NE ZABORAVITE NA HIGIJENU OVIH MJESTA

Ovo su najprljavija mjesta u svakoj spavaćoj sobi

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Naša spavaća soba jedna je od najintimnijih soba u našem domu – i soba u kojoj provodimo najviše vremena. Tu spavamo, oblačimo se i mazimo sa svojom djecom, kućnim ljubimcima ili osobom koju volimo. Naša spavaća soba je naše vrlo privatno utočište, daleko od svijeta, zar ne? Zapravo da, ali ni tu nismo potpuno sigurni jer su neka mjesta u spavaćoj sobi pravi magneti za prljavštinu i prašinu. Ali koja su najprljavija mjesta u spavaćoj sobi i što možete učiniti po tom pitanju?

Madrac

Tužno, ali istinito: mjesto na kojem provodimo najviše vremena ujedno je i najprljavije u cijeloj prostoriji. U našem krevetu, odnosno u madracu skupljaju se prašina, grinje i sve vrste bakterija. No to i nije toliko iznenađujuće ako bolje razmislimo jer se ovdje prirodno skuplja znoj, mrtve stanice kože i proizvodi za njegu koji su bili na našoj koži. Toplina i vlažnost našeg tijela stvaraju idealno okruženje za pojavu plijesni i sl., a dok redovito peremo posteljinu, zanemarujemo madrac.

Kako biste osigurali malo više higijene, stručnjaci preporučuju temeljito usisavanje madraca jednom u dva do tri mjeseca – osobito ako ste alergični na kućnu prašinu ili životinjsku dlaku. Jednom godišnje također vrijedi tretirati madrac parnim čistačem. Zaštita za madrac koja se lako pere također je dobra investicija za čišći madrac.

Ispod kreveta

Iako je madrac daleko najprljavije mjesto u spavaćoj sobi, prostor ispod našeg kreveta također je pravo sabirno mjesto za prašinu, kosu i izgubljene stvari. Prašina i slične sitne čestice prirodno se skupljaju na podu, a zatim se lako skupljaju na zaštićenim mjestima – poput ispod kreveta. A budući da ovo mjesto ne možemo dobro vidjeti, skloni smo ga previdjeti kada usisavamo ili čistimo.

U borbi protiv prašine pomaže redovito usisavanje. Ovisno o situaciji, također može pomoći odabir kreveta s fiksnim ladicama ili zatvorenim stranicama kako bi se blokirala prašina ili prostor učinio što pristupačnijim kako bi se olakšalo usisavanje. Na primjer, kutije za pohranu na kotače mogu pomoći.

Noćni ormarić

Postupno se uočava obrazac – što je bliže nama i našem krevetu, to je prljavije. Stoga je na trećem mjestu najprljavijih mjesta noćni ormarić. Osim kablova, naočala, rupčića, čaša, krema, knjiga i gumica za kosu, ovdje se skupljaju i svakakve mrvice, kapljice i prašina. Budući da te stvari često diramo, one dolaze u kontakt sa svim vrstama bakterija i klica koje onda lako dolaze u kontakt s nama i našom sluznicom.

Ormarić barem jednom tjedno prebrišite vlažnom krpom i idealno uklonite sve nepotrebne stvari kako bi se nakupljalo što manje prašine. Ne škodi ni redovita dezinfekcija stvari poput čaša i kutija za maramice.

Kvake i prekidači za svjetlo

Kao i sve što često dodirujemo, ova često korištena područja brže se prljaju. Budući da se na našim rukama nakupljaju sve vrste klica i bakterija, često ih ostavljamo na mjestima koja često dodirujemo. Budući da se prašina ili druga vidljiva prljavština ne skuplja lako na tim područjima, pogotovo zato što ih često dodirujemo, često ih zaboravimo očistiti jer nisu prljava na prvi pogled. No, srećom, ovo područje je posebno jednostavno za čišćenje: jednom tjedno ga obrišite s malo dezinficijensa i to je to.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum