UZ NOVI KULINARSKI FESTIVAL

KANTINON U ROVINJU UKLJUČEN U PROMOCIJU STARIH RECEPATA Kako je dela nono, a kako dela unuk

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Neven LAZAREVIĆ

Neven LAZAREVIĆ


Kad me pitaju koju kuhinju više volim, izjasnit ću se za nešto između - starinsku na moderan način. Naime, iako smatram da sam kreativan i maštovit tip kuhara, preferiram tanjur s manje sastojka, jednostavno posluženih na način da prepoznajem ono što se nalazi na tanjuru, da osjetim okus ribe ili mesa, priloga i umaka. Preferiram jednostavan tanjur s mirisom i okusom jela koje sam poželio konzumirati, kaže chef Massimo Cvek

Sredinom listopada u Rovinju i Vrsaru započeo je novi festival gastronomije pod nazivom "Tradizione a tavola- viècie riciète da màr". Cilj je festivala, koji će potrajati sve do sredine studenog, promovirati tradicionalne menije, odnosno jela i namirnice na kojima su se othranili naši stari. Organizatori festivala, na čelu s rovinjskom Turističkom zajednicom i hotelijersko-ugostiteljskom kućom Maistra, ovu su kulinarsku inicijativu iskoristili ne samo za promociju kvalitetne domaće i autohtone hrane. Event je i svojevrsna poruka mladima, naročito ugostiteljske struke, da se svojim jelima i jelovnicima uključe u proces očuvanja nematerijalne kulturne baštine te da svoje kulinarsko znanje i vještine, a posebice obiteljske recepte koji su možda i skriveni u nekim bilježnicama na tavanu, nesebično podjele i predstave javnosti.

Na tom je tragu i osmišljen festival koji je baziran na knjizi "Recepti iz Kuće o batani", autora Sergia Ferrare i druge knjige recepta "Tradizione a tavola- viècie riciète da màr". Tijekom jednomjesečnog trajanja festivala jela će se moći kušati u jedanaest restorana Vrsara i Rovinja. Zanimljivost ove gastronomske promocije leži u činjenici kako su određena starinska jela predstavljena na dva načina - na način kako je to nekad spremao nono i na način kako to danas radi unuk. Gosti će moći birati žele li jela po recepturi nona ili unuka. U bogatom izboru pronaći će se između ostalog i brodet, rižot s rakovima, juha od divljeg brancina, fritto misto dnevnog ulova i istarski bokuni s domaćim kobasicama i istarskim pršutom.

        Upravo da bi predstavili festival, posjetili smo i restoran koji odiše tradicionalnošću - ne samo unutrašnjom estetikom i dizajnom već i menijima koji mirišu i dakako imaju okus zavičajnosti. U reprezentativnom ugostiteljskom objektu na rovinjskoj rivi - u Maistrinom Kantinonu posljednje dvije godine glavnu riječ ima chef Massimo Cvek, na čelu dvanaesteročlane ekipe kuhara.   Kantinon se tijekom festivala predstavlja friganom miješanom sitnom ribom "mliječi ružične", jelom za koje je (ukoliko se poslužuju četiri osobe) potrebno osigurat 80 dekagrama ribe, listu istarskog maslinovog ulja, 3-4 žlice glatkog brašna, dva jaja, te uz sol, papar i papar u zrnu i pola žlice sitno narezanog peršina. Ovisno o ukusu može se dodati tartar umak (majoneza, kapari, slani sardoni, konjak, češnjak, peršin, kiseli krastavac).

        - Ukoliko se dela po receptu nonića, u dubokoj zdjeli potrebno je izmiješati ribe s jajima i brašnom sve dok ne nastane homogena smjesa. Uzeti potom dvije žlice za juhu i njima oblikovati odreske veličine oraha.   Odreske staviti u vruće ulje i frigati sve dok ne dobiju finu zlatnu boju. S druge strane, ukoliko taj isti recept želite modernizirati na način "kako to dela unuk", uz izmiješanu ribu s jajima i brašnom, dodajte peršin i češnjak, potom sol i papar. Uz pomoć žlica iz homogene smijese oblikujte odreske i frigajte ih u vrućem maslinovom ulju sve do postignuća zlatne boje. "Mliječi ružične" poslužite uz tartar umak, objašnjava nam na primjeru recepta iz konobe Kantinon šef kuhinje Massimo Cvek.  

        Jedan od razloga posjeta Kantinonu, upravo leži u činjenici što se kuhinja ove poznate konobe oduvijek bazirala na starinskim jelovnicima koje posljednje dvije godine osmišljava Massimo Cvek. Nastavlja s tradicijom upakiranom u moderniji izgled, a samim tim i u drugačiji, odnosno bogatiji okus.

- Danas je vrlo teško biti originalan, a gotovo nemoguće je izmisliti nešto što nitko nije prije vas. U svim segmentima života i rada stvari su se dogodile, netko ih je davno izmislio. Nema da tako kažem ponovnog otkrića tople vode. Tako je i u gastronomiji. Postoji temelj, baza svakog jela, a sve ostalo uz i preko toga je stvar osobnog izričaja, ukusa, pa ako hoćete i dizajna. Kad kažem dizajna, ne smijete smetnuti s uma da se jelo, prije nego što dođe do želuca jede očima, kaže nam iznimno darovit mlad šef kuhinje u Kantinonu, Massimo Cvek koji se smatra čovjekom na pravom mjestu. Ne samo zato što je uspio upisati i završiti školu za zanimanje koje ga je interesiralo od djetinjstva. Ne samo zato što je osam godina radio u nekim od najboljih restorana po svijetu. Ponosan je i na činjenicu što je školu okončao u Rovinju -   Strukovnu školu Eugena Kumičića i što je imao tu čast da mu prvi mentor bude Tomo Gretić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of