen najboljim na zadarskom Adventu. Za mediteranske prilike sada imaju i Burger sa kozicama, Snow i Juicy Burger.
»Chef’s burger« Ivana Pažanina je platforma koja kombinira klasiku s modernim. Klasičari će guštati u okusu izvornih Cheeseburgera, a u ponudi imaju i razne novije recepte Bacon Burgera i sličnim, većinom sa ljuto začinjenim varijantama.
(Snimio Ian Tataj)
Za utažiti žeđ, najbolje se obratiti redom »Gingle Bellsu«, gdje se mogu naći raznovrsni kokteli na bazi gina, uz dobro ustanovljena žestoka pića, »Picnic Craft Baru«, gdje postoje unikatni kokteli, i naravno, kako već rečeno, na centralni šank. Zanimljivo, na više mjesta se može naići na Teranino Spritz, a Andrija iz »Gingle Bells« kaže nam da oni imaju i poseban sastojak za to piće – poruka je da se proba na svim štandovima, a onda prosudi gdje je najbolji teraninov koktel.
Zanimljivo je i da u Puli, primjerice, gurmani i gastroljupci sada mogu i birati lokaciju na kojoj će kušati hamburgere i slične specijalitete; uz more na Hidrobazi, ili u urbanoj Puli, uz pogled na pulski zaljev i Arenu.
Pitali smo obje ekipe osjećaju li kakvo rivalstvo i postoji li konkurencija između dva festivala. No, s obje strane smo dobili poruke podrške za kolege.
- Oba su obiteljski festivali. Ovo je komplementarni događaj. Dugo godina se znamo među kuharima, pomažemo si kako kome što zatreba. Dobra smo škvadra, kazao je Mate Janković.
Ulaz na Burger Festival u Puli je besplatan a može se posjetiti svakodnevno između 16 sati i jedan sat iza ponoći.