Kulinarske radionice u zgradi Tržnice

Dragica Lukin i Marko Ristić "kliknuli" s učenicima

| Autor: Lara BAGAR
Dragica Lukin s budućim kuharima i konobarima (Snimila Lara Bagar)

Dragica Lukin s budućim kuharima i konobarima (Snimila Lara Bagar)


"Sve se domaće slastice mogu prezentirati na moderan način. Tako je mak kolač napravljen kao finger food", objasnila je poznata slastičarka Dragica Lukin učenicima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, odnosno budućim kuharima i slastičarima u ugodnoj i atraktivnoj pokaznoj kuhinji na katu zgrade Tržnice u kojoj je jučer ujutro s učenicima pripremila slastice kojima su počašćeni posjetitelji tržnice. Dio je to projekta "KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma" čiji je nositelj Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula u partnerstvu sa HGK - Županijskom komorom u Puli. Organiziranjem kulinarskih radionica Histria promoviraju se, naime, strukovna zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu. Kroz ukupno šest radionica, u dva dana svoje vještine predstavljaju i učenike mentoriraju vrhunski enogastro stručnjaci - jučer slastičarka Dragica Lukin i barmen Marko Ristić, dok će danas gostovati i kuhati chef Damjan Bistričić i sommelier Ivan Dušić.

Domaće i lokalno

Lijepo je bilo vidjeti znatiželjne buduće kuhare oko ove vrsne slastičarke koja radionice održava od početka ovog hvalevrijednog projekta. "Ove su radionice bitne jer će njima naša djeca u ugostiteljskim školama zadržati tradiciju u afirmaciji i revitalizaciji naših starih slastica. Važno je da ne izgubimo svoj nacionalni identitet u segmentu slastica. Ovo sve što se radi, radi se za edukaciju naše djece. Mi koji smo naslijedili recepturu pa smo je još malo doradili od svakog našeg nacionalnog kolačića, naše baštine, dužni smo prenijeti znanje u najboljem segmentu ovim mladim ljudima na koje sam jako ponosna", ponosno je istaknula Lukin.

(Snimila Lara Bagar)(Snimila Lara Bagar)

Da bi se potaknuo interes ne samo za uslužne djelatnosti, već i valorizirale lokalne namirnice, Lukin je istaknula da su sve slastice pripremljene od domaćih lokalnih namirnica. "Nema ništa ljepše nego kada je nešto domaće. Moja je misija isključivo promovirati domaću kuhinju", poručila je.

Koktel od domaćih jagoda

Tako je od istarske skute i marelica, domaće svinjske masti i maslaca pripremljen Fažanski kolač. "Svinjska je mast toliko zaboravljena, a vidite kako to lijepo izgleda", objašnjavala je Lukin dok je rezala slasticu. U ponudi su bili i londoneri koji su mogli konzumirati i celijakičari ili osobe netolerantne na pšenicu jer su spravljeni bez brašna. Zavodljivi su bili kolači s biskvitom od naranče, kremom od vanilije i kandiranom trešnjicom prelivenom čokoladom na vrhu, a učenici su pod vodstvom proslavljene slastičarke ispekli i parfe od mliječne čokolade i biskvita preliven s marmeladom od šljiva.

(Snimila Lara Bagar)(Snimila Lara Bagar)

Nakon kuhara, na red su došli konobari koji su s poznatim pulskim barmenom Markom Ristićem pripremali bezalkoholni koktel na bazi pirea od domaćih jagoda, kokos pirea, slatkog vrhnja i ananasa. "Samo neka oni uče, stasaju i napreduju i ako imaju volje mogu sve", poručio je poznati barmen budućim konobarima koji su u atraktivnim uniformama s leptir mašnom posjetiteljima podijelili koktele i naučili "male tajne velikih majstora".

Barmen Marko Ristić pokazuje kako se pripremaju kokteli (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)Barmen Marko Ristić pokazuje kako se pripremaju kokteli (Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter