sve o roku trajanja i skladištenju

Može li se tjestenina pokvariti?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Donosimo sve što trebate znati o roku trajanja, skladištenju i kvarenju tjestenine, kako suhe tako i svježe. Saznajte koliko dugo traje, koji je najbolji način pohrane i kad ju je potrebno baciti, piše N1.

Ako kući imate tri (ili šest) otvorenih paketa tjestenine, niste jedini. A ako niste sigurni možete li još uvijek koristiti tu tjesteninu, u nastavku pročitajte savjete s portala DoesItGoBad.

Kako čuvati tjesteninu

Suhu tjesteninu trebate čuvati na hladnom i suhom mjestu, po mogućnosti u smočnici ili u kuhinji.

Nakon što otvorite paket, tjesteninu možete ostaviti u njemu ili je prebaciti u hermetički zatvorenu posudu. Spremnik puno bolje štiti prehrambeni proizvod od vlage nego plastična ambalaža.

Što se tiče svježe tjestenine, bilo kupovne ili one koju ste sami napravili, ona mora biti u hladnjaku. Ako joj dodatno želite produžiti rok trajanja, držite ju u zamrzivaču.

Nakon što otvorite paket kupljene svježe tjestenine, premjestite ostatak u hermetički zatvorenu posudu. Isto vrijedi i za ostatke domaće tjestenine.

Na kraju, kuhani ostaci tjestenine idu u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi, baš kao i ostatci salate s tjesteninom. Ako niste pomiješali tjesteninu s umakom, prelijte je ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Ako je tjestenina već pomiješana s umakom, ne treba ništa više dodavati.

Koliko dugo traje tjestenina

Opet, počnimo sa suhom tjesteninom. Skoro sva suha tjestenina dolazi s datumom “najbolje iskoristiti” ili “najbolje upotrijebiti do”. Taj datum nije krajnji rok trajanja, već samo okvirna procjena koliko dugo će tjestenina zadržati svježinu. Ova osnovna hrana lako će trajati u dobroj kvaliteti mnogo dulje od toga.

Nažalost, nemoguće je reći koliko točno, ali trebalo bi trajati duže od šest mjeseci. To razdoblje ostaje uglavnom isto za otvorena i neotvorena pakiranja.

Ukratko, u određenom trenutku suha tjestenina više neće imati dobar okus kao prije i vjerojatno ćete je morati baciti ako želite da vam jelo bude ukusno.

Što se tiče svježe ili domaće tjestenine, ona je dobra samo nekoliko dana. Ako se radi o onoj kupljenom u trgovini, datum “upotrebljivo do” na pakiranju prilično je dobra procjena.

Za domaću tjesteninu spremljenu u hladnjaku, najbolja je samo 3-4 dana. Ako je želite duže čuvati, zamrzavanje svježe tjestenine gotovo je jedina opcija.

Na kraju, ali ne manje važno, kuhani ostaci. Ako se pravilno skladište, obično zadržavaju dobru kvalitetu oko 3 do 4 dana u hladnjaku. Ostaci lazanja također traju oko 4 dana.

Kako biste dulje zadržali ostatke, možete zamrznuti kuhanu tjesteninu. Imajte na umu da kvaliteta odmrznute i podgrijane tjestenine nije idealna. Koliko je stvarno dobra ovisi o umaku i vrsti tjestenine koju koristite.

Kako prepoznati je li tjestenina loša

Kada je riječ o svježoj tjestenini, trebalo bi biti prilično očito je li pokvarena ili nije. Kad primijetite bilo kakve promjene boje, poput bijelih mrlja ili znakova plijesni, bacite tjesteninu. Isto vrijedi ako se pojavi neugodan ili čudan miris.

Ako se nijedan od navedenih znakova ne pojavi, vaša bi svježa tjestenina trebala biti u redu. Naravno, ako je već nekoliko dana prošlo od datuma “upotrebljivo do”, vjerojatno je bolje ostati na sigurnoj strani i svejedno baciti tjesteninu.

Kuhani ostaci tjestenine imaju vrlo slične znakove kvarenja. Smeđe ili crne mrlje, bijele mrlje ili bilo kakvi znakovi plijesni znače da biste trebali baciti tjesteninu. Isto tako vrijedi ako nema mirisa ili je čuvate dulje od pet dana.

Najveći neprijatelj suhe tjestenine su male bube iz smočnice. Zbog toga, kada sušene rezance čuvate dulje vrijeme, dobro je prije upotrebe pažljivo provjeriti sadržaj posude. Ako nađete sitne kukce, bacite tjesteninu. Ako nema vrećica ili drugih vizualnih znakova kvarenja, tjestenina je gotovo sigurno dobra za jelo.

Ipak, kvaliteta tjestenine s vremenom opada. Stoga, nakon nekoliko godina skladištenja, okus tjestenine možda neće biti onoliko dobar koliko biste željeli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter