RIJEŠENA NEDOUMICA

Vječna dilema: Treba li kečap držati u hladnjaku?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Treba li kečap nakon otvaranja držati u hladnjaku ili ne? Poznati proizvođač ima jasan odgovor na to pitanje.

Bilo na pomfritu, uz odrezak ili kao umak za tjesteninu: kečap je obavezan za mnoge, piše Fenix-magazin. Ali što učiniti s bocom nakon upotrebe kečapa? Samo staviti na policu s uljem i octom?

O pitanju se raspravljalo na Twitteru. Neki korisnici smatraju da hladan kečap nema dobar okus, pa ga i ne drže u hladnjaku. Jedan korisnik je napisao: “Hladni kečap? Ehhh! Ne!”

Drugi se slaže i piše: “Mrzim hladan kečap na vruću hranu!”

Neki tvrde da ne hlade kečap jer se ne hladi u restoranima ili trgovinama brze hrane, čak ni kada je pakiranje otvoreno.

Sada proizvođač kečapa pojašnjava što je točno:

“Usput: Kečapu je mjesto u hladnjaku !!!”, piše tvrtka na svom britanskom Twitteru. Ta obavijest o skladištenju također je jasno naznačena na pakiranju.

Istraživanje koje zatim pokreće Heinz pokazuje da ne slijede svi specifikacije proizvođača kečapa. Gotovo svaka treća osoba radije čuva umak od rajčice u (ostavi) ormaru, a ne u hladnjaku.

Kečap obično sadrži mnogo šećera i octa – dvije namirnice zbog kojih hrana dulje traje. Međutim, to nije dovoljno da razrijeđena pasta od rajčice traje vječno.

Rok trajanja kečapa

Prema Öko-Testu, otvoreni kečap može se čuvati u hladnjaku oko šest mjeseci. Neotvoren, umak od rajčice može se konzumirati puno dulje, čak i ako je rok trajanja odavno prošao.

Koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja ovisi o raznim čimbenicima – na primjer o temperaturi okoline i načinu na koji se proizvod skladišti. Ako je jako toplo, to smanjuje trajnost. Ako bakterije, virusi, spore plijesni ili drugi kontaminanti mogu dospjeti u bočicu, to također smanjuje vrijeme korištenja. Stoga nije moguće općenito reći koliko dugo otvorena boca kečapa može stajati bez hlađenja.

Ako niste sigurni je li kečap još uvijek dobar, obratite pozornost na miris, boju i konzistenciju. Ako sve izgleda nesumnjivo, umak od rajčice obično se ipak može pojesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum