DOKUMENTARAC

Pogledajte kratki film Mreže anarhista "GLAVOM KROZ ZID – VRIJEDILO JE"

| Autor: Mladen RADIĆ
Scena iz filma

Scena iz filma


Na stranici Mreže anarhista, ali na YouTubeu, Vimeu, Dailymotionu može se pogledati kratki film "Glavom kroz zid – vrijedilo je".

"Mnogi i danas kada se toga prisjete nisu sigurni jesu li te stvari bile realne ili su jednostavno bile splet vrlo čudnih nesretnih okolnosti. Za dvoje profesora karijera je puno brže završila nego što je uopće počela. Dugogodišnja organizacija prosvjeda, sukobi s policijom i kazneni postupak bez kraja, ovaj kratki dokumentaristički film čine dokumentom vremena kojeg se većina nerado sjeća", kažu u Mreži anarhista koja potpisuje autorstvo i koja je koristila arhivske materijale i snimke u razdoblju od 2008. do 2020., a koji su javno dostupni ili su dani na korištenje iz privatnih kolekcija svjedoka tog vremena.

Za film su iskorištene fotografije i grafike nastale od 2008. do 2020., koje se odnose na studentske okupacije fakulteta, ulične prosvjede, štrajkove i propagande grafike korištene za razne svrhe. Mogu se vidjeti i fotografije iz Pule i neke stranice i članci iz Glasa Istre.

Za zvučni dio filma iskorišten je intervju iz 2016. godine Radio Borbe s Eugenom Babićem, nakon presude u kaznenom postupku koji traje od 2014., te zvučni zapis dijela prosvjeda iz 2013. nakon kojeg je uslijedio napad policije na prosvjednike, kada je 15 policajaca sudjelovalo u privođenju Eugena, pri čemu su stradali i drugi, uključujući i policajca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini