KAKO ČUVATI HRANU

Držite jaja u vratima hladnjaka? Nakon ovog teksta ćete drugi put razmisliti o tome

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Što se događa kada svježa hrana nije pohranjena na dovoljno hladnom mjestu? To se naziva prekidom hladnog lanca što uzrokuje reakciju s mikroorganizmima prisutnima u hrani. U tom trenutku hrana postaje toksična i bakterije mogu kontaminirati ostale namirnice

Vrlo je važno znati kako dobro organizirati hladnjak za ispravnu pohranu i očuvanje hrane. Ne možete nasumično stavljati hranu u frižider nakon kupovine jer riskirate da je, već nakon nekoliko dana, morate baciti jer se pokvarila. Hladnjak nema homogenu temperaturu, a stupnjevi nisu isti na vrhu i u odjeljku za voće i povrće. Najhladnija točka hladnjaka je polica iznad odjeljka s voćem i povrćem.

Obavili ste kupovinu i kupili voće, povrće, mliječne proizvode, meso i ribu, a ne znate kako i gdje je najbolje kupljeno posložiti u hladnjak? Da biste hranu posložili na najbolji mogući način, potrebno je slijediti precizna pravila, korisna kako bi hrana koju ste kupili ostala što je duže moguće netaknuta. No, prije svega, trebamo objasniti ulogu i funkciju hladnjaka. Rashladni je uređaj koji je u najširoj primjeni u kućanstvima te se koristi za čuvanje hrane na niskim temperaturama. U hladnjaku je temperatura između +5 i -20°C (u okviru zamrzivača), dakle, niža je od vanjske (sobne) temperature. Hladnjaci se, osim za skladištenje hrane i pića, koriste i za čuvanje lijekova, kemikalija itd. Niža temperatura usporava kemijske reakcije i biološke procese koji dovode, primjerice, do pokvarene (i tako nejestive) hrane i neupotrebljivih kemikalija.

Što se događa kada svježa hrana nije pohranjena na dovoljno hladnom mjestu? To se naziva prekidom hladnog lanca što uzrokuje reakciju s mikroorganizmima prisutnima u hrani. U tom trenutku hrana postaje toksična i bakterije mogu kontaminirati ostale namirnice. Zbog toga je ključno znati gdje koju hranu trebate staviti u hladnjak. Ako hladnjak dobro radi, temperatura bi trebala biti od 0 do 2 stupnja u donjim odjeljcima iznad ladica, 4 stupnja u središnjem, 6 stupnjeva na vrhu frižidera (hladan zrak obično ide dolje) i 8 stupnjeva u odjeljcima na vratima.

Kamo s mlijekom?

Prva hrana koju trebate odložiti je smrznuta hrana koja, kao što to već znate, ide u zamrzivač. U donji dio hladnjaka, iznad ladica, valja staviti meso i ribu. Pritom ribu morate izvaditi iz plastične vrećice s kojom se inače prodaje i staviti je u staklenu posudu koju ćete morati zatvoriti prozirnim folijom. Ako je riba već očišćena, ne trebate ju ispirati. U središnji dio morate staviti nareske i sireve. Ako je narezak, odnosno salama, zapakirana u plastične posude ostavite ih u njima, no ako se radi o naresku rezanom u trgovini i zamotanom u papir, poželjno ga je omotati aluminijskom folijom. Razlog je što aluminijska folija najbolje štiti masnu hranu od oksidacije.

Što se tiče sireva, vrijedi pravilo da ih, ako ih kupite zamotane u prozirnu foliju, izvadite iz prozirne i zamotate u alufoliju. No nisu svi sirevi isti jer je aluminij dobar za zrele sireve, no ne biste ga trebali koristiti za svježe poput mozzarelle jer još uvijek sadrže mnogo vitalnih mikroorganizama. Svježi sirevi moraju se čuvati u staklenoj posudi i zatvoreni poklopcem. Neki sirevi, poput gorgonzole, imaju intenzivan miris. Ako su pakirani, ostavite ih u njihovoj ambalaži jer ih u protivnom morate čuvati u dodatnoj staklenoj posudi kako cijeli hladnjak ne bi poprimio jak miris tog sira. U središnjem dijelu hladnjaka valja čuvati i mlijeko, a ne u odjeljcima na vratima što je vrlo česta pogreška, kao i umake i ostatke kuhane hrane.

Problematična vrata

Vrijeme je i za jaja. Bilo bi prirodno da ih stavite u spremnik koji je već postavljen na vrata hladnjaka. No, osim što je to područje na kojem je temperatura viša, to je i mjesto na kojem su najviše podložne fluktuacije temperature (zbog otvaranja i zatvaranja vrata). Na ljusci jaja mogao bi se stvoriti štetni kondenzat, a zbog toga ih u supermarketu nalazimo na sobnoj temperaturi! Jaja treba ostaviti u njihovoj posudi i staviti ih u gornji dio hladnjaka (na vrh) kako bi bilo lakše držati pod nadzorom datum isteka. Na vrhu morate držati i jogurt, deserte na bazi vrhnja ili vrhnje, kao i maslac.

Povrće treba staviti u donje ladice. Na dno ladice stavite malo kuhinjskog papira, pa tada povrće možete staviti u ladicu bez vrećice ili nekog omotača. Vrijeme je za voće. Ako ste kupili borovnice, jagode, ribiz ili kupine, možete ih s njihovim plastičnim posudicama u kojima su pakirane staviti u gornji odjeljak. Umjesto toga, voće poput jabuka, morate izvaditi iz vrećice kako bi moglo »disati«.

Vrata su najmanje hladni dio frižidera. Na policama montiranim na vratima morat ćete pohraniti proizvode koji trebaju lagano hlađenje: pića, vino, vodu, pivo i umake (majoneza, kečap, senf...). I za kraj... Ne zaboravite redovito čistiti hladnjak bijelim octom ili sodom bikarbonom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater