Novi lokal preko puta INK

"Pulski gušti" Vedrana Stojanca i Damira Matošića: Ne igramo se sa zamjenskim sirevima. Radije manje izdanih pizza, nego uskraćivanje na kvaliteti

Bademe stavljaju u pizzu Mortadella, u koju nisu htjeli stavljati pistachio koji inače svi koriste, već su napravili peperonatu, pesto od paprike s bademima, jer uz mortadellu, smatraju oni, paše bolje paprika. S pizzom Carbonare također su izašli iz "standarda" pa umjesto pancete koriste guanciale, a vele da je rade upravo po originalnom, izvornom receptu

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Autorska pizza Figa - u nju idu osim pesta od maslina, fior di latte, smokve s teranom, pršutom, parmezanom i lješnjacima (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Autorska pizza Figa - u nju idu osim pesta od maslina, fior di latte, smokve s teranom, pršutom, parmezanom i lješnjacima (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Krenulo je kao slučajan susret na parkiralištu prije više od godinu i pol dana, ali za njih je to bio svojevrstan prst sudbine i, čini se, nimalo slučajan. Mali prostor u kojem su odlučili udružiti snage trenutno je prepun ideja, iskustva i kulinarskog znanja. Obojica s višegodišnjim radnim iskustvom, jedan držeći lokal u Puli, a drugi s desetak godina rada u različitim svjetskim kuhinjama. Oni su Vedran Stojanac i Damir Matošić.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Donedavno istoimeni dragstor - Gušti, preko puta INK-a u Puli, u kojem ste u kasnim noćnim satima mogli štošta kupiti, jedno vrijeme i tosteve, pa tako sedam godina, sada je sasvim nova priča. Kako je korona i njima preokrenula smjer te su jedno vrijeme i pauzirali, shvatili su da je ovo pravi trenutak da uđu s nečim novim, a o čemu su duže vrijeme razmišljali. Prošle godine, u sklopu Adventa pripremali su fritule, kao uobičajenu ponudu, i slane palačinke kao iskorak, ali pokazalo se da građani Pule nisu na "ti" s tim novinama koje su vani popularne, govori nam Damir.

Čekali su, vele, opremu i sad konačno postaju ono što su željeli - mjesto ukusnih pizza, njih čak 10-ak vrsta, što je jako puno za ovaj mali, ali šarmantan prostor. Tu je i ponuda sendviča te nekoliko slastica kojima u ovom lokalu, kao i pizzama, pristupaju s posebnom pažnjom. Reći će mnogi da pizzeria u gradu ne nedostaje, pa što onda Gušte čini drugačijim od ostale ponude?

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Panotto sendvič s govedinom (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

- Tijesto se pravi prema originalu napuljskih pizza-majstora, što znači da mu posvećujemo puno više vremena i pažnje, kažu naši domaćini. O tijestu postoji čitava filozofija, o čemu ćemo kasnije. Osim toga, radno vrijeme Gušta je od 16 do 24 sata, a petkom i subotom do 2 ujutro, po čemu im malo tko može konkurirati. Samo su ponedjeljkom zatvoreni.

Pizzi, kao glavnoj zvijezdi Gušta, posvetit ćemo i mi dužnu pažnju, ali prvo osebujna ponuda sendviča.

- Ljudi su često pitali imamo li kebab, a ovo što mi radimo je panotto sandwich s govedinom, koji spremamo sami, ne kupujemo gotovu govedinu, već je kuhamo sous vide tehnikom, vakumiranu u vodi, na određenoj temperaturi, nakon čega se reže. Potom ide u pac, a panine pečemo sami od pizza tijesta. Imamo sve talijanske proizvode, niti jedan domaći, a tu su: porchetta, fior di latte, tapenada od pomidora, pesto genovese, guanciale, pecorino, parmigiano, salsa, salsa picant, pulled pork kao i ostali talijanski sirevi: brie, gauda, ricotta, gorgonzola, dimljeni sir i još neki, nabrajaju. Jedino povrće kupuju u gradu budući da, naglašavaju, paze na svježinu proizvoda.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Posebno ukusan tiramisu s amaretto di saronno umjesto ruma (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)Baklava (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

I tako dolazimo do specifičnog tijesta kao osnove dobre pizze.

- Po pitanju tijesta dali smo si malo više truda, radimo 100 posto bigu, što je predfermentirano tijesto, a ono leži najmanje 48 sati. Nakon toga ne dodajemo nikakvo brašno, samo vodu, a time je tijesto jako prozračno i ne pada teško na želudac, otkriva nam Vedran. Zbog takvog pristupa i potrebnih predradnji imaju više posla, jer brojni čimbenici utječu na tijesto, počevši od temperature. "Kako sad ide sve toplije, kraći je vijek trajanja tijesta pa treba više paziti na pripremu, da bi tajming bio dobar, jer se radi o bigi koja mora odležati 48 sati", opisuje. Tijesto se peče do dvije minute na 350-400 stupnjeva, a pizza ne bude savršeno okrugla jer se u Guštima prati kako tijesto "diše".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter