Osim kruha koji je njezin "forte" i u čijim fotografijama i receptima njezini pratitelji svakodnevno uživaju, a nerijetko i isprobavaju, Dragana se često zaigra s tijestom pa oblikuje zečiće, piliće, ovce, ptice i uskršnja jaja. Mini pince u podlošcima za muffine isprobala je na sugestiju prijateljice
Pinca mekana kao pamuk
Uskršnje blagdane Dragana Dujić iz Pule, mnogima poznatija pod Instagram imenom 321_mijesi, ne može zamisliti bez pince i drugih specijaliteta od kiselog tijesta koji već tradicionalno krase njezin obiteljski blagdanski stol.
Zečići, pilići…
Osim kruha koji je njezin "forte" i u čijim fotografijama i receptima njezini pratitelji svakodnevno uživaju, a nerijetko i isprobavaju, Dragana se često zaigra s tijestom pa oblikuje zečiće, piliće, ovce, ptice i uskršnja jaja. Uz mini pince u podlošcima za muffine koje je isprobala na sugestiju prijateljice, njezina najnovija kreacija je kruh s uskršnjim motivima od različitih sjemenki.
Zečići, pilići…
S nama je ovog puta podijelila recept za izradu ukusne pince i sourdough kruha, a uz uskršnje čestitke, proslijedila nam je i nekoliko fotografija svojih maštovitih uradaka.
PINCA
Sastojci
Priprema
Noć prije sve sastojke, osim maslaca i masti, potrebno je dobro umijesiti. Nakon što tijesto dobro izradite, počnite dodavati komadić po komadić maslaca i masti i sve dobro umijesiti, ponoviti nekoliko puta dok se ne dobije potpuno glatko tijesto.
To traje oko sat vremena. Spremiti u posudu s poklopcem, par puta premijesiti i pustiti preko noći na sobnoj temperaturi da se tijesto udvostruči.
Kruh s tri vrste sjemenki
Smjesu razdvojiti i oblikovati u loptice, prebaciti ih na pleh s papirom za pečenje i uključiti pećnicu na 160 stupnjeva. Dok se pećnica grije, premazati pince razmućenim jajetom (po mogućnosti domaćim).
Potom, žlicom vode premazati pince, narezati ih škarama, posuti drobljenim šećerom u kocki i ubaciti u pećnicu. Peći oko 40 minuta, provjeravati drvenim štapićem ili čačkalicom jesu li se ispekle.
SOURDOUGH KRUH
Sastojci
Priprema
Prvo zamiješamo brašno i vodu da se opusti tijesto, odnosno odradi autolizu 2-3 sata. Nakon toga dodamo kvasac i radimo preklapanje svakih 15-20 minuta u četiri runde. Potom dodamo sol, dobro izmijesimo i pustimo da se tijesto odmara 30 minuta.
Nakon toga tijesto prebacimo na radnu plohu, razvučemo ga i složimo kao pismo te vratimo u zdjelu. Zatim dva-tri puta rastežemo tijesto svakih pola sata u zdjeli. Nakon rastezanja pustimo tijesto da se odmara sat do sat i pol u zdjeli.
Iz zdjele zatim istresemo tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, preoblikujemo ga i pustimo ponovno pola sata da odmara na radnoj površini. Zatim oblikujemo tijesto za košaru koju smo prethodno lagano pobrašnili. Tako oblikovano tijesto treba staviti u košaru, a potom košaru s tijestom u najlonsku vrećicu i ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi. Nakon sat vremena stavimo tijesto u hladnjak na 12 sati hladne fermentacije.
Prije pečenja treba u hladnu pećnicu staviti pekač s poklopcem i uključiti na najjače. Kad se pekač zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje. Iscrtajte što god želite, zarežite žiletom i stavite ga u zagrijani pekač. Poklopljeno pecite 25 minuta na najjačoj temperaturi (275 stupnjeva), a potom 20 minuta bez poklopca na 240 stupnjeva.
Kada bude pečen kruh izvučete na mrežicu i slušate njegovo predivno pucketanje!