NA DANAŠNJI DAN

Prije 105 godina osnovan Maserati, slavna talijanska marka

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

1. prosinca 1914. osnovan Maserati, slavna talijanska marka

Maserati

105. rođendan: najveće je uspjehe postigao 1950-ih i 1960-ih pod vlasništvom porodice Orsi, kad su osvojene značajne trkaće pobjede i kreiran niz legendarnih jurilica...

Maserati

Braća Alfieri, Carlo, Bindo, Ettore i Ernesto Maserati osnovali su mehaničarsku radionicu Officine Alfieri Maserati, nazvanu po najstarijem bratu, koji ju je i vodio. 

Maserati

Vozili su utrke, a najznačajniji im je posao bio razvoj trkaćih modela za marku Diatto. 1926. je predstavljen i prvi trkaći automobil pod značkom Maserati. 

Maserati

Uspjesi su brzo stigli, no Alfierijeva prerana smrt poljuljala je financijsku stabilnost tvrtke. 

Promijenili su nekoliko vlasnika tijekom povijesti, a najveći su uspjesi stigli 1950-ih i 1960-ih, pod vlasništvom porodice Orsi, kad su ostvarene značajne trkaće pobjede i kreiran niz legendarnih jurilica.

Maserati 

Citroën donosi naprednu tehnologiju, a De Tomaso ih okreće prema masovnoj produkciji modelom Biturbo, ali i dovodi na rub propasti. 

Maserati

Spašava se 1993. dolaskom pod kapu koncerna Fiat, otada šire proizvodnju i broj modela, te su danas uspješniji nego ikada ranije, pogotovo nakon nedavnog ulaska u SUV klasu.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini