PIJESAK SA SILIKA GELOM

Pravilno sušenje vrtnog cvijeća: Jednostavni trikovi za dulje uživanje u šarmantnom cvijeću

| Autor: Portal NoviList.hr
Ilustracija (Pexels.com)

Ilustracija (Pexels.com)


Najčešći način je dobro poznato vješanje biljaka u tamnim i suhim sobama.

Rezano cvijeće u vazi ima vrlo kratak životni vijek koji obično potraje do tjedan dana. AP prenosi da ih se kao jednako atraktivni, ali dugotrajniji ukras, može očuvati pažljivim sušenjem. Najjednostavnija i najjeftinija varijanta sušenja cvijeća je sušenje pomoću zraka. Druge metode bi mogle biti bolje za očuvanje originalne boje koju je vaše cvijeće imalo prije nego li je uvenulo.

Ljudi često koriste suhe agente ili sredstva za sušenje koja uključuju mješavinu pijeska, aktivnog ugljena, glicerina, gela, boraksa, piljevine i kukuruznog škroba. Biljke se mogu sušiti i korištenjem sušilica, mikrovalnih i standardnih pećnica.

Najčešći način je dobro poznato vješanje biljaka u tamnim i suhim sobama. Kada vise naopačke, to im omogućuje ravnanje. Što je prostor topliji, biljke se brže suše, a može pomoći i dodavanje ventilatora u sobu.

"Testiranje biljaka i različitih tehnika sušenja, svakako je potrebno", kaže Cindy Haynes, asistentica hortikulture na Državnom sveučilištu Iowa. Kaže da jedna tehnika ne djeluje jednako na sve biljke. Dodaje da korištenje pijeska koji sadrži silika gel za sušenje biljaka, ima bolji učinak na očuvanje njihovih prirodnih boja.

Ovom metodom, čitava glava cvijeta se "potopi" ili pokrije kutijom silika gela ili pijeska. "Ovo se često koristi za delikatno cvijeće kojemu ne odgovara suhi zrak ili za cvijeće koje će se koristiti za dekoraciju, pa vam ne treba njegova stabljika", objašnjava Haynes.

Cvijeće manje vlažnosti, češeri, lišće, žitarice i trava, najpopularniji su odabir za ukras stolova ili korištenje u posebnim prigodama. Kombinacijom različitih boja, veličina i oblika, može se postići prekrasan izgled i dekoracija. 

FOTO/Needpix

Sušeno cvijeće se obično aranžira u buketima, ali ima i mnogo širu primjenu. Mogu se koristiti za kuhanje (u tortama ili kao čaj), za kupke (u kombinaciji s gelom za tuširanje), kao potpuri ili za ukrašavanje poklona.

Savjeti za sušenje cvijeća:

- prikupite cvijeće ujutro, nakon što ispari rosa, što će spriječiti stvaranje plijesni, 

- cvijeće koje planirate sušiti treba biti procvjetalo: "U tjednima kada se suše, cvijeće će se nastaviti otvarati", kažu botaničari, 

- uklonite lišće sa stabljika dok ste još vani, 

- prikupite više cvijeća no što mislite da će vam trebati, jer je osušeno cvijeće vrlo lomljivo.

"Većina cvijeća se osuši nakon dva tjedna sušenja na zraku i biti će vrlo suhi na dodir. U osušenom stanju i bez direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti, zadržat će boju i s vremenom se neće puno promijeniti", zaključuje Haynes, a prenosi AP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini