ENOTEKA

Baskijska vina: Txakoli blanco - neobično lagano bijelo vino

Iznad Getarie, s prekrasnim pogledom na Atlantik čiji valovi neumorno zapljuskuju baskijsku obalu, smjestila se Bodega Txomin Etxaniz koja obrađuje oko 60 hektara vinograda, a na tržištu je prisutna s tri etikete mirnih vina, dva pjenušca i jednim slatkim vinom. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihovog Txakoli blanco koje se dobiva od autohtone sorte grožđa Ondarrabi Zuri

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U prošlom broju podijelio sam s vama svoje impresije iz Rioje Alavese, dijela Baskije iz kojeg dolaze izvrsna crvena vina. Danas bih se dotaknuo baskijske vrhunske gastronomije i jednog njihovog neobičnog bijelog vina. Baski su veoma ponosna nacija, na svoj jezik, kulturu, povijest i gastronomiju koja je odlična kombinacija autohtone kuhinje s francuskim i španjolskim utjecajem.

Baskija ili Euskadi je autonomna zajednica u Španjolskoj u kojoj živi oko 2,5 milijuna ljudi, a dio Baska živi i u susjednoj pokrajini Navarri te preko granice, u francuskom departmanu Pyrinies-Atlantiques. Svoje zajednice imaju u Srednjoj i Južnoj Americi. Baskija se sastoji od triju provincija, to su: lava s administrativnim središtem Vitoria-Gasteiz, Vizcaya u kojoj je smješten najveći grad Bilbao-Bilbo te Guipacoa u kojoj je San Sebastian-Donostia. Poveznica Baskije s Istrom je grupacija Baskonia - Alavais koja je vlasnik Nogometnog kluba Istra 1961 sa sjedištem u glavnom gradu Vitoriji.

Svjetska gastro-destinacija

Već dugi niz godina Baskija dominira svjetskom gastronomijom, a u tu kvalitetu smo se ovaj put i sami uvjerili. Ne odnosi se ta kvaliteta samo na restorane visoke gastronomije, već i na mnogobrojne bistroe te pintxos barove. S obzirom na to da je u siječnju i kod njih malo turista, očita je kultura izlaska u lokale koju ima domaće stanovništvo jer je gotovo u svim lokalima koje smo posjetili bila gužva. Za kvalitetu baskijske gastronomije bitno je istaknuti bogatstvo namirnica kojima njihovi chefovi raspolažu. Od raznih morskih delicija poput oštriga, bakalara te ostale ribe pa do janjetine, junetine, svinjetine i naravno narezaka te sireva i povrća.

Baski su od pamtivijeka moreplovci, a jedno vrijeme su njihovi brodovi bili dominantni na Atlantiku te još danas imaju veoma jaku ribarsku tradiciju. Posjetili smo dva različita tipa restorana s po jednom Michelinovom zvjezdicom, Garena Jatetxea u malom mjestu Areatza koji je smješten u brdovitom dijelu, na pola puta od Bilbaa do Vitorie, te Elkano u malom ribarskom mjestu Getaria. U vinskoj priči bitno je istaknuti da su nas u oba restorana na početku ponudili domaćim vinom na koji su ponosni, a zove se Txakoli.

Upravo iznad Getarie, s prekrasnim pogledom na Atlantik čiji valovi neumorno zapljuskuju baskijsku obalu, smjestila se Bodega Txomin Etxaniz koja obrađuje oko 60 hektara vinograda, a na tržištu je prisutna s tri etikete mirnih vina, dva pjenušca i jednim slatkim vinom.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje njihova vina Txakoli blanco iz berbe 2022., koje je tek nedavno punjeno u bocu. Ovo neobično lagano bijelo vino dobiva se od autohtone sorte grožđa Ondarrabi Zuri koja raste u vinogradima na terasama.

Berba početkom listopada

Kako je ovo najsjevernija španjolska regija, sazrijevanje grožđa kasni za ostatkom zemlje i ručna berba odrađuje se početkom listopada. Nakon fermentacije, vino odležava u inox bačvama na vlastitim kvascima, na kontroliranoj temperaturi oko dva mjeseca, a potom se puni u boce. Vino krasi lijepa i elegantna zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu u njoj ostaje još malo mjehurića od zaostalog CO2 od fermentacije. Na prvo mirisanje javljaju se note zelene jabuke i korica limete te limunske trave i mala nota bazge. Vino je suho, lagano, pitko i elegantno s izraženom svježinom i ugodnom mineralnosti te laganim tijelom.

Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak prevladava desna strana sa svježinom. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa relativno kratka s ostatkom svježine čiju prisutnost naglašava i lagani ostatak CO2. Vino se lijepo pije, ukusno je i harmonično, a na aftertasteu se javlja nota zelene jabuke. Txakoli je jednogodišnje vino koje vrlo rano izlazi na tržište te ga ne treba čuvati, već konzumirati. U dobrim uvjetima čuvanja može potrajati i dvije godine zbog dobre svježine koja ga krasi. Enogastronomski paše uz lokalne riblje pintxose ili oštrige.Foto

Ime vina: Txakoli blanco

Godina berbe: 2022.

Proizvođač: Bodega Txomin Etxaniz

Lokacija: Baskija / Španjolska

Temperatura serviranja: 6 - 8 C

Gastro preporuka: pintxosi, oštrige

Ocjena: 9,0/10

Čaša: Riedel Malvazija istarska Glass

Cijena (mpc): 13,85 € (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom