ENOTEKA

Rumunjska vina: Primul iz Podkarpata

Zemljopisno se Cotesti smjestio točno na pola puta između većih gradova Brasova i Cluj Napoce. Vinarija Gîrboiu koja je osnovana 2005. godine proizvodi i puni vino, a na tržište ga plasira distributer Desprevin, pod brandom Primul. Vino mi je zapelo za oko jer je zanimljiva kupaža lokalne sorte fetească neagră te internacionalnih sorti syrah i cabernet sauvignon. Vino je iz berbe 2019., a grožđe je odvojeno brano od sredine rujna do početka listopada

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ovo proljetno vrijeme diljem svijeta održavaju se vinska ocjenjivanja. Ona su vinarima bitna da bi znali kakva su im vina, kakvu cijenu mogu za njih dobiti, kako će ih publika prihvatiti. S druge strane, vinska publika svake godine postaje sve zahtjevnija te vrednuje koju je medalju pojedino vino dobilo na nekom natjecanju.

Prošlog vikenda uspješno je završila Vinistra, danas najznačajnija vinska manifestacija u Hrvatskoj, čiju je izložbu u porečkoj dvorani Žatika u tri dana posjetilo preko deset tisuća gostiju. Nekako u isto vrijeme u Londonu je održano jedno od najvećih svjetskih vinskih ocjenjivanja Decanter. Mnogi vinari s naših prostora redovito šalju vina na ovo ocjenjivanje i već niz godina postižu zapažene rezultate.

Među 8.000 vina na CMB-u

Drugo veliko globalno natjecanje je Concours Mondial de Bruxelles ili skraćeno CMB. To međunarodno vinsko natjecanje održava se jednom godišnje od 1994. godine. Njegova zanimljivost je da se od 2006. stalno održava u nekoj drugoj zemlji. Concours Mondial de Bruxelles kroz sve ove godine pozicionirao se na međunarodnoj vinskoj sceni kao referentno natjecanje. Organizacijski je podijeljen u četiri dijela ili sesije i to za bijela i crna vina, za rose vina, za pjenušce te za slatka i ojačana vina.

Ove godine CMB je prvi put došao u Hrvatsku, ovog vikenda održava se u dvorani Žatika. Zapravo je ovo sesija za bijela i crvena vina, koja je ujedno i najveća te će se na njoj ocijeniti 8.000 uzoraka vina iz cijeloga svijeta. Naravno, velika je to brojka, a za nju je bilo potrebno angažirati čak 320 ocjenjivača iz cijelog svijeta iz vinskog establišmenta: sommeliere, enologe, vinske trgovce, vinske novinare i slične duše. Ovaj je event i logistički bio veoma zahtjevan jer se samo za selekciju i pripremu svih 8.000 uzoraka trebalo dobro organizirati. Tako su posjetitelji ovogodišnje Vinistre mogli primijetiti da je prostor na parteru Žatike bio smanjen jer je taj dio ustupljen CMB-u za pripremu uzoraka.

CMB vodi iskusan tim vrhunskih profesionalaca, a kao glavni operativci ističu se predsjednik Baudouin Havaux, potom direktor Thomas Costenoble, njegova pomoćnica za putovanja Selvaggia Oricchio te Marcelo Confalonieri, pomoćnik za logistiku. Potporu održavanju ovog do sada najznačajnijeg vinskog događaja u Hrvatskoj, dali su svi bitni čimbenici od HTZ-a, TZIŽ-a, Istarske županije, TZ Poreča te Plave Lagune kao zlatnog sponzora Vinistre koja je bila domaćin i organizator.

Iskoristili smo prigodu, s obzirom na to da se na jednom mjestu okupio toliki broj značajnih ljudi iz svijeta vina, pa smo goste iz CMB-a vodili na razne lokacije diljem Istre kako bi što bolje upoznali našu regiju. Ja sam kao predstavnik Plave Lagune bio angažiran cijelo vrijeme i moram priznati da je sve skupa bilo izvrsno iskustvo, svojevrsna vinska Liga prvaka. Za vrijeme kušanja uspio sam probati neka vina pa bih danas s vama podijelio svoje viđenje jednog zanimljivog crnog vina koje dolazi iz Rumunjske, iz vinorodnog područja Cotesti.

18 mjeseci u barrique bačvicama

Zemljopisno se Cotesti smjestio točno na pola puta između većih gradova Brasova i Cluj Napoce. Vinarija Gîrboiu koja je osnovana 2005. godine proizvodi i puni vino, a na tržište ga plasira distributer Desprevin, pod brandom Primul. Vino mi je zapelo za oko jer je zanimljiva kupaža lokalne sorte fetească neagră te internacionalnih sorti syrah i cabernet sauvignon. Vino je iz berbe 2019., a grožđe je odvojeno brano od sredine rujna do početka listopada.

Vinifikacija je određena zasebno, a vino je odležavalo 18 mjeseci u barrique bačvicama. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto. Po točenju u čašu postupno se otvara te je svaki gutljaj sve zanimljiviji. Na nosu se vrlo brzo otvara širok spektar finih mirisa u vidu dima, suhe šljive, potom i borovnice. Na drugo mirisanje javlja se nota maline, svježe mljevenog papra te nota vanilije i tamne čokolade. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine tanine te ga krasi puno tijelo. Vino je uravnoteženo, a na aftertasteu javlja se nota borovnice. U odličnoj je formi te izvrsno paše u razna mesna jela, a preporučio bih ga uz teleće pečenje.Foto 

Ime vina: Primul

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Desprevin

Lokacija: Coteti / Rumunjska

Temperatura serviranja: 14 - 16°C

Gastro preporuka: Pečena teletina

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel: Riedel Extreme Restaurant Cabernet Glass

Cijena (mpc): 35,00 € (www.desprevin.ro)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater