jedna za probavu

Svi popiju tu i tamo jednu za probavu, doktori tvrde da to ipak nije lijek

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Vrijeme blagdana za mnoge je sinonim za bogatu trpezu i obilne obroke, nakon kojih se često poseže za "čašicom za probavu". Uvriježeno je mišljenje da će rakija ili biljni liker olakšati osjećaj težine u želucu, no je li taj popularni narodni lijek doista učinkovit?

Iako se nakon konzumacije žestokog pića osjećaj težine u želucu subjektivno smanjuje, nova saznanja stručnjaka pokazuju da je rakija zapravo više mit nego lijek. Alkohol, naime, opušta želučanu muskulaturu, što stvara prividan osjećaj olakšanja, piše Index.hr.

Međutim, stvarni učinak potpuno je suprotan. "Žestoko piće zapravo usporava pražnjenje želuca i koči probavu, jer je tijelo prvenstveno zauzeto razgradnjom alkohola", objašnjava primarijus Bernhard Mayr iz klinike Salzkammergut Gmunden. Dok se organizam bavi razgradnjom alkohola, probava hrane stavljena je u drugi plan.

Što zaista pomaže nakon obilnog obroka?

Liječnik upozorava kako dugoročna i redovita konzumacija alkohola može čak potaknuti probavne smetnje i opteretiti zdravlje. Stoga, ako nakon teškog blagdanskog obroka zaista želite učiniti nešto dobro za svoju probavu, postoje puno bolje alternative.

Umjesto posezanja za čašicom, najbolji izbor je lagana šetnja koja potiče rad crijeva. Također, šalica čaja ili obična voda puno će učinkovitije podržati probavni proces od bilo kojeg alkoholnog pića. Rakijica se, zaključuje stručnjak, može smatrati sredstvom uživanja, ali nikako ne i lijekom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama