kuharske tradicije

Nonna je bila u pravu: Talijanska kuhinja uvrštena na UNESCO-vu listu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


UNESCO je u srijedu uvrstio talijansku nacionalnu kuhinju na listu nematerijalne kulturne baštine, čime je i službeno priznat značaj te kuharske tradicije koja se stoljećima prenosi s koljena na koljeno. 

Glasanje u New Delhiju, na sastanku odbora te agencije Ujedinjenih naroda, kulminacija je procesa koji je Italija započela još 2023. godine. 

Vlada u Rimu nacionalnu kuhinju predstavila je kao društveni ritual koji spaja obitelji i zajednice te obuhvaća puno više od pizze, tjestenine i rižota. 

Dvadeseta sesija za nematerijalnu kulturnu baštinu (ICH), održana u Crvenoj tvrđavi New Delhija iz 17. stoljeća, na listu je uključila i hinduistički festival Diwali te kulturu bazena na Islandu.  

U priopćenju talijanska je vlada predstavila raznovrsnu kuhinju koja je mikrokozmos različitih kultura, od lombardijskog ossobuca (teletine u umaku gremolata) do tjestenine orecchietta iz Puglie. 

„To je posebnost koja nas samo može učiniti ponosnima”, napisala je premijerka Giorgia Meloni u srijedu. 

Industrijske grupacije procjenjuju da bi UNESCO-vo priznanje moglo pojačati talijanski turizam za do osam posto, odnosno 18 milijuna noćenja više, piše Reuters. 

Talijanska kuhinja time se pridružila drugima na listi, poput hrvatskog soparnika, francuskih blagdanskih jela, meksičkih jela posvećenima vjerskim ritualima etničke manjine, korejskoj tehnici fermentacije kimchija te japanskoj kuhinji Washoku. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama